Boerenblog

22 reacties

‘Waar blijft mijn charismatische melkvee-voorman?’

Ik voel me niet vertegenwoordigd, niet gehoord en heb niet het idee dat er echt voor de belangen van de melkveehouders wordt opgekomen. Wie is in staat om de maatschappij te woord te staan en een geluid te laten horen dat recht doet aan de melkveehouders?

Pijnlijk, erg pijnlijk is de discussie over de kalversterfte. Teleurstellend om te zien hoe het de melkveehouderijsector niet lukt om hier mee om te gaan. Om het verhaal goed naar buiten te brengen en gehoord te worden.

Dirk Bruins, portefeuillehouder van de LTO-vakgroep melkveehouderij was gebombardeerd tot woordvoerder. Hij deed het met verve, maar het had veel beter voorbereid kunnen worden. Het was namelijk bekend wat er komen zou.

Dit keer trad Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland, niet naar voren. Die had kennelijk zijn lesje geleerd met de tweelingfraudezaak.

Ook taal noch teken van Wil Meulenbroeks, voorzitter van LTO-vakgroep melkveehouderij. Meulenbroeks staat nu 2 jaar aan het roer, maar tot nu toe hebben we eigenlijk nog niets van hem gezien. Zijn eerste visionaire of spraakmakende opmerking moet nog steeds komen, hoe lang zouden we er nog op moeten wachten?

ZuivelNL is in transitie. Ook daar hebben we niets van gehoord. De zuivel, NZO, heeft heel wijselijk maar niet gereageerd op de kalvercommotie.

Wie zet lijnen uit voor bestendig verdienmodel boer?

Ik voel me niet vertegenwoordigd, niet gehoord en heb niet het idee dat er echt voor de belangen van de melkveehouders wordt opgekomen. Wie is nu eigenlijk onze spreekbuis en charismatische voorman? Wie zet een lijn uit voor een goed bestendig verdienmodel voor de boer van de toekomst? Wie is in staat om de maatschappij te woord te staan en een geluid te laten horen dat recht doet aan de melkveehouders?

Geen melkveehouder in dagelijks bestuur LTO

Het dagelijks bestuur van LTO Nederland heeft een voorzitter die deeltijd-akkerbouwer is, met een politiek profiel en erg gericht is op het grote netwerk. Naast hem een andere akkerbouwer die nu herkiesbaar is, maar die nog niet veel wapenfeiten heeft. De derde bestuurder, sinds kort opvolger van Hans Huibers, is een voormalig Rabobank-medewerker die ZLTO nieuw leven moet inblazen. De vierde bestuurder is een bomenkweker uit Limburg. Geen enkele melkveehouder, terwijl melkveehouders toch veruit de grootste groep in het ledenbestand vormen.

Allerlei groepen melkveehouders met diverse belangen

We hebben inmiddels meerdere groepen melkveehouders die allemaal verschillende belangen hebben en die ieder een eigen geluid laten horen. Denk aan grondgebonden, intensief, knelgevallen et cetera.

Wie vertegenwoordigt ZuivelNL?

Zuivelondernemingen proberen sturing te geven aan duurzaamheid en verantwoorde productie. ZuivelNL is op zoek naar een nieuwe koers. Een nieuwe talentvolle dame is 100 dagen aan het verkennen welke kant het op moet. ZuivelNL wil meer communiceren. Wat dan, met wie, op grond waarvan en met welke visie? En wie vertegenwoordigt ZuivelNL nu eigenlijk? Dit belooft op deze manier niet veel goeds. Een club die tot nu toe erg intern gericht was gaat nu ineens naar buiten treden. De bestuurlijk verantwoordelijken hebben ineens een andere visie. Er wordt een nieuwe directeur aangesteld, maar de oude blijft zitten. Op mij komt dat ongeloofwaardig over en ik schat in dat dit niet gaat werken. Voor een nieuw geluid heb je nieuwe mensen nodig.

