Home

Nieuws 24604 x bekeken 293 reactieslaatste update:8 aug 2014

Poetin beantwoordt sancties met boycot

Moskou – Rusland stelt een boycot in voor landbouwproducten uit landen die sancties hebben ingesteld tegen het land, waaronder de EU, de VS, Australië Canada en Japan.

De Russische president Vladimir Poetin heeft een decreet daartoe ondertekend, aldus Russische media. Nederland exporteerde in 2013 voor circa €1,5 miljard aan agrarische producten naar Rusland.
Volgens de website van het Kremlin betreft de boycot het "helemaal staken of beperken van de invoer van landbouwproducten voor een jaar".

Poetin heeft de Russische regering gevraagd een lijst met producten samen te stellen. Het is dus nog onduidelijk welke, zo niet alle productgroepen geraakt worden. Agrarisch Nederland exporteert vooral veel zuivel, bloemen, groente en fruit en bereide voedingsmiddelen naar Rusland. De zuivelexport, vooral kaas, was in 2013 volgens cijfers van het CBS €257 miljoen waard.

Chef-econoom Wim Boonstra van Rabobank Nederland is niet verrast dat de agrarische sector getroffen wordt, maar wel dat het zo expliciet gebeurt - en niet via de voedselveiligheidswaakhond. "Rusland heeft gezocht naar een sanctie die de ander meer raakt dan henzelf. In het geval van veel agrarische producten kan Rusland best even zonder, terwijl Rusland voor de agrarische sector in Nederland wel een belangrijke afnemer is. Niet alleen kan de agribusiness nu minder uitvoeren, dat product moet naar verzadigde markten en dus duikelt de prijs."

Russische autoriteiten melden dat de opgelegde sancties vanwege de crisis in Oekraïne de voedselzekerheid niet in gevaar brengen. De hoge landbouwfunctionaris Nikolai Pankov zegt tegenover persbureau ITAR-TASS dat Rusland wat betreft de belangrijkste levensmiddelen vrijwel volledig zelfvoorzienend is. Volgens hem kunnen de sancties de eigen landbouwsector versterken.

Pankov denkt dat China fruitleveringen kan overnemen van belangrijke leveranciers. Polen, Nederland en Moldavië zijn normaliter belangrijkste leveranciers van fruit. Pankov verwacht dat Russische graanoogst groot genoeg is om aan exportverplichtingen te voldoen. Een serie landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika is voor de voedselvoorziening afhankelijk van Russisch graan. In 2010 leidde een exportstop van Rusland tot grote onrust op de wereldwijde graanmarkt.

De invoerbeperking is een antwoord op de sancties die westerse landen invoerden na het neerschieten van het toestel van Malaysia Airlines MH17 boven het oosten van Oekraïne. Het Westen eist dat Rusland de Krim teruggeeft aan Oekraïne en ophoudt separatisten in Oekraïne te ondersteunen.

Laatste reacties

 • John*

  ben benieuwd naar de lijst. iig de producten die ze nog wel willen blijven ontvangen. Dat is het zwakke punt en in de toekomst te gebruiken voor alles of niets

 • ae-ea

  De regering maakt ruzie, en de boeren betalen het gelach.
  Dat heet: ondernemers risico zeker?

 • krulsaart

  Misschien eind van het jaar ontwikkelingshulp sturen naar Rusland vanwege hongersnood. ga er maar van uit dat Poetin niet wakker ligt van een beetje honger een eindje verderop.

 • bankivahoen

  Als tegensanctie gelijk het WK voetbal in Rusland 2018 afzeggen !

 • PVDE

  Obama is de winnaar, zet West-Europa in om te vechten met Rusland en Rutten trapt daar vrolijk in. intussen levert Amerika de goederen wel aan Rusland en de economie groeit.
  Wat zijn wij West-Europa toch een stelletje sukkels.

 • gjcamps

  Jammer Europa, USA had toch niets te verliezen en wij alles. Als we nog snel toestemmen met humanitaire hulp aan oost Ukraine en onze excusses aanbieden komen we er misschien met een blauw oog vanaf. We zijn toch voor een democratisch europa waar ook minderheden gerespecteerd worden. Dus wat is er zo moeilijk aan Oost Ukraine?

