Foto: Mark Pasveer AlgemeenCommentaar

‘Boordevolle Brusselse agenda bepaalt ook 2023’

Eén ding staat vast: een ‘gewoon’ jaar zit er voor de landbouwsector ook in 2023 niet in.

Het is de enige garantie voor 2023: nooit saai. Zoals elk voorafgaand jaar. Je zou weleens een ‘gewoon’ jaar willen hebben. Vergeet het maar. De agenda staat boordevol, vooral met de uitwerking van Europese regels. En er is altijd de factor onverwacht. Zoals de inval van Rusland in Oekraïne. Deze oorlog houdt de wereld nog steeds in zijn greep. Handelsstromen zijn veranderd; energie- en voerprijzen zijn torenhoog.

Een Brusselse agenda dus die nationale invulling krijgt. Welbeschouwd geldt dit ook voor stikstof. Nederland schiet – volgens Europa – tekort in het nastreven van natuurdoelen in 133 Natura 2000-gebieden. Kabinet Rutte IV krijgt in dit dossier een dikke onvoldoende. Stikstofminister Christianne van der Wal moet in 2023 écht met iets beters komen. Voor de landbouw moet er perspectief gloren. Landbouwminister Piet Adema zet vol in op het Landbouwakkoord. Eind februari moet het er al zijn. Op zijn zachtst gezegd is dit alles best spannend. Het onderlinge vertrouwen tussen gesprekspartners is broos.

Veehouders komen ook voor de keuze om te stoppen of door te gaan. Vergoeding, voorwaarden en het te volgen traject in de opkoopregeling krijgen op bedrijfsniveau invulling. Provincies spelen hierin een hoofdrol, maar staan tot nu toe met lege handen. Nog voor de zomer moet hun gebiedsgerichte beleid zijn uitgewerkt.

Klimaat drukt – nog los van weersextremen – een steeds groter stempel

De route naar een Nationaal Programma Landelijk Gebied ligt vol kuilen en stenen. In dit plan waarin stikstof, klimaat, water en biodiversiteit centraal staat, zijn zoveel belanghebbenden. Onderschat vooral klimaat niet. Klimaat drukt – nog los van weersextremen – een steeds groter stempel.

In Brussel rijpt nog steeds de zogenoemde Green Deal, met daarin vergaande plannen om biologische landbouw te stimuleren, maar bijvoorbeeld ook om de inzet van gewasbescherming terug te dringen. Nederland heeft op dit punt al alarm geslagen. Het wachten nu is op de volgende stap in de voorstellen.

Regels, regels. Als boer wil je eigenlijk ‘gewoon’ boer zijn

Het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) voor 2023-2027 kent ingewikkelde eco-regelingen. Op elk doel zijn punten te scoren. De optelsom bepaalt de hoogte van de premie. RVO.nl worstelt nog met de precieze inrichting en toedeling van bufferstroken, rust- en vanggewas. Brussel is kritisch op het 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn. En niet onbelangrijk: in 2023 wordt derogatie afgebouwd.

Regels, regels. Als boer wil je eigenlijk ‘gewoon’ boer zijn. Bezig zijn met het vak. Een mooi product oogsten, gezonde varkens of 1e kwaliteit melk leveren. Natuurlijk moet er een boterham verdiend worden. Voor de meeste ondernemers lukte dit afgelopen jaar gelukkig wel. Dat is een opsteker.

Lees meer artikelen over Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Reacties

  1. Een melkveehouder met 14.000 ltr melk per ha krijgt amper 2 cent per ltr premie. Als je ziet wat hij allemaal moet doen en laten voor die 2 cent, dan kan hij beter afzien van die centen. Bij optimaal boeren haalt hij dat verlies van die centen makkelijk terug. En dan heb ik het nog niet eens over het werkplezier.

Beheer
WP Admin