Christianne van der Wal-Zeggelink, minister voor Natuur en Stikstof, en Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, luisteren naar VVD'er Thom van Campen tijdens het debat over de landbouwbegroting. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Landbouwakkoord krijgt kritiek van Tweede Kamer

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn kritisch over het te vormen landbouwakkoord. Dat bleek dinsdag bij het debat over de landbouwbegroting.

GroenLinkser Laura Bromet noemt het landbouwakkoord naïef en spreekt van een doodlopende weg die gedoemd is te mislukken. Ook PvdA’er Joris Thijssen en SP’er Sandra Beckerman hebben er weinig vertrouwen in en vrezen vooral dat het vertragend zal werken.

Scheidsrechter van het landbouwakkoord

Thijssen vraagt zich openlijk af wie de scheidsrechter wordt van het landbouwakkoord, omdat volgens hem vrijwel vast staat dat de partijen er niet uit komen. De PvdA wil bovendien dat natuur en klimaat een nadrukkelijker stem krijgen aan tafel bij het landbouwakkoord. Om wat tegenwicht te geven aan LTO pleit Thijssen ervoor om geld beschikbaar te stellen voor ondersteuning van kleinere belangenorganisaties.

Boeren onvoldoende vertegenwoordigd

BBB-voorvrouw Caroline van der Plas vindt dat ook de agrarische vakbonden aan moeten schuiven aan de hoofdtafel. Boeren voelen zich nu onvoldoende vertegenwoordigd aan de hoofdtafel, waar de vakbonden en sectororganisaties als POV en NAV niet bij aanschuiven.

Maandag was de eerste bijeenkomst waarbij landbouwminister Piet Adema onder meer met landbouworganisaties LTO Nederland, Agractie, NAJK en Biohuis sprak. De vakbonden en FDF zijn bij de huidige werkwijze wel uitgenodigd om deel te nemen aan de sectortafels.

PVV’er Dion Graus begrijpt niet dat Farmers Defence Force niet aan tafel zat. Hij benadrukt dat het de tweede boerenorganisatie is, met 10.000 leden. “Zo haal je de angel er nooit uit’, zegt Graus.

VVD: kijken naar dagelijkse landbouwpraktijk

VVD’er Thom van Campen vraagt het kabinet om bij het maken van afspraken steeds te kijken naar de uitwerking van de afspraken op de dagelijkse landbouwpraktijk. Van Campen wil niet dat de afspraken leiden tot een financiële afwenteling op de boer. Hij pleit voor harde afspraken over niet-vrijblijvende maatregelen. Pieter Grinwis (CU) roept het kabinet juist op te zorgen voor speelruimte en niet alles vooral dicht te timmeren.

GroenLinks: landbouwakkoord is uitstel

Bromet van GroenLinks ziet liever dat de overheid gewoon gedwongen maatregelen oplegt. Ze ziet het landbouwakkoord als een uitstel. “Dat is het kringetje waar we al tientallen jaren in ronddraaien. We willen bijvoorbeeld de supermarkten niet verplichten om te stoppen met kiloknallers, omdat er producenten zijn in Nederland, zoals varkenshouders, die kiloknallers leveren aan de supermarkt. Dan gebeurt er dus weer niks. Waar we ook beginnen, bij de boer of bij de supermarkt, het draait altijd in hetzelfde rondje rond en er gebeurt nooit iets. Dat is ook een vorm van kringlooplandbouw”, zegt Bromet.

Thijssen roept landbouwminister Adema op om wetgeving gereed te hebben voor als het niet lukt om tot een landbouwakkoord te komen.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Landbouw akkoord komt er nooit daar heeft links gelijk in. Simpel omdat in Europa de markt regeert.
    Dus de consument bepaald via de portemonnee . En aangezien daar bij de meesten niet veel in zit zal er niet veel veranderen.

Beheer
WP Admin