Kijken melkveehouders wel kritisch naar zichzelf?

Hoe maken we een einde aan de situatie waarin we ons als melkveehouders niet kunnen manifesteren en ons laten afmaken door de Marianne Thiemes van deze wereld?

Aan de ander kant: zijn we wel in staat kritisch naar onszelf te kijken? Veel boeren doen het hartstikke goed. Die gaan goed om met milieu en dierenwelzijn en fokken hun kalveren goed op. Er is echter zeker ook een kleine groep die erg slecht presteert en het allemaal niet zo nauw neemt met dierregistratie, mestafzet en dierenwelzijn. Van die groep moeten we snel afscheid nemen, want dat handjevol boeren verpest het voor de grote groep welwillenden. En daar wil ik niet langer voor bloeden in portemonnee of imago. Beleidsmatig durft echter niemand deze koe bij de horens te vatten.

Melkveehouders sta op!

Hoe maken we een einde aan de situatie waar we ons als melkveehouders niet kunnen manifesteren en ons af laten maken door de Marianne Thiemes van deze wereld? Hoe komen we tot een goed verhaal en wie gaat dat vertellen aan boeren, politiek en maatschappij zodat we ons gehoord voelen? Hoe gaat de melkveehouderij haar lobby de komende jaren regelen? De voortekenen zijn niet best: veel opzeggers bij LTO, de jonge boeren melden zich maar mondjesmaat als lid en NMV en DDB zijn tandeloze roepers aan de zijlijn. Hier moet nu echt wat aan gedaan worden. Melkveehouders sta op en zet een dijk van een organisatie neer!

Laatste reacties

 • aitink

  Jeroen van maanen?

 • Alco

  Ambtsdragers worden "zorgvuldig" gekozen.

 • Martin Oldenhof

  Het begint ook bij het vertellen van je eigen verhaal. Nou weet ik dat dat niet voor iedereen weg gelegd is, maar het is zo dat sensatie verkoopt in de bladen en journaals etc. Het eigen verhaal vanaf het erf is misschien wel saai omdat het voor ons "alledaags" is, maar voor een buitenstaanders is het nieuw(s). Zelf ben ik een aantal jaren geleden benaderd door The Milk Story om zo nu en dan over een thema een blog (eigen verhaal / ervaring)) te schrijven, helaas heeft RFC de stekker eruit getrokken. Daarna ben ik bij de lokale LTO afdeling in het bestuur gegaan in de functie van PR & communicatie. Ook om alle leden van de gehele afdeling te vertegenwoordigen een positief / eigen geluid te laten horen. Later ben ik op FB begonnen met een eigen Blog pagina om nog meer mijn eigen verhaal te laten horen naar de buitenwereld. Dit zodat types als Thieme, Ouwehad etc. ook een tegengeluid krijgen. Het begint door jezelf open te stellen naar anderen en je verhaal te vertellen. 1/2

 • Martin Oldenhof

  En ja heb lef om lid te worden van een belangenbehartiger en laat daar ook je eigen mening horen op bijeenkomsten, je doet het immers met elkaar. Dus melkveehouders (en andere agrarische takken) sta op! en laat je eigen verhaal horen. Ontvang eens een schoolklas en geef ze een rondleiding, maak een afspraak met een camping in de buurt zodat vakantiegangers op vaste tijden kunnen langskomen. Op deze manieren kun je het eigen eerlijke verhaal vertellen. Immers wij moeten het samen doen, samen verenigd blijven om een dijk van een organisatie te (be)houden. 2/2

 • koestal

  Bedanken,scheelt ook een boel geld.

 • Bennie Stevelink

  Een eerlijk antwoord @koestal! Ik denk dat dat voor veel opzeggers geldt. De bezwaren tegen LTO zijn dan een smoes om zichzelf te rechtvaardigen.

 • melkveehouder .