 • John*

  dat oost oekraine niet van de de eu wil weten. dat is hetzelfde als een veganist een gebakken ei geven in tijden van honger, dat wordt ook niet gewaardeerd!

 • zeelander

  De boeren kunnen het gelach betalen evenals veel aanverwante bedrijven hierdoor zullen er ook nog wel vele werklozen erbij komen
  En al die politici die van alles zitten te bedenken om Rusland te treffen
  Die houden der vette salaris wel
  En zullen er echt niet slechter door slapen
  Als er tuinders en boeren naar de kloten gaan
  Heren politici wees solidair met degene die getroffen worden
  En lever een gedeelte van je vette salaris in voor de getroffenen
  Dan laat je zien dat je echt meeleeft

 • piethermus1

  Mooi! Er werden al geen aardappelen afgenomen door Rusland, dus in die zin verandert er dus niks nu Rusland sancties instelt... Rusland is en was al doorlopend aan het klieren en gooit en gooide doorlopend de grens dicht voor dan weer dit en dan weer dat product, zogenaamd omdat er een vlekje, vliegje of motje op zit of zou zitten... Kortom; nou kan Rusland dan wel officieel een boycot ingesteld hebben, maar was dit vaak al niet in de praktijk aan de hand?

 • piethermus1

  Eens met Zeelander! Laat de rest van ons volk nou ook solidair zijn met onze sectoren die getroffen worden door een boycot... Maar ons volk en onze bestuurders kennende zullen ze die solidariteit niet tonen.... Zo hufterachtig is ons eigen volk en zijn onze eigen bestuurders wel t.o.v. onze landbouw.

 • gjcamps

  Het gaat om 600 miljoen euro aan handel in groente en fruit per jaar. De gasprijs zal wel omhoog gaan deze winter, dus dat geld is dan om de boeren en tuinders te compenseren.

 • gambanar

  Hieruit blijkt duidelijk dat het mikken op buitenlandse (buiten EU) markten zeer volitiel is . Misschien de tijd om eens te bezinnen over een gerichte en geplande landbouw-vlees-melk productie naar EU consumptie toe. Het consumptie gedrag binnen de EU voor voeding is perfect gekend , waarom er geen gebruik van maken ? aan overeengekomen prijzen zodat iedere producent (boer) zijn kost kan verdienen .Wie meer wil produceren dan nodig , exporteer en val onder de volatiele wereldhandelsprijzen . Sluit tevens de grenzen van EU voor voeding , alle voeding binnen de EU wordt Europees geproduceerd met een stenge tracering . Eenvoudig , misschien te eenvoudig .. En weerstegenslagen = oogsttegenslagen : gewoon voldoende stock aanleggen .

  Emiel Arron

 • cornelis 22

  Gewoon geen vaarzen meer uit EU en VS meer naar Rusland . Komen ze van zelf weer om kaas vragen.

 • W.postduif

  Ben benieuwd of van Baalen en rutten entimmermans hun vette salarissen ook in een solidariteitsfonds gaan steken. ? De mede aanstekers van dit alles boycot.s hebben nog nooit iets opgeleverd.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • pinkeltje

  Poetin redt zich er wel mee. Desnoods eten de Russen maar een tomaat of een ui minder. Maar zo heel erg afhankelijk zijn ze ook weer niet van voedsel uit Nederland. En anders is er elders in de wereld ook nog wel wat te koop. Een aantal van onze politici stonden een tijdje geleden vooraan op de baricaden in Kiev om de Oekraïners duidelijk te maken dat ze in hun verzet tegen Rusland kunnen rekenen op steun van Europa. Met de vuisten omhoog stonden Van Baalen en zijn kornuiten daar. Nou, dan kunnen we nu laten zien wat we waard zijn. Heb trouwens nog nooit veel boycots gezien die ook werkelijk wat goeds teweeg brachten. Het gewone volk is er doorgaans wel flink de dupe van. Maar we moeten ook niet al te naïef zijn. De Russen met boycots pijn toebrengen en dan zelf niks overkomen, zo werkt het natuurlijk niet. Maar wanneer je er als individu door wordt getroffen heb je al gauw aan het hele verhaal geen boodschap en hoop je dat het allemaal weer snel voorbij is.

