Foto: Roel Dijkstra AlgemeenNieuws

Zuidelijke boer gijzelt hele landbouw, vindt Adema

De gehele Nederlandse agrarische sector wordt op dit moment gegijzeld door de zuidelijke boeren, vindt Piet Adema. De landbouwminister luchtte vlak voor kerst zijn hart bij het politieke tv-programma It Polytburo van Omrop Fryslan.

​Adema maakt in het programma een onderscheid tussen noordelijke boeren en boeren in Noord-Brabant: “Waar hebben wij problemen mee in Nederland? Het probleem zit in het zuiden. De zuidelijke boeren gijzelen de hele agrarische sector op dit moment.”

De landbouwminister schetst dat melkveehouders in Friesland zo’n twee koeien per hectare hebben. “Soms een beetje meer, soms een beetje minder. Dat is extensief, zoals we het graag zien in Nederland.”

Lees ook: LTO trekt stekker uit Landbouwakkoord, minister diep teleurgesteld

Zuidelijke bestuurders bij LTO lagen dwars

In Brabant ziet hij andere bedrijven: “Daar zie je boeren die hebben zes, zeven, acht, negen, soms wel tien koeien per hectare. Dat zijn heel intensieve bedrijven. Dat zijn geen boeren, dat zijn agrarische . . . ja, het is een vorm van ondernemerschap. Daar moet echt wat gebeuren. Het water is daar veel meer vervuild dan in Friesland.”

Adema blikt terug op het mislukken van het landbouwakkoord. Volgens hem waren het de zuidelijke LTO-bestuurders die uiteindelijke de doorslag hebben gegeven. “Het draagvlak voor het landbouwakkoord was er echt bij de noordelijke boeren. Ik heb noordelijke boeren aan de telefoon gehad, die boos waren dat het niet doorging. De zuidelijke boeren wilden niet mee. Uiteindelijk zijn de zuidelijke bestuurders bij LTO gaan dwarsliggen.”

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

 1. We gaan met Adema weer terug naar vroegere tijden, brabant weer weg zetten als generaliteits land en uit zuigen als binnenlandse achtergesteld volk……
  Deze kneus van boven de rivieren is zelf het probleem, hij creëert problemen.
  In Brabant wordt minder mest per ha gereden dan in Holland!! Het gaat niet om de dieren per ha, maar om de hoeveelheid mest per ha dat er uitgereden wordt. Ik hoop dat deze noordelijke cavinist gouw terug komt op zijn polariseren woorden……

 2. Wat een ontzettende kneus! Juist de rigide mestwetgeving en perverse financiële prikkels die er ontstaan om mestafzet te organiseren zorgen ervoor dat de plaatsing van mest niet conform de goede landbouwpraktijk gebeurd. Juist onder derogatiegraslanden blijken de nitraatnormen in de praktijk gewaarborgd! Geen enkel verschil tussen Noord en Zuid!
  Snel wachtgeld voor deze man!

 3. Verdeel en Heers . kun je niet verbinden of oplossen of heb je de kennis of de wil niet om iets op te lossen . Zet de partijen of je onderhandelings partners maar tegen elkaar op . Door dit breek je de tegenmacht tegen je zelf en zoekt er uit wat je het beste past .En zo probeer je te heersen . Zo wordt nu politeik bedreven . We hebben nu gezien dat niet luisteren en niet opkomen voor belangen van de gewone mensen . Wordt afgerekend in de afgelopen verkeizingen . Boeren zijn geen grote groep burgers . Maar de overheid en politiek heeft niet de macht of de wil om tot een tevreden compromis te komen .Maar begint nu een tegen aanval op een deel boeren in het zuiden . Hij zou nu met de boeren in het zuiden moeten gaan praten . Nu is hij een soort klilkspaan die gaat vertellen hoe slecht de zuidelijke boeren wel niet zijn . Maar zoals enkele in dit forum al aangeven . Boeren kopen ruwvoer in de buurt en dan kan het zomaar zijn dat totaal veebezetting zelfde of lager is per ha . En mogelijk is de opbrengst per ha in zuiden ook hoger . Het verdeel en heers spel is machts gebruik of in dit geval machts misbruik . Het zou nu de minister sieren om de mislukkingen uit verleden te vergeten . En de deur op alle fronten open te maken en houden voor zijn opvolger . Maar als er geen grote schoonmaak komt in Den Haag gaat er niets veranderen . Want dit geeft al aan dat bij hem het kwartje niet gevallen is .

  1. beste hendrix, in vroegere dagen was het het ministerie van landbouw met echte praktische landbouwmensen…( we hadden de waiboerhoeve, de vliert en heino voor praktijkonderzoek..) daarna is het landbouw ministerie samengevoegd met een andere organisatie, allemaal milieu ambtenaren. en die milieu mensen zitten er nog, de praktijkmensen zijn allemaal weg… heb gehoord dat zpp software- it mensen een beetje beleidstukken schrijven …. het gevolg is dat wat landbouwkundig is opgebouwd in de laatste 100 jaar, in 5/10 jaar tot de grond afgebrand word in nederland…

 4. Zolang er nog er nog door links vervuilde politici in Den Haag rondlopen zal de kwaadsprekerij door blijven gaan.
  Misschien moeten we eens overwegen om de derogatie op het op boven de norm aanleveren van het linkse gedachtegoed in te trekken.

