Bovaer, een innovatieve methaanremmer toegevoegd aan veevoer, heeft in recente proefprojecten de methaanuitstoot bij melkvee met 28% verminderd. – Foto: Bert Jansen RundveeNieuws

FrieslandCampina zoekt boeren om broeikasgasuitstoot te verminderen

FrieslandCampina roept melkveehouders op om mee te doen aan een nieuwe groep die gericht is op het sneller verminderen van broeikasgassen.

FrieslandCampina is op zoek naar 600 leden-melkveebedrijven die willen deelnemen in een zogenoemde Ontwikkelgroep. De zuivelcoöperatie zoekt hiervoor leden die met behulp van innovaties, met financiering vanuit de markt, de broeikasgasuitstoot op hun bedrijven versneld willen reduceren. Hoewel de focus nu ligt op het terugdringen van de broeikasgasuitstoot, kan in de toekomst ook aan andere duurzaamheidsthema’s worden gedacht. Bijvoorbeeld biodiversiteit, schrijft FrieslandCampina aan zijn leden.

Methaanremmer Bovaer

De bedoeling is dat de Ontwikkelgroep de weg plaveit voor inpassing van nieuwe maatregelen in FrieslandCampina’s duurzaamheidsprogramma Foqus Planet. Op deze manier kunnen alle leden van de nieuwe maatregelen gebruikmaken en de bijbehorende vergoeding ontvangen. Deelnemers aan de Ontwikkelgroep mogen zelf kiezen waar ze aan meedoen, al is de keuzevrijheid dit jaar nog beperkt tot het wel of niet voeren van methaanremmer Bovaer. In de komende jaren komen er meer mogelijkheden bij, zoals andere voeradditieven, HVO diesel of mestadditieven. Deelnemers ontvangen in 2024 een vaste vergoeding van € 250 en daarnaast uit de markt € 25 per gevoerde kilo Bovaer. Deze bedragen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld en zijn volgens de onderneming minimaal kostendekkend.

Selectiecriteria voor Ontwikkelgroep

De Ontwikkelgroep staat open voor Nederlandse leden die reguliere en weidemelk leveren omdat deze melk wordt geleverd aan afnemers die betalen voor een versnelde broeikasgasreductie. Leveranciers van bijzondere melkstromen als PlanetProof en biologisch komen om deze reden niet in aanmerking voor deelname.

Recent heeft FrieslandCampina in samenwerking met Bovaer-producent DMS-Firmenich twee proefprojecten afgesloten. Uit de projecten op 158 leden-melkveebedrijven bleek dat de methaanuitstoot van melkvee met 28% werd verminderd.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. ”Leveranciers van bijzondere melkstromen als PlanetProof en biologisch komen om deze reden niet in aanmerking voor deelname.”

    Betalen die afnemers niet voor CO2 reductie??

Beheer
WP Admin