Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. - Foto: ANP/Sem van der Wal AlgemeenNieuws

Adema biedt excuses aan over communicatie derogatie

Landbouwminister Piet Adema had lange tijd de hoop dat er in een gesprek met de Europese Commissie nog ruimte was voor flexibiliteit bij de invulling van de derogatiebeschikking en het 7e Actieprogramma nitraatrichtlijn.

Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer om opheldering te geven over de gang van zaken. Hij maakt daarin ook zijn excuses over het verkeerd informeren van de Tweede Kamer. Vrijdag vertrok Adema overhaast van de Grüne Woche om in de ministerraad tekst en uitleg te geven over het terugdraaien van overgangsjaar om de sector ruimte te geven om de aangescherpte regels te interpreteren, terwijl de Europese Commissie dit op 19 december al aan de minister had laten weten.

Brief Eurocommissaris over derogatie

De hele gang van zaken roept veel vragen op. Terwijl Adema in december tijdens een debat zei dat hij met de Europese Commissie in gesprek was over de invoering van de maatregelen, lag er al een brief van Eurocommissaris Sinkevičius waarin de minister op de vingers werd getikt over zijn geboden coulance.

“Als Nederland de overeengekomen voorwaarden – inclusief de derogatiebeschikking en het afgesproken tijdspad – niet respecteert, kan Nederland niet langer bouwen op de derogatie om meer dierlijke mest te gebruiken dan 170 kilo stikstof zoals vastgelegd in de nitraatrichtlijn”, schreef de Eurocommissaris op 19 december. Hoewel de minister zegt deze brief nog niet gelezen te hebben toen hij er tijdens een debat op 20 december naar werd gevraagd, lichtte Adema de Kamer ook later niet in. Woensdag volgt een debat.

Reacties

  1. ik vrees dat deze zaken niet alleen bij landbouw gebeuren . Maar bij heel de overheid . Zie wat alleen al een toeslag schandaal heeft veroorzaakt . Het mensen al frauddeur neer zetten was zo gebeurd . Maar het uitzoeken en terug betalen gaat nog jaren duren . En denk daarbij aan kinderen die onterecht bij hun ouders zijn weggehaald ,wat doet dat met mensen . En de vraag nu is zit er geen opzet in het spel vanuit ambtenaren of wie dan ook . De overheid is er voor de burgers van zijn land . maar de politiek maak het in mijn ogen meer van de mensen zijn er om de overheid in de benen te houden zodat hun de zaken kunnen doen die hun passen maar niet altijd in belang van burger en land zijn . De milieu loby is zover doorgeschoten en zeker nu met hun stikstof verhaal . Hier worden bergen geld in gestoken die waarschijnlijk nooit meer terug verdiend kunnen worden . En het probleem zover dat er is blijft gewoon bestaan . Want je haalt stikstof weg bij de boer die je elders weer gaat gebruiken . Want er moet steeds meer gebouwd worden en dan wordt er niets ingeleverd alleen maar verplaatst . Laten we maar niet over schiphol hebben . Maar schiphol moet kosten wat kost in de benen gehouden worden . De gewone burgers ,boeren en werkmensen zullen dit op moeten hoesten wat nu over de balk gegooid is en gaat worden . Als het schip aan het zinken is zal de beerput opgemaakt moeten worden . En ik schrik nergens meer van . Overheid uw vriend maar niet voor zijn inwoners .

  2. als ik hoor dat aftreden niet hoeft omdat er dan weer een nieuwe minister voor lnv moet komen wordt wel duidelijk dat firma list en bedrog wind van eerlijke politiek

  3. De enigste politieke maatregel is aftreden. Het gaat hier om verkeerd informeren van de kamer.

    En in dit geval ook de hoge onschendbare ambtenaren die de dans altijd ontspringen en de minister mogelijk niet voldoende geïnformeerd hebben.

Beheer
WP Admin