Redactieblog

17 reacties

‘Evenwichtskunst van FrieslandCampina’

FrieslandCampina wordt steeds marktgerichter en dat helpt voor een goede uitbetalingsprijs.

Om een beetje op de hoogte te blijven van de landbouwactualiteit lees ik elke dag het Agrarisch Dagblad. Inderdaad, dat bestaat niet meer, het heet nu Boerderij Vandaag, maar ik kan er niet aan wennen. Ik houd steeds minder van veranderingen; het zal de leeftijd wel zijn.

Ik vind Keurentjes een aardige en nette man, ik zou zonder aarzelen een tweedehands auto van hem kopen, maar deze keer geloof ik hem niet helemaal

Hoe dan ook, ik las er een interview met voorzitter Frans Keurentjes van FrieslandCampina (RFC). Keurentjes suggereerde dat FrieslandCampina te weinig productiecapaciteit heeft en daarom beperkingen aan de melkaanvoer stelt. Ik vind Keurentjes een aardige en nette man, ik zou zonder aarzelen een tweedehands auto van hem kopen, maar deze keer geloof ik hem niet helemaal. Ik denk namelijk dat de beperking op de aanvoer veel meer te maken heeft met iets anders. FrieslandCampina vertelt al veel langer dat ze liever geen melk ontvangt waar geen goede markt voor is. En dat is heel verstandig en in het belang van het collectief. Verderop in het interview komt een hele waslijst van aangescherpte eisen langs voor de verschillende melkstromen. Registraties hier, minimumeisen daar, en sancties bij niet voldoen.

Collectieve belang

Een deel van de leden vindt dat helemaal niets. Zij vinden dat de coöperatie de melk die zij produceren, hoeveel dan ook en van welke kwaliteit dan ook, tot waarde moet brengen en daarmee basta. Vanuit het enge eigen belang is dat te begrijpen, maar vanuit het collectieve belang is het verstandiger de beste producten op de beste markten af te zetten en die markten niet te overvoeren.

De rekenmeesters van FrieslandCampina hebben er vooral voor te zorgen dat er een concurrerende melkprijs ontstaat

Met meer melk wordt minder per kilo verdiend en met nog meer melk nog minder. Economen hebben daar mooie theorieën over, maar de rekenmeesters van FrieslandCampina hebben er vooral voor te zorgen dat er een concurrerende melkprijs ontstaat. Aan een kilo melk extra wordt vast nog wel wat verdiend, maar te weinig voor een goede uitbetalingsprijs. Kortom, Frans kan de melkstroom niet teveel laten groeien, maar teveel knijpen kan ook niet, want dan worden de leden onrustig.

Zoeken naar evenwicht

Bij de behandeling van de verschillende melkstromen is iets dergelijks aan de hand. Hoe meer stromen, des te meer opbrengsten, maar ook des te meer kosten. Niet alleen voor FrieslandCampina maar ook voor de leden, die aan steeds meer regels moeten voldoen. Dus ook daar moet een evenwicht worden gevonden. Keurentjes heeft voor dit soort zaken niet alleen een computer, maar vooral ook gevoel nodig over wat de leden aan kunnen en willen accepteren.

Ik kan me de tijd nog herinneren dat het bedrijf vond dat kaas kaas was en dat er met de melk niks mis was

Het is trouwens een wonder dat FrieslandCampina met dit soort evenwichtskunst bezig is. Ik kan me de tijd nog herinneren dat het bedrijf vond dat kaas kaas was en dat er met de melk niks mis was, wat afnemers en consumenten ook beweerden. Dan is er toch heel wat veranderd. Goede kans dat de oudere boeren daar het minst blij mee zijn. Net zo als dat ik steeds minder van naamsveranderingen houd.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Neujj hoor Dirk, deze 50plusser vindt het prima dat er aan de behoefte van de afnemers en consumenten tegemoet gekomen wordt. Maar dan moet er wel een redelijke meerprijs inzitten t.o.v. de garantieprijs. 1,5ct voor weidegang is al sober en ook voor Topzuivel laat FC de afnemers voor een dubbeltje (nou ja 2ct. dan) op de eerste rang zitten. Voor wat hoort wat. En moet je weten... de grootste groei in cappucino-drinkers zit volgens mij toch echt bij jouw leeftijdsgenoten die stad en land afsjeezen op hun E-bikes en 2 aan 2 op de zonterrassen zitten te genieten. Fijn weekend Dirk, wen d'r maar an.

