In 2016 verwierf FrieslandCampina een meerderheidsbelang van 51% in Engro Foods Limited, later bekend als FrieslandCampina Engro Pakistan, waarmee het een stevige positie op de Pakistaanse zuivelmarkt verkreeg. – Afbeelding: FrieslandCampina en Canva, beeldbewerking RundveeNieuws

Hogere omzet en minder winst bij FrieslandCampina Pakistan

FrieslandCampina Pakistan ziet omzet stijgen in het eerste kwartaal van 2024, ondanks winstdaling door valuta-effecten en rentepercentages. Zuiveldivisie leidt de groei met sterke prestaties van merk Olper. IJsdivisie verwacht herstel na weersgerelateerde omzetdaling.

FrieslandCampina Engro Pakistan heeft de omzet in het eerste kwartaal van 2024 met 21% zien stijgen naar omgerekend circa €92 miljoen (PKR 27,5 miljard). De brutowinst nam met 1% toe, terwijl de brutomarge daalde met 320 basispunten als gevolg van valuta-effecten en inflatoire druk op de grondstof- en energieprijzen. De winst daalde met 33% naar zo’n €2,2 miljoen door gestegen rentepercentages. De totale financieringskosten stegen met 76% naar €2,9 miljoen, aldus het concern.

Het grootste deel van de omzet realiseert Engro in de zuiveldivisie. Hier nam de omzet met 23% toe naar ongeveer €87 miljoen. Deze omzetgroei was met name het gevolg van goede resultaten van het merk Olper’s, dat in volume blijft groeien. Volumegroei is ook zichtbaar bij de merken Dobala en Tarka.

Minder omzet ijsdivisie

In de ijsdivisie daalde, als gevolg van tegenvallende weersomstandigheden, de omzet met een kleine 6% naar €4,6 miljoen. Het bedrijf verwacht echter snel herstel in het tweede kwartaal.

Ondanks de vele uitdagingen als inflatie, valutadevaluatie en hoge rentetarieven ziet de ondernemingen mogelijkheden groei te blijven handhaven, onder meer door verbetering van de operationele efficiency en door het portfolio verder aan te passen aan de eisen van de consument. Investeringen in merken en een verbreding van het portfolio moeten leiden tot een verbetering van de winstmarges.

Reacties

  1. Met die winsten duurt het wel honderd jaar voor het rendement oplevert als bedrijf ooit waarde haald van aankoop en verliezen rap afscheid nemen.

  2. Al 8 jaar geen cent van die investering terug , hooguit wat niet omwisselbare roepies. Meest waardeloze investering ooit . Maar dat toegeven ? nee hoor.

Beheer
WP Admin