 • MichaelPeeters

  Dat er sancties tegen Rusland zijn is niet meer dan normaal, dat Rusland tegenzetten lanceert ook, en als de EU een beetje normaal zou functionneren (en daar ga ik vooralsnog vanuit) dan moet er wel een opkoopregeling voor de producten komen die anders naar Rusland zouden gaan. Kunnen ze daar ineens kreunen onder hoge voedselprijzen, en hoeven onze democratisch (dus door de meerderheid van HEEL HET VOLK) gekozen regeringen niet enkel de landbouw te kloten maar heel de bevolking. Verdeelde lasten en lusten, zou ik zeggen.

 • ikkethuis

  Export is altijd gestimuleerd, om handelsoverschot te krijgen. Als nederland ook nog een handelstekort gaat krijgen, kunnen we deuitkeringen etc. nooit meer betalen. De nederlandse glastuinbouw is nu ten dode opgeschreven door deze maatregelen, en verhoging vd gasprijs.

 • piethermus1

  Rusland is sowieso al een onbetrouwbare handelspartner gebleken de afgelopen jaren. Als ze het maar in de bol krijgen, vinden ze zogenaamd wel een of andere fytosanitair dingetje/smoesje om de grenzen dicht te gooien voor dan dit product en dan dat product. Het is gewoon klieren wat die Russen doen. Veel sectoren in de landbouw hebben de afgelopen jaren al last gehad van de grillen van de Russen. Kortom; Laten we ze maar eens een keer lekker boycotten, omdat ze ons toch al de afgelopen jaren doorlopend klieren. Laten we ze eens een keer flink terugklieren. Ze zijn toch al van die onbetrouwbare handelspartners. Maar zo ik hier reacties van sommige slappelingen lees, willen die koste wat kost handel drijven, zelfs met klierende pestkoppen, zoals de Russische regering.

 • Mozes

  @gjcamps #6, excuses aanbieden aan Rusland omdat zij 198 Nederlanders hebben vermoord????

 • Mozes

  Als ik de berichten lees van de NAVO en het stoppen van de bergingsmissie wijst alles er op dat Rusland binnen zeer korte termijn Oekraïne binnenvalt. Voor het eerst sinds de Tweede Wereld Oorlog weer een oorlog van het ene land tegen het andere. En weer opnieuw omdat een machtswellusteling een rijk wil stichten.

 • koster

  Je hebt je slecht laten informeren Mozes. Rusland heeft niets met dat vliegtuig te maken.
  Het lijkt eerder of het Amerika goed uitkomt dat ze het Rusland in de schoenen kunnen schuiven. Gezien de snelheid waarmee de filmpjes op internet stonden zou je bijna nog denken dat er van te voren aangewerkt is. Rusland is ook wel een beetje stout, want ze willen niet meer in dollars handelen. Dus Rusland moet aangepakt worden. Ik zou zeggen kijk eens wat vaker op alternatieve media

 • Henk Heinhuis

  Ontzettend jammer dat dit ten koste gaat van de agrarische sector. Wat gaan we nu doen om de burgers te mobiliseren om de sector te compenseren naar Pools voorbeeld. Lijkt mij beter om daar over na te denken dan om anoniem ongenuanceerde opmerkingen te plaatsen over de salarissen van onze politici.

 • .....

  Nederland is een vreselijk land voor haar minderheden zoals ondernemers en met name haar land- en tuinbouwers die ze ongestraft laat uitbuiten en het gelach laat betalen voor de stomme spelletjes van van Balen en Verhofstad

 • agri2

  Om te beginnen zou de Nederlandse overheid ons als compensatie de rode diesel (tegen Belgische prijzen) terug kunnen geven en de verhoging van de belasting op verzekeringen terug draaien.

 • piethermus1

  Rusland is nu sinds een paar jaar lid van de WTO. (En heeft zich als zodanig aan de regels van het spel te houden van vrijhandel, hoe groot het machtige land ook is). Al voordat Rusland lid werd van de WTO wilde het een soort van EU-pact vormen met o.a. Kazachstan-Oekraine en anderen. Hierbij zou dat handelsblok, waarbij Rusland de machtige partij was, de grootste graanexporteur ter wereld worden. De Zwarte Zee-havens van Oekraïne waren hierbij heel belangrijk. Nu valt dat plan dus in duigen. Rusland is historisch gezien gefixeerd op macht en de grootste willen zijn, terwijl ze dat als land al is. Een bepaald minderwaardigheidscomplex wellicht?

