China wil de varkensproductie afstemmen op de consumptie. De vraag neemt de laatste jaren af. - Foto: Henk Riswick VarkensNieuws

China wil rust op de varkensmarkt, export uit EU daalt

De regering in Peking streeft naar meer stabiliteit op de varkensmarkt. De ondergrens is 35 miljoen zeugen. Ook daalt de export van varkensvlees uit de Europese Unie (EU) naar China.

De Chinese regering wil meer grip op de varkensproductie. Doelstelling is 39 miljoen zeugen. Dit aantal mag 8% dalen of 5% stijgen. Daaronder of erboven moeten varkenshouders hun productie verlagen, respectievelijk opvoeren. Voor dat laatste is geld uit Peking beschikbaar. Doel van de maatregelen is meer rust op de varkensmarkt en voorkomen dat varkensproducenten langdurig verlies maken. Dat was in 2023 het geval. Een buitensporig groot aanbod van slachtvarkens en -zeugen zorgde toen voor veel prijsdruk.

Eetgewoonten veranderen in China

Volgens een kenner van de lokale markt heeft China voldoende aan 35 miljoen zeugen om genoeg varkensvlees te produceren. Door Afrikaanse varkenspest en veranderende eetgewoonten eten Chinezen minder varkensvlees. Officieel wordt het niet gedeeld, maar de varkensvleesconsumptie in China neemt af.

Begin dit jaar telde China 40,67 miljoen zeugen, schrijft het Duitse Agrarzeitung. Dat is een daling van 3 miljoen ten opzichte van een jaar eerder. In juni 2021 waren er 45,6 miljoen zeugen in China. De productie is dus al flink gezakt in 2,5 jaar tijd. Het zijn overigens de minst productieve zeugen die als eerste naar de slacht gaan. Het ministerie van landbouw monitort de omvang van de zeugenstapel. Het krijgt daarvoor data van de provincies. De verwachting is dat eind dit jaar de Chinese varkensprijs aantrekt als de maatregelen effect gaan krijgen.

Export varkensvlees EU daalt

De Europese Unie exporteert steeds minder varkensvlees. De grootste afnemer China laat het gezien de instabiele varkensmarkt in het land steeds meer afweten.

De 27 lidstaten van de EU exporteerden in 2023 4,21 miljoen ton varkensvlees en bijproducten naar derde landen. Dat is 18% minder dan in 2022 en het derde achtereenvolgende jaar dat het exportvolume krimpt. Er valt ook minder te exporteren, want de productie in EU krimpt ook. Bovendien was de varkensprijs in de EU hoog ten opzichte van de Verenigde Staten en Brazilië. Het prijsniveau staat uitvoer dan ook in de weg.

De varkensvleesexport vanuit de EU naar derde landen zorgt voor een betere verwaarding van het varkenskarkas, en dus een betere opbrengstprijs. Bovendien is de EU voor circa 120% zelfvoorzienend. Minder export is voor een belangrijk deel het gevolg van minder vraag uit China. Dat land importeerde in 2020 3,3 miljoen ton vlees uit de EU. Afgelopen jaar bedroeg dat volume 1,19 miljoen ton.

Spanje is de grootste exporteur in de EU, 560.486 ton in 2023. Het Nederlandse volume bedraagt 220.239 ton in 2023. Dat is fors minder dan in 2020, toen Nederland 428.357 ton varkensvlees naar derde landen exporteerde.

Beheer
WP Admin