  @Harm Holman. Bel JanCees Vogelaar als je een echte belangenbehartiger voor de melkveehouderij zoekt. Die lul je niet in een hoekje met onzin. En pols eens of Elbert Dijkgraaf LTO er Marc Calon wil vervangen. Evenmin laat ook deze zich de kaas niet van de boterham eten met hele leugens en halve waarheden van die linkse rakkers.

  Met deze twee boegbeelden zou de agrarische belangenbehartiging pas echt charisma hebben en politiek Den Haag op zijn grondvesten schudden. Deze twee hebben kennis. Heel veel politieke, maar ook inhoudelijke kennis.

  Maar zeker ook niet onbelangrijk: twee mensen met ruggengraat die zich niet laten piepelen. En die zijn inmiddels zeldzaam.

 • freerk_abma@live.nl

  Mensen, nee! de tijd is voorbij dat 1 iemand dat voor ons doet, dat komt omdat we meerdere partijen tegenover ons vinden! we zullen dan ook met meerdere mensen laten zien dat we eigenlijks op de meest duurzame bedrijven rondlopen die je maar kunt bedenken! onthoud dit goed!

 • hendruk

  Wat nog belangrijker is: welke voorman staat op en sleept WD PvdD ec voor de rechter wegens smaad en laster?
  Al jarenlang strooien zij de ene na de andere leugen over de landbouw rond.
  In de Efteling meenden extremisten van hetzelfde Calibra de boel te moeten verzieken.
  Binnen 48 uur zijn ze veroordeeld!!!! Wegens smaad en laster.
  Waarom heeft er niemand van alle groeperingen die zeggen voor de landbouw op te komen, de ballen om dat tuig wat over ons leugens vertelt aan te pakken?

 • gjh

  we weten allemaal dat die Marc Calon er niets van maakt Als er iets is hoor je hem niet zo kom je makkelijk aan de centen. Het is een hopeloos triest geval. Ben elke dag blij dat ik niet lid ben van het LTO want het is niets, wordt niets en was niets.

 • Bolder01

  Ik denk ook aan. Derk jan. schoonman.
  Denk er om niet vergissen of verwarren met derk sier schoonman!!!!

 • Firma Vellenga

  Misschien voor velen een onbekende maar wij zouden Klaas de Jong naar voren willen schuiven. Eerst heeft hij Friesland Campina veel goeds gebracht, hij is hierna overgestapt op A-ware om deze op de kaart te zetten. Deze man kan zo goed bruggen slaan, hij kan zijn verhaal over brengen. In onze ogen een hele goede voor de boeren in de politiek.

 • Zuperboer

  Elbert Dijkgraaf is de enige in politiek nederland die er voor de boeren is en een goed verhaal heeft. Combi met Jan Cees zou wel eens kunnen werken. Die laatste heeft laatst al een balletje opgegooid, maar is geen man die in elke setting goed werkt. Ik ben het wel volledig met je eens Harm dat de nuchterheid terug moet. We hebben prima melkveehouders en laten ons wegzetten door 'roepers' niet door doeners. Ook de rol van FC binnen de hele zuivel heeft 2 kanten en daar zijn sterke mensen voor nodig om daar af en toe tegengas aan te geven. Heb de indruk dat FC momenteel een 2-koppige leiding heeft met een tandeloze RvC en Ledenraad.

 • kraats

  Heb je op 15 april Yvon Jaspers gehoord bij Pauw ?
  Kon NIET beter, TOP, TOP, TOP !!
  zie: <>

 • B. Heeren

  Een goed verhaal Harm . Maar nu de volgende stap en doorpakken. Inderdaad een goede PR man of vrouw met kennis en ballen die hebben we nodig.
  mvg Theo Heeren

 • PieterXT

  ‘We’ hebben een PR/Communicatievrouw nodig zoals Caroline van der Plas. Met groot succes bezig met haar Boerburgeraccount op Twitter, voorheen werkzaam bij onder meer LTO en NVV. Zonder aan te sluiten of in dienst te treden van welke agrarische organisatie danook, kan zij als zelfstandige door iedereen ingehuurd worden wanneer een goed verhaal nodig is. En niet alleen een goed verhaal, maar dit verhaal is gestoeld op kennis en feiten.
  Ik noem maar iemand.