 • Alco

  Dirk bewijst maar weer eens er ook niets van te snappen.
  Heel simpel wordt er gesteld dat er aan de laatste melk niets wordt verdiend.
  Dat lijkt voor een leek te kloppen.
  Maar van alle melk worden producten gemaakt en dan blijft altijd de vraag met welk product moeten we geen contract meer afsluiten.
  Voor de erg simpele de volgende uitleg:
  De FC liet in een staafdiagram zien dat aan de producten in de rode zone verlies werd geleden.
  Maar een paar jaar geleden waren dat heel andere producten als nu.
  Boter stond toen b.v. geheel onderaan en nu bovenaan in de winstgevendheid.
  Maw. Welk product wil je nu schrappen of welke fabriek wil je nu sluiten

 • Alco

  Nog een voorbeeld:
  Een akkerbouwer maakt in de winter ook altijd een bouwplan:
  Hij weet ook niet hoe de uitbetalingen per product zullen zijn.
  Achteraf leert hij bijvoorbeeld dat de consumptie aardappelen verlies gevend zijn.
  Dus simpel gezegd zoals de FC het doet. De laatste hectares waren verlies gevend, dus we moeten minder hectares in het gebruik hebben.
  Maar het volgend jaar kan de prijzen markt heel anders zijn.

 • .....

  Binnenkort alle verwende millennials aan de synthetische melk , dan wordt kaas weer gewoon echte kaas en melk weer gewoon echte melk

 • haj146

  Precies wat Alco zegt. Je kunt je markt weg geven aan een ander en je kosten over minder liters uitsmeren. Dus nog geen hogere garantieprijs. Er zijn minimaal 3 fabrieken die nog niet, totaal niet draaien. 2016 was iedere liter er 1 en leverde her rendement als ik hun mocht geloven. Nu os iedere liter een last lijkt het wel. Weidemelk is altijd nog het voorbeeld dat aparte melkstromen niet renderen. Dus gewoon melk ophalen en verwaarden, basta!

 • Firma Vellenga

  Dat is wel heel makkelijk gezegd haj146. Ik heb ook wel weer te doen met FC. Alles is de laatste 5 jaar wel heel erg veranderd en zo te lezen in de media komt er nog heel wat aan. De Chinese markt wordt door andere landen ingevuld dus minder vraag daar, de synthetische melk is in opkomst. probeer al jouw melk maar eens verwerkt te krijgen en aan de man te brengen. Nu ben ik zelf ook al 35 jaar vegetarier terwijl we een melkveebedrijf hebben. Ik kan me de klanten/afnemers wel voorstellen aan de synthetische melk te gaan. Maar het is net wat wij willen horen omdat koemelk onze inkomsten zijn Ik hoor de boeren roepen vermarkt de melk maar, maar de verwerker (FC) voelt als geen ander dat de wereld veranderd.... Volgens mij gaat het nog veel erger worden...

 • kiepel

  Sterk betoog, Alco.

 • Bennie Stevelink

  @haj146, ophalen en verwaarden is het probleem niet, dat lukt altijd. Alleen niet tegen een prijs waar wij tevreden mee zijn.

  @alco, jij denkt blijkbaar dat de bakjes die ze op de vergadering laten zien corresponderen met verschillende zuivelproducten. In het ene bakje de kaas in het andere de boter en weer in een ander bakje de poeder. Dat is onjuist.
  De bakjes corresponderen met afzetmarkten. Kaas die bv aan een oliesjeik verkocht wordt levert een melkprijs op van 45 cent, dezelfde kaas onder een merk levert een melkprijs op van 35 cent, dezelfde kaas merkloos in het winkelschap levert een melkprijs op van 30 cent.

