Rundveehouderij

Nieuws 7310 x bekeken 19 reactieslaatste update:10 jul 2015

'Fosfaatrechten onrechtvaardig voor extensieve bedrijven'

Hazerswoude-Rijndijk - De aangekondigde fosfaatrechten pakken onrechtvaardig uit voor extensieve bedrijven. Dat zegt Stichting Veelzijdig Boerenland, de westelijke koepel van agrarische natuurverenigingen.

De organisatie pleit ervoor om bij de invulling van de aangekondigde wet agrarische bedrijven die op basis van hun grondgebruik nog groeiruimte hebben, te ontzien.

Voorzitter Pieter Hellinga: "De overproductie van fosfaat moet daar worden opgelost, waar het probleem is veroorzaakt. Met deze generieke maatregel worden alle bedrijven over één kam geschoren. Dat is heel onredelijk."

Duurzame bedrijven betalen hoogste prijs

De achterban van Veelzijdig Boerenland werkt over het algemeen op grondgebonden, duurzame bedrijven, waarbij de relatie met de leefomgeving steeds gezocht wordt. Hellinga: "Veel van deze bedrijven hebben immers geïnvesteerd in grond, om zo op duurzame wijze groeiruimte te creëren. Deze ruimte wordt hen nu ontnomen, waardoor uitgerekend de bedrijven die bij hun ontwikkeling het meest rekening hebben gehouden met maatschappelijke waarden het hardste gelag betalen."

In gesprek over 'maatwerk'

Hellinga meldt, dat veel verontruste leden aankloppen bij hun koepel Veelzijdig Boerenland. Daarom wil Veelzijdig Boerenland op korte termijn met politici en andere organisaties in gesprek over 'maatwerk' bij de invulling van het stelsel van fosfaatrechten. "Het kan toch niet de bedoeling zijn dat maatschappelijk gewenste extensieve bedrijven juist extra worden gepakt."

Bij Veelzijdig Boerenland zijn 32 agrarische natuurverenigingen in West- en Midden-Nederland aangesloten.

Laatste reacties

 • frl

  De meeste hebben zelf de intensieve in het zadel geholpen,door hun mest (op papier)af  te nemen daar door konden zij groeien,en daarom hebben zij nu de fosfaat rechten en de extensieve niet .

 • nmaaaa

  Eerste en tweede kamer moeten toch nog reageren.  En maatschappelijke (natuur) organisaties gaan zich nog roeren.  Afroming zal bij extensieve melkveehouderij ontzien worden. Verwacht ik

 • nmaaaa

  Eerste en tweede kamer moeten toch nog reageren.  En maatschappelijke (natuur) organisaties gaan zich nog roeren.  Afroming zal bij extensieve melkveehouderij ontzien worden. Verwacht ik

 • mldijkstra

  Er zal in Nederland nooit fatsoenlijk beleid gevoerd kunnen worden wannneer keer op keer diegenen beloond worden die de noodzaak tot ingrijpen enorm verergeren.  Daarom is politiek onbetrouwbaar, maar het valt de eigen belangenbehartigers nog veel meer aan te rekenen. Slappe knieën en enorm gebrek aan visie. En de tijd die er was om tot iets te komen hebben ze verprutst door achter de schermen met elkaar over straat te rollen.
  De inzet, derogatie, is gekoppeld aan nitraatrichtlijn en fosfaatplafond. In de voorgestelde regelgeving verandert er niets aan het eerste, maar de kans op fraude met mest wordt enorm gestimuleerd. 

 • HJ O R

  Ik hoop en verwachtdat Nnmaaaa wel voor een (groot) gedeelte gelijk krijgt.

 • Trot

  Ooit was het zo vervuiler betaalt  oude diesel rijder mag stadsdeel niet in De grootste boere vervuiler cq antiseperen zou niet beloont worden Het is net als bij melkquotem  hoe hoger de schult hoe groter het quotem en nu hoogste fosfaatrecht 

 • joohoo

  Het rendement is heilig dit lukt niet met extensieve veehouderij, kijk maar naar de kringloop bedrijven.
  Danzij Dijksma of als je wilt de club van LTO,Milieu bonzen en vakorganisaties gaat het precies de kant op die niemand wil.

 • poldes


  de  ,,vervuiler/intensieve'melkveehouder heeft al jaren meerdere centen per liter melk aan mestafvoer en verwerking betaalt. er zijn extensieve bedrijven die hier een gedeelte van hebben ontvangen met de mest mee. intensief heeft zodoende al jaren een hogere kostprijs voor zijn melk . in feiten heeft deze intensieve boer al jaren betaald om nu zijn opgebouwde verplaatsbare fosfaatrechten quotum.