 • mldijkstra

  Iedereen was verontwaardigd na de vliegtuigcrash waar Rusland indirect door hun gevoerde geopolitiek vermoedelijk mede schuldig aan is. Maar nu gaat het geld kosten en dan draait de opinie wel weer heel hard 180 graden om.........

 • piethermus1

  Idee; Als we van de overtollige landbouwproducten eens biogas zouden maken tegen een acceptabele prijs (Geen bodemprijs zoals nu voor aardappelen, maar ook geen te hoge prijs, omdat dit niet eerlijk is tegenover de belastingbetaler die wel solidair moet zijn en zich ook solidair moet voelen met ons boeren)dan hebben we ook gelijk een lange neus getrokken naar Poetin met zijn gas. Opdat Poetin in zijn gas moge verzuipen!

 • landboer

  Ik denk wel dat Verhofstad en van Balen heel veel uitgelokt hebben!
  Ze hebben de Russische beer uitgedaagd en dat moet je een beer nooit doen!

 • ohzo

  Goed gedaan! US heeft al voorspeld dat de wereld economie terug gaat naar recessie door de sancties. Briljant volk hebben we als ' leiders'. Rusland heeft niet zoveel last van voedsel tekorten. Hebben Brazilie en Turkije al aangemoedigd meer te leveren. Hier kan toch niemand over verbaasd zijn.. Blijkbaar toch.

 • sjang

  Leve de EU, we hadden naast de drang om Turkije en Oekraine ook Rusland en China moeten uitnodigen om lid van de EU te worden.
  Irak en Iran waren ook niet slecht voor de stabiliteit geweest.
  Dat die oenen in Brussel en Straatsburg zelf maar niet de drang hadden om een groot rijk te stichten en landen pakken welke bij elkaar qua cultuur, klimaat en levensgewoonten bij elkaar passen. Geen schapen, wolven en vossen bij de ganzen doen.
  Wat zijn we blij dat het melkquotum weg gaat, kunnen we massaal voor de wereldmarkt produceren gaan. Ik kan alleen maar zeggen dat we over een aantal jaren nog eens met weemoed aan het quotum terug denken. Eens te meer blijkt weer eens een toekomst te willen bouwen op Rusland en later ook China russisch roulette is.

 • Ties S

  dit zat er natuurlijk dik in... Rusland heeft de EU niet (meer) nodig... kunnen redelijk in hun eigen behoeften voorzien... Poetin wordt in eigen land de grote held tegen het 'oude' kapitalistische westen op handen gedragen..... we ( de EU en NL regering) hebben dus lelijk onze eigen glazen ingegooid...
  en half Europa zit deze winter in de kou zonder Russisch gas... veel geluk er mee, mega strategen in Brussel die de EU zo nodig uit moeten breiden tot in de achtertuin van Rusland....

  de inzet... de ramp met MH17.... iedereen roept dat Rusland / de seperatisten dit gedaan hebben,,, hoeveel bewijs is hiervoor.....gewoon helemaal niks......Rusland had al gedonder zat met kwestie Oekraïne.... de seperatisten... geen enkel belang in meer inmenging en publiciteit.... maar heel deze kwestie was bijna geen nieuws meer.... en kon dus wel een extra media boost gebruiken.... en een reden te meer om de seperatisten aan te vallen.... dus mag U in vullen wie achter deze aanslag zit.... met een nog veel groter vraagteken in hoeverre die 'per ongeluk' geweest is...... heel veel succes met zo'n nieuwe aspirant lidmaat van de EU.... maar de hardwerkende (agrarische) ondernemer is weer de klos, om over de weer inzakkende economie en groeiende werkloosheid maar te zwijgen....

 • Storm

  Krijgen we misschien toch nog een verlenging van het quotum tijdperk.

