Adema en van der Wal: als je het op de man af vraagt, hebben die twee een uitstekend contact. Maar als je de oren te luister legt in de omgeving van de bewindslieden, komen er toch wat andere signalen voorbij. – Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Adema en Van der Wal niet on speaking terms’

Minister Piet Adema gaf de zwartepiet aan Brabantse boeren. Ondertussen zit het tussen hem en de inwonende minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal ook niet lekker.

Welke kant moet het op met het Gemeenschappelijk landbouwbeleid? De Europese Commissie hoopt met een strategische dialoog over de toekomst van de landbouw een antwoord op die vraag te krijgen. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie kondigde in september aan dat er een strategische dialoog zou komen over de landbouw. En vorige maand vertelde ze in een videoboodschap op het jaarlijkse symposium over de vooruitzichten voor de landbouw dat deze maand een begin gemaakt zou worden met de dialoog.

Minister Piet Adema juicht de dialoog toe, al weet hij ook nog niet waarop de Europese Commissie koerst. “De dialoog is noodzakelijk voor de transitie van de landbouw en kan de verbinding tussen landbouw, de samenleving en de overheden versterken.” Dat schreef hij deze week aan de Tweede Kamer.

Mooie, maar inhoudsloze taal

Het is de gebruikelijke inhoudsloze taal die bewindslieden gebruiken als ze nog niet precies weten welke kant het op gaat. De minister spreekt over een “volhoudbaar EU-voedselsysteem, waarin landbouw, natuur en biodiversiteit hand in hand gaan.” Mooie taal, maar daar wordt het inkomen van de boer en tuinder niet beter van. En er zal zich ook geen extra soort melden aan de Nederlandse grens om toegevoegd te kunnen worden aan de verscheidenheid van de Nederlandse natuur.

De komende zes maanden horen we nog vaak van dit soort gemeenplaatsen voorbijkomen op weg naar de Europese verkiezingen. Het zou mooi zijn als politici ook antwoord geven op de vraag: Hoe dan? En wat dan?

Ja, we moeten de geopolitieke positie van de voedselproductie in Europa en de gevolgen van klimaatverandering op de landbouwproductie volwaardig meewegen, zoals Adema zegt. Maar wat betekent dat op bedrijfsniveau? Voor welke keuze komt een boer te staan? Vragen waarop de minister in overleg met de polder vorig jaar niet eens aan een antwoord toekwam. Terwijl de inkomens door de bank genomen zo waren dat er best investeringsbereidheid is, kan de politiek geen richting geven. Daardoor heeft de ondernemer geen benul welke kant het opgaat.

Artikel gaat verder onder de video

Adema en Van der Wal: hoe zit het?

Adema gaf net voor de jaarwisseling de zwartepiet aan de Brabantse boeren. Die gijzelen naar zijn idee de hele Nederlandse landbouw. Het is wel heel goedkoop om de schuld te zoeken bij ondernemers die binnen de mogelijkheden die de overheid biedt en bood hun bedrijven ontwikkelden, terwijl de overheid ze hun goddelijke gang liet gaan.

Ondertussen zit minister Adema in eigen huis tegenover minister Christianne van der Wal. Als je het op de man af vraagt, hebben die twee een uitstekend contact. Maar als je de oren te luister legt in de omgeving van de bewindslieden, komen er toch wat andere signalen voorbij. Luister bijvoorbeeld naar wat voormalig fractievoorzitter Gert-Jan Segers (ChristenUnie) daarover zegt in zijn podcast met Klaas Dijkhoff (voormalig VVD-fractieleider). Segers heeft het over “ministers op een ministerie die vaak tegenover elkaar stonden, die het lastig vonden om on speaking terms met elkaar te zijn”.

Klare taal, maar niet echt hoopgevend.

Lees ook: Zuidelijke boer gijzelt hele landbouw, vindt Adema

Lees meer artikelen over Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Reacties

  1. Het is een puinhoop in de politiek en het land staat stil. Echter de boeren hebben financiële topjaren. Boeren moeten dus hopen dat het een puinhoop blijft; niks geen duidelijkheid wensen en niks geen transitie doorvoeren. Lekker onder de radar blijven en de bankrekening vullen.

Beheer
WP Admin