 • Weerkundige

  als de extensieve fosfaat rechten moeten kopen  dan zal dat van inteniefeboeren moeten zijn zodat zij intenziever worden zonder grond aan koop
  of dat extensievewe varkenrechten mogen kopen
  wat intensieve nietmogen
  an grond aan kopen metfosaatrecht moeten kopen zo dat ze minder intensief worden door verduning
  overhied wil toch grondgebonde landbouwn

 • putten


  waar ligt de grens om extensief te wezen?

 • peterhoogendoorn

  Wat een eindeloos gezeur over intensief en extensief. Die zogenaamde intensieve melkveehouder koopt gewoon ruwvoer aan wat door een ander is verbouwd, die het zelf niet nodig had. Die zogenaamde extensieve heeft bijna altijd een veel hogere kostprijs per kg ds eigen ruwvoer, omdat hij zijn land niet optimaal benut. En dus meestal ook een slechtere benutting. Net zoals bij boeren met een matige melkproduktie per koe, (bijna) altijd een slechtere voerefficientie hebben. Dus wie produceert met de laagste verliezen ? Die zogenaamde intensieve !!! Want die koopt meer aan, wat zo goed mogelijk benut moet worden om de kostprijs scherp te houden.

 • alco1

  Helemaal geen rechten of iets dergelijks.
  Kan niemand iets tegenin brengen en boeren worden niet tegen elkaar uitgespeeld.

 • veldzicht

  En gaan geen honderden milioenen  de landbouw sector uit,fosfaat verbranden is
  wel het aller en aller stomste wat bestaat, dankzij het gelobby (gezeik)
  van de milieu beweging.

 • MKRouveen

  Het gaat er hier om dat het nieuwe stelsel van fosfaatrechten zeer onrechtvaardig uitpakt voor extensieve bedrijven die binnen hun eigen grond nog gewoon groeiruimte hebben, maar moeten betalen om dit te kunnen benutten. 

  De intensieve bedrijven moeten zelf maar uitzoeken wat ze doen, zo lang de gevolgen hun onbenullige cowboygedrag anderen maar niet in de vingers gaan snijden.

  Ik hoop dat extensieve en grondgebonden bedrijven worden ontzien in de fosfaatrechten en Kringloopwijzer; en wens de intensieven veel succes met hun mestoverschotten en voertekorten. Want ze zijn daarin afhankelijk van extensieve bedrijven, maar als die zelf al hun grond nodig gaan hebben, staan ze droog en kunnen ze geen kant meer op.

 • harmneutel

  Een dom, onredelijk en oneerlijk  voorstel, van een staatssecretaris die van het probleem af wi lzijn en daarom maar wat raak doet zonder over de gevolgen na te denken
  Dat zou Bleker verstandiger hebben aangepakt. maar die wist dan ook van de 'hoed en de rand' 

 • kiepel

  Dijksma volgt LTO.
  Dijksma luistert al jaren naar LTO.
  Compleet ontspoorde LTO achterban was niet meer in de hand te houden.
  Dijksma moest ingrijpen, omdat LTO dit naliet.

  Dijksma is een sociaal en sterk vrouwtje, die heeft intussen ook wel door dat de extensieve genaaid worden door de ZLTO.

  Dijksma gaat dit nog goed maken en ZLTO houdt gezichtverlies.

 • Peltjes

  11 en 8 extensieve boeren verhuren zoveel mogelijk ha en op de ha die ze zelf nodig hebben voor melkvee word ook het maximale van af gehaald. De intensieve huren het recht van de grond om mest en voer. Niks mis mee maar om te zeggen dat je daar mee je fosfaat rechten hebt betaald slaat nergens op. De grond van de extensieve komt hem ook niet aanwaaien daar rust vaak ook nog een hypotheek op die afbetaald moet worden. Ik hoop dat er een regeling komt die voor ieder van ons aceptabel is, maar als extensive boer die wel grond gekocht heeft en gewacht heeft op het einde van melqoutum tijdperk voel ik mij flink bekocht. Hoezo grondgebondenheid. We worden zo in de armen van de verfoeide milieu clubs gedreven

 • Sevenhuijsen

  Is de fosfaat er niet uit te halen op de een of andere manier?

 • koestal

  LTO maak je huiswerk over !! en loop niet achter die cowboys aan  !

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.