 5. Adema toont zich rancuneus: landbouwakkoord niet gelukt (lees: niet vrijwillig akkoord met je eigen ondergang), dan zal ik nog wat natrappen. En dat doet hij: zonder dat er nog een mandaat is in de volksvertegenwoordiging heeft hij bar slechte maatregelen genomen: bufferzones, derogatie verziekt, NV gebieden over heel Nederland. Hoe dúrft deze persoon dit te zeggen: juist hij heeft de noordelijke helft waar alles behoorlijk extensief is te grazen genomen met de NV gebieden die al sinds 2023 geldt in West Nederland. Verder heeft hij NIETS voor ons GEDAAN, alleen schoppen en afbreken. Ik ben verbijsterd over dit soort personen: wég ermee.

 6. Friesland heeft 2 koeien per hectare landbouwgrond, Brabant heeft er 1,4. Framing ten top en het polariseren gaat maar door.

 7. In het zuiden werken veel akkerbouwers en veehouders samen. De voer gewassen die de akkerbouw teelt voor de veehouders lig gemiddeld een stuk hoger dan dat de veehouders deze gewassen telen. Een ander voordeel is dat de veehouders meer tijd overhoudt om voor zijn koeien te zorgen. Dit heeft weer een positief effect op de resultaten van de koeien.
  Jammer de Piet Adema een buitenstaander is die dit niet weet en ziet. Was hij een goede minister(manager) dan had hij bij kundige mensen eerst om raad gevraagd voordat hij met zulke uitspraken komt die niet onderbouwd zijn en nergens op slaan.

 8. en al die akkerbouwers zonder vee worden in dit interview gewoon even vergeten. Als de koeien gedeeld worden door het totaal aantal hectares per provincie heeft de Brabantse koe net zoveel ruimte als de Friese koe.

 9. Hoe voorspelbaar kun je zijn.
  Deze noorderling die heeft binnenkort weer een nieuw baantje nodig , dus slijm slijm alles in het noorden is goed .
  Misschien is burgemeester van Terschelling wel iets voor hem.

 10. Het maakt natuurlijk helemaal niet uit hoeveel koeien je per ha hebt. 70% van het voer dat de koe vreet komt altijd uit de directe omgeving. En de andere 30% is krachtvoer. En of een koe nu op een “extensief” bedrijf staat, of op een “intensief” bedrijf, ze vreten allemaal gemiddeld zo’n 26 kg
  krachtvoer / 100 kg melk. Dat zal ook zo blijven, daar heb je dus ook geen wet voor nodig. Het is eenvoudig weg economisch niet te doen om een groot bestanddeel van je ruwvoer van ver weg te halen. Vaak koop je het ruwvoer bij je buurman, of bij de buurman van je buurman. Daar gaat in het voorjaar dan ook meestal je overtollige mest naar toe. Om dit in een wet te gieten is volstrekt overbodig en leidt, zeker op milieu gebied, tot helemaal niks. Ik heb dit Adema ook al eens proberen uit te leggen…..tevergeefs. Blijkt des te meer dat het ministerie van LNV gegijzeld wordt door ambtenaren met een hoog links signatuur. Dat krijg je er nou van als je een complete leek de hoogste baas maakt van van het ministerie; onwetend en kinderlijk naïef. Ambtenaren weten daar hun voordeel wel uit te halen.

 11. Tja gezellig volk die Brabantse veehouders vooruitstrevend ook, maar grond dat willen ze nog wel eens vergeten, da komt gelegener tijd war?

 12. Adema heeft bij mij altijd het voordeel van de twijfel gehad. Met dit interview is hij ‘af.’ Los van de inhoud gaat hij hier ernstig in de fout. Van een minister mag je tenminste verwachten dat hij professioneel blijft en optreedt als verbinder. Polariserende uitspraken als in dit interview horen daar absoluut niet bij.

 13. Wil je de verspilling van mest tegen gaan dan moet mest veel waarde krijgen. Iets met een negatieve waarde geeft geen prikkel om er zuinig mee om te springen. Oplossing: een verbod op kunstmest en een mest gebruikruimte van 300 kg n per jaar per ha. Met die 300 kg wordt dan zuinig omgegaan. En klaar is kees. Geen renure en dure behandelingen maar gewoon over alle ned gronden mest.

  1. Beter vandaag dan morgen. Onbegrijpelijk dat dierlijke mest beperkt wordt en kunstmest volop gebruikt mag blijven worden. Duurzaam beleid ontbreekt volledig

 14. Volle bak verdeel en heers door te zwarte pieten. Maar wat moet je anders als je geen visie hebt. En gevangen zit in oude afspraken die nog nooit zijn uitgevoerd.
  Vertel het eerlijke verhaal en wordt eens duidelijk.

 15. Veel koeien per ha is niet slecht voor het grondwater. Het is ook niet de intensieve veehouderij met geen grond die vervuilen. Vaak hebben die bedrijven een luchtwasser en stoten weinig uit. Als al je mest in de put gaat en je voert alles af, vervuil je niks. Het zijn de mest gebruikers die mest laten uitspoelen. Bij Intensieve melkveehouders die overschot mest afvoeren hetzelfde.

 16. 2 koeien per ha inclusief jongvee is al meer dan 250 kg n per. Als dat extensief en grondgebonden is moet snel de derogatie er weer op

Beheer
WP Admin