 • koestal

  Het is weer koude oorlog,maar Poetin heeft goede raketten klaar staan

 • geert150

  geen tarwe vanuit rusland naar EU ,dan wordt de prijs wel 300 euro

 • koestal

  Nu klagen de luchtvaartmaatschappijen al dat vliegen buiten Siberie om zo duur wordt,vliegen is zeker ook al een eerste levensbehoefte,bovendien is vliegtuigbenzine al jaren belastingvrij,hoe hypocriet kun je zijn ?

 • xw

  Iedereen die het hier over 'gelach' heeft, zal vermoedelijk bedoelen 'gelag'.
  Maar mensen die zoveel domme kletspraat schrijven zoals hier(een paar uitgezonderd), kun je 't niet kwalijk nemen, dat die Nederlandse taal niet beheersen.
  Wat wilt U? Poetin, die klootzak, die eigenlijk naar de oude orde zoals in de tijd van de vroegere sovjet unie terug wil, zijn gang laten gaan? Wilt u t.b.v. eigen gewin, een klootzak zijn gang laten gaan, die een stel alcohol zuipende rebellen de faciliteiten geeft om een burger passagiersvliegtuig uit de lucht te schieten met daarin overwegend onze eigen landgenoten.
  Wilt U dezelfde, qua mentaliteit 19e eeuwse, smeerlap ongemoeid laten terwijl hij kennelijk niets onderneemt om de onderzoekers naar deze ramp ter plaatse ongemoeid hun werk te laten doen.
  uit de lucht te schieten? Het is te walgelijk voor woorden.

 • zon

  EU wou oekraine als vriend,als buurman van rusland weet je dan dat er spanningen komen.
  De problemen heeft de EU zelf uitgelokt.
  De politici zijn hier schuldig aan,ze zijn zo naief.
  Maar de boeren zijn de dupe

 • Sjarlie

  wie over een oorlogsgebied heen vliegt durft ook veel risico te nemen...

 • bankivahoen

  1209 #36 , het enige belang van ieder is uiteindelijk het eigenbelang , als dit niet voor jou geldt ben je waarschijnlijk uniek. Het is een menselijke eigenschap of je dat nu leuk vindt of niet .
  En door je boven andere reageerders op deze site verheven te voelen geef je meteen een brevet van onvermogen af aangaande mensen die niet dezelfde mening zijn toegedaan als jij .

 • zeelander

  Wie een beetje de geschiedenis kent weet dat Rusland nooit een oorlogs zuchtig land geweest
  Het zijn wel de Europeanen geweest die Rusland aanvielen
  Denk aan Napoleon
  Denk aan de nazi.s
  Rusland heeft toen wel het grootste offer gebracht
  24 miljoen doden
  Bijna meer dan de rest samen
  Ik kan me wel iets indenken dat Rusland zijn burgers daar wil beschermen
  Niet Rusland maar het westen schuift steeds meer naar de Russische grenzen
  En Amerika doet er alles aan om Rusland te kleineren
  En Obama zet Poetin graag weg als een dictator
  Ook het Russische volk heeft zijn trots
  En ik denk dat er best te praten was geweest
  Zonder te boycotten
  N

 • wienbemelmans

  het intereseerd poetin geen moer of ze in rusland
  genoeg voedsel hebben ,hij en zijn vrienden hebben
  nergens een tekort aan.alleen de boeren hier zijn weer de klos,mede door vanbalen en vanhofstad
  wat een stel domme mensen,zij snappen niet waar het geld vandaan komt waar zij zo hun luise leven
  van voeren,maar we moeten nu zo snel mogelijk andere bronnen en landen aanboren hopelijk dat ze daar naar op zoek gaan maar daar ben ik bang voor ,dat gaat boven hun pet ze hebben nooit hoeven vechten .maar ik denk dat onze echte ondernemers al aan de slag zijn.zo dat de regering weer veel belasting kan beuren.en de gewone mensen moeten zorgen dat ze de komende winter genoeg hout in huis hebben en tel niet op de regering.

 • berlies

  Nederland kan beter zijn contacten met China versterken en daar meer landbouwprodukten naar exporteren.Kan iets van de boycot aan Rusland opgevangen worden.