  Ze zullen bij RFC best communicatieadviseurs hebben lopen maar die hebben blijkbaar alleen verstand van communicatie en niet van boeren. Ze hebben niet in de gaten dat boeren de afbeelding van die bakjes begrijpen volgens de logica van een grondstofproducent. Dan staan die bakjes inderdaad voor verschillende producten.
  Ze moeten die bakjes vervangen door personen die symbool staan voor verschillende afzetmarkten. Een oliesjeik als symbool voor de duurste markt, een man met sigaar en Mercedes daar onder, enz. Een zwerver als symbool voor de slechtste afzetmarkt.

 • kleine boer

  firma vellenga hoe kan het dan dat een nieuwkomer er gewoon wel afzet voor vinden kan?En nog steeds groeiende is...Dat het bij rfc veel erger gaat worden ben ik ook van overtuigt ze zitten in een spiraal naar beneden nu...

 • Alco

  @Bennie. Volgens jouw betoog nu hebben we dus niets aan een markt met meerwaarde. Maar aan een geld markt.
  Dan komen we dus precies bij wat @kleine boer zegt:
  Hoe kan een nieuwkomer dan wel...…
  En verkopen aan sjeiks.
  De FC heeft maar 1.3 % van de wereldhandel.

 • j.verstraten1

  Er is geen nieuwkomer kleine boer. Er is een partij die afzet heeft en zijn aanvoer veilig wil stellen. En die heeft het makkelijker als RFC het moeilijker ( lees minder uit kan betalen) heeft.

 • kleine boer

  @j.verstraten1 toch vind ik het knap dat ze zo de markt van beide kanten in handen hebben gekregen zowel de aanvoer als de afvoer is ze super gelukt en rfc krijgt het na kijken. En ik denk ze makkelijk meer als rfc zouden kunnen betalen maar waarom zouden ze? Ik denk rfc er een zwaren dobber aan begint te krijgen... Ik heb nog steeds vertrouwen in rfc maar het word wel minder zo als de keuze er was vertrokken er nog veel meer dat is denk ik het geluk van rfc nu.

 • Firma Vellenga

  Kleine boer, wij zijn ook naar die verwerker gegaan.... Als ik persoonlijk moet spreken hebben wij (En waarschijnlijk vele vegetariërs) meer met kaas... En wat ons als bedrijf aan spreekt is het klein schalige van dit bedrijf. In februari zaten we nog bij de FC een open dag in Leeuwarden bezocht. Daar zagen wij onze melk in kille chinese blikjes verdwijnen. Ik zag in gedachte op elk blikje een koe van ons staan, met het idee hier doen we het voor. Heeft ons besloten om over te gaan.... Hierna kwam FC met al hun verdere eisen. Dit had vrijblijvend moeten blijven in mijn ogen.

 • buitenok

  Wie weet wat het eigen vermogen van Fc is?

 • Attie

  Snap nu ook waarom FC nooit aan kaas kon verdienen, dat deed de handelaar (J Anker).

 • winden

  Denk dat Jan Anker ook ff achter de oren krabeld als die er per 1-1-2019 11 miljard liter bij zou krijgen

 • Gradje 1966

  Bij Friesland Campina is de Top liever met zich zelf bezig hoe dat ze zelf nog meer geld kan verdienen zonder dat ze wat extra doen voor de leden.
  Vorig jaar bijna de hele Directie vervangen met een gouden Handdruk kost de leden veel geld , van allerlei projecten die heel veel geld kosten worden opgestart de leden betalen het gelag. Kijk maar naar Jumpstar met de mini vergisters totaal mislukt volgens de top niet maar iedere nuchtere boer kan uittellen dat het niet kan . Het niveau van de top is ver te zoeken ik denk dat we eerst een ondernemende Hoofdbestuur moeten krijgen en niet wat er zit hoog opgeleid en geen verstand van zaken doen hebben .

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.