Foto: Ronald Hissink AlgemeenNieuws

Adema luidt noodklok: nee blijft nee in Brussel

De Europese Commissie geeft geen strobreed toe, terwijl Nederland juist een mestcrisis probeert te voorkomen als gevolg van het wegvallen van de derogatie. Minister Piet Adema koestert geen enkele illusie over de eventuele inschikkelijkheid van Brussel, zo bleek woensdag in het debat met de Tweede Kamer.

Hij luidde andermaal de noodklok in de Tweede Kamer. “Wees u bewust van de ernst van de situatie die op onze boeren afkomt. We kunnen niet meer wachten met het nemen van maatregelen. De urgentie is buitengewoon hoog. Op de Kamer rust de verantwoordelijkheid om een generieke korting te voorkomen, anders volgt een ramp in slow motion.”

Koude sanering is een gevaar

Vorige week onderhandelde de landbouwminister een hele dag met de Europese Commissie, maar hij stuitte op veel verzet. Ook argumenten dat zonder enige soepelheid vanuit Brussel sprake zal zijn van een koude sanering, maakten vooralsnog weinig indruk.

De minister zegt te werken aan een pakket van maatregelen om de nood te lenigen. “Als we niet ingrijpen, krijgen we generieke kortingen die ertoe leiden dat er bedrijven gaan omvallen. Als we niets doen, loopt alles ongelofelijk vast.”

Niet alle partijen in de Tweede Kamer zijn overtuigd van de noodzaak om de alarmklok te luiden. Cor Pierik van BBB zegt dat Brussel op dit moment juist in beweging is. Hij denkt dat er ruimte is in Brussel om nog te onderhandelen, ondanks de boodschap van de minister.

Hij wil wel vooruitlopen op een eventuele generieke korting. “Niet dat we voor een korting zijn, integendeel.” De BBB wil voorkomen dat bedrijven die nu al anticiperen op een verkleining van de veestapel, straks het lid op de neus krijgen als er een generieke korting komt voor de omvang van de veestapel. Daarom wil Pierik dat de minister nu al aangeeft dat een eventuele peildatum voor een generieke korting ligt voor 1 januari 2024.

VID Jan Roefs, directeur van Nederlands Centrum Mestverwaarding, vertelt in de videoreportage hoe belangrijk Renure is voor de mestmarkt. Meer videoreportages over mest vind je in het You Tube-kanaal van Boerderij.

Harm Holman (NSC) schrikt wel

Harm Holman (NSC) zegt dat hij geschrokken is van het beeld dat de minister schetst. Hij is het niet met Pierik eens dat er nog bewegingsruimte is in Brussel. Homan vindt het goed dat BBB wil voorkomen dat boeren nu hun stallen vol zetten vooruitlopend op een eventuele generieke korting.

Adema haalde vorige week wel een succes binnen. Renure, dus uit dierlijke mest kunstmest maken, wordt toegestaan. Maar wanneer en onder welke voorwaarden is onduidelijk. De minister zegt dat Renure in elk geval geen oplossing voor de korte termijn is. Kamerlid Thom van Campen vraagt de minister om in elk geval nu al te werken aan regelgeving om, zodra Renure is toegestaan, er ook meteen mee te kunnen gaan werken.

De minister veroordeelt de boerenacties zoals die dinsdag in Brussel werden gevoerd. “Geweld helpt niet. Je verliest je sympathie en het kan tegen je werken. Op deze manier krijgen ze niet meer, maar minder”, aldus de minister. In de Tweede Kamer zei de minister dat boeren in gesprekken aan de keukentafel hem kunnen overtuigen, maar niet boeren die geweld gebruiken.

Hij stemde dinsdag in met versoepelingen op de regels binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, ook al zetten die voor de Nederlandse boer nauwelijks zoden aan de dijk.

Medeauteur Bert van Slooten

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Hoe krijg je het verzonnen, je wordt al gepakt door afpak derogatie, en inplaats van het probleem op te lossen dat ze gecreëerd hebben. Willen ze het liefst de boer nog een keer pakken…. we leven in een rare wereld

  2. Het lijkt mij een goed idee om in gesprek te gaan met minister Adema. Zijn bereikbaarheid is helaas uitermate ingewikkeld.

Beheer
WP Admin