China zinspeelt op importbeperkingen voor onder meer zuivel afkomstig uit de EU. – Foto: Cor Salverius RundveeNieuws

China zinspeelt op importbeperking zuivel EU

China zinspeelt op importbeperkingen voor onder meer zuivel afkomstig uit de EU. Dit als gevolg van oplopende handelsspanningen. Dat meldt de Chinese Kamer van Koophandel bij de Europese Unie (CCCEU) op social media.

De handelsspanningen tussen China en de EU lopen verder op. Begin juni publiceert de Europese Commissie naar verwachting de voorlopige uitkomst van een onderzoek naar mogelijke oneerlijke subsidies die China geeft aan autofabrikanten om elektrische modellen goedkoop naar Europa te exporteren. De uitkomsten van het rapport kunnen leiden tot hogere invoertarieven voor Chinese elektrische auto’s. Ook lopen meerdere Europese onderzoeken naar mogelijk marktverstorende subsidies bijvoorbeeld op geïmporteerd Chinees blikstaal.

De EU trapt met de onderzoeken duidelijk tegen China’s zere been. De CCCEU geeft aan dat, als de EU op de ingeslagen weg doorgaat, China geen andere keus heeft dan tegenmaatregelen te nemen. De organisatie verwijst naar Chinese media waarin een jurist, vanwege de substantiële Europese landbouwsubsidies, waarschuwt voor de mogelijke gevolgen voor de Europese wijn- en zuivelexport naar China. De CCCEU spreekt van een ‘belangrijke boodschap’. En dringt er bij de EU op aan om af te zien van maatregelen naar aanleiding van subsidie gerelateerde onderzoeken. De EU moet volgens de CCCEU garant staan voor een eerlijke speelveld voor Chinese ondernemingen.

Lobby voor afzien vergeldingsmaatregelen

Er wordt al langer gespeculeerd over de mogelijke gevolgen van het onderzoek naar de import van elektrische auto’s uit China. Zo heeft landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski tijdens een bezoek aan China in april al gelobbyd voor het afzien van vergeldingsmaatregelen tegen landbouwgoederen. Uit cijfers van Eurostat blijkt dat China vorig jaar bijna €291 miljard meer aan goederen in de EU verhandelde dan omgekeerd. Maar bij voedingsproducten is juist sprake van een EU-handelsoverschot. De EU exporteerde in 2023 ter waarde van €14,6 miljard aan voedingsproducten naar China. De populairste producten zijn onder meer kindervoeding, granen, varkensvlees en wijn. De export van voedingsproducten van China naar de EU kwam uit op €8,3 miljard.

Nederland exporteerde in 2023 voor €3,5 miljard aan landbouwgoederen naar China. Dat was 20% minder dan een jaar eerder door minder vraag naar babyvoeding en varkensvlees, onder andere als gevolg van een toename van de productie in China zelf.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Als China over zou gaan op een import stop, zal dat even pijn doen. China kan zijn productie niet van vandaag op morgen opvoeren om het ontstane gat op te vullen. Dus zij moeten de wereld markt op waardoor er elders weer gaten vallen, die opgevuld moeten worden. hebben wij ons misschien te veel gefocust op de >1 miljard Chinezen als afnemers en die ook nog eens voor een hongerloon onze productie op zich willen nemen? Deze meer dan 60 jaar gaande zijnde trend begint nu langzaam tegen ons te werken en komen we tot de conclusie dat de wereld verandert en de koloniën van toen nu de wereldmacht overnemen. Of moet ik zeggen toegespeeld krijgen.

Beheer
WP Admin