 • haj146

  Allemaal lid worden van Nmv. Zij komen met onderzoeken en feiten die er toe doen! Een PvdA er die de agro sector moet vertegenwoordigen is bij voorbaat natuurlijk al fout. Een harde bestuurder die Thieme etc op feiten kan recht zetten zou welkom zijn. Gros van de burgers is wel pro agrarisch dus daar hoef je het niet te zoeken. Klleine clubs al wd en animal rights moeten idd voor het gerecht gedaagd worden. Net zoals hier eerder werd gesteld, na de misstap in de Efteling worden ze direct gestraft. Wanneer ze inbreken in stallen en filmen hebben ze persvrijheid. Door en door linkse rechtspraak

 • hylkema.l

  Harm Holman heeft natuurlijk gelijk. Maar het is ook niet makkelijk om melkvee voorzitter te zijn. Het afbreekgevaar binnen de eigen achterban is groot. En al die kleine clubs en actiegroepen doen niets meer dan de eigen mensen die proberen voor de sector te werken, af te breken. Ik kan me best voorstellen dat je in jouw eigen bedrijf meer aardigheid hebt, heb je geen last van al die mensen die vanaf de zijkant alleen maar roepen, maar geen verantwoording willen nemen.

 • Au Gurky

  Goed verhaal, maar te eenzijdig. De belangrijkste sector van een samenleving, die zorgt voor de productie van eten en drinken, wordt vertegenwoordigd door mensen die hun eigen positie niet begrijpen. Ze denken dat het hebben van 500 koeien een teken is van weelde in plaats van armoede. Stop met de productie van overschot. Dit verlaagt de opbrengstprijs en verhoogt de kostprijs alleen maar. Door de geringere marge moet er meer geproduceerd worden voor voldoende inkomen, met alle gevolgen vandien, zoals knellende regelgeving. Bij de productie van schaarste gaat de prijs omhoog en verdien je met minder zweet hetzelfde inkomen. Organiseer je zodanig dat de vraag groter is dan het aanbod. De melkveehouderij in Nederland hoeft de rest van de wereld niet te voeden. Hou op met die grootheidswaanzin.

 • erikvgrinsven

  het probleem is dat de bestuurders die er zitten, al zo lang in het bestuurders wereldje zitten. Dat ze op een heel andere planeet zitten kwa gedachtengang als de leden. Door allerlei vergadertechnieken wordt de discussie er ook niet beter op met de gewone leden. De bestuurders die er zitten, zitten op meerdere plaatsen in besturen. Dus een handvol (boeren) bestuurders drukken flink hun stempel door. Het poldermodel moet al lang worden los gelaten. Dat is toch elke keer weer, een verliesmodel. Een bestuurder moet niet meer dan 8 jaar op zijn plek zitten. En ook niet van de ene stoel naar de andere. Elke keer een fris iemand, zonder te veel scholing. eigenlijk een soort Wien vd Brink! bestuurders moeten achter de leden staan , en niet ervoor.
  gr Erik van Grinsven

 • Bennie Stevelink

  @erikvgrinsven, Wien vd Brink ging van de ene stoel naar de andere en zat op een gegeven moment zelfs op meerdere stoelen tegelijk. Dat is dus wel het slechtste voorbeeld wat je kunt geven bij jouw standpunt.

 • erikvgrinsven

  Bennie, vooruit dan. Maar je snapt hopelijk wat ik bedoel. iemand die voor ons op komt. En durft te zeggen tot hier en niet verder.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.