 • xw

  Banki, iedereen in Nederland voelt zich gekwetst en is begaan met het lot van de slachtoffers. De situatie is zodanig uit hand aan het lopen, dat zelfs wereldleiders zich er mee zijn gaan bemoeien. En wat doen boeren hier in NL(als het inderdaad boeren zijn die hier reageren, vaak zijn het pubers cq buitenstaanders) die, egocentrisch als ze zijn, beginnen gelijk te schreeuwen over d'r centen.
  Hou toch op man (of vrouw). Mijn oud-oom zei vroeger altijd:'Boer wordt mens en leer de wereld kennen'. Ik ken trouwens ook geen ene andere bevolkingsgroep die zo egoistisch is als boeren. Hoe het een ander vergaat interesseert ze geen barst, als ze zelf maar midden in bed liggen en vooral de centen binnen graaien, desnoods over de rug van een ander.
  Hee Banki, lees je wel eens wat joh, behalve De Boerderij en Boerderij Vandaag. Tot slot wil nog effe zeggen, dat ik me boven niemand verheven voel, behoudens diegenen die hier zomaar wat uit kramen zonder de achtergronden en de bedoelingen van vladimir P. goed te kennen en dat het eigenlijk helemaal niet slim is om hier op forum op die(veelal) naieve reacties te reageren. Dat is eigenlijk een beetje dom van mij.
  vriendelijke groeten en alvast welterusten.

 • poort

  De vraag is........hebben we Poetin nu ECHT nodig voor onze economie voor langere termijn? Ik denk t niet......we moeten proberen niet afhankelijk te zijn vanwege de gas levering....er zijn alternatieven genoeg...
  De glastuinbouw is export afhankelijk maar meer diversiteit in producten een goede meer waarde geven in de toekomst. Omschakelen is een dure investering waar de regering zeker een helpende hand moet bieden om niet alleen tomaten,komkommers,bloemen te kweken... Minder afhankelijk worden met meerdere producten i.p.v. een paar producten naar een grote afnemer als Rusland. We hebben de kennis,de techniek,klimaat en ervaring om ons aan te passen voor elke handel...... Laat Rusland t uitzoeken met hun bende en bedenk dat er meer is dan dat... Het land gaat toch meer onafhankelijk worden zonder ons maar stop met elke kennis of ervaring daar naar toe. Kwa innovatie zijn wij de top en laat zien we niet afhankelijk zijn van grote landen als Rusland of de VS.

 • zeelander

  Dag 1209
  Volgens mij zit u niet in de agrarische sector
  Maar je haalt de hardwerkende boeren hier op een onbeschofte manier onderuit
  Het zijn wel deze mensen die hebben bezorgt dat we een hoogwaardig en gezond en zeer betaalbaar maaltijden kunnen kopen
  En er is geen enkele bedrijfstak die meer hebben bijgedragen aan lands schatkist

 • poort

  Wat is die 1209 toch een dom persoon......jammer dat die mensen reageren....werkt deze man of vrouw wel....? Staat hij wel eens stil bij t boodschappen doen wat voor product hij/ zij in handen heeft? Als je er vanaf weet doe dan geen domme uitspraken....zeker nooit geen vieze handen gehad want daar wodt je ziek van......sukkel!

 • piethermus1

  @zeelander; Rusland nooit oorlogszuchtig geweest? hoe denk je dat Rusland het grootste land op aarde geworden is? en hoe denk je dat de sovjet-unie zoveel doden had tijdens wo2? doordat Stalin ze als kanonnenvoer gebruikte om de nazi's te verslaan. En wat te denken van Stalin's zuiveringen, waarbij tientallen miljoenen mensen het leven lieten...

  Deze week herdenken wij dat 100 jaar gelden WO1 begon. Ik ben dus mede vanwege dat feit en WO2 heel dankbaar dat er een EU bestaat....

  De ouwe KGB-er Poetin, wil met angst regeren, over zijn eigen land en de omliggende landen... Hij heeft nooit anders gedaan... In 2008 viel hij Georgie binnen... De schoolgijzeling in Berslan ging gepaard met heel veel doden, als ook bij de bestorming van dat Moskouse theater.... Russische leiders kijken blijkbaar niet op een dode meer of minder... Dat is al eeuwen zo....

  Maar blijkbaar willen een aantal van mijn collega-boeren koste wat kost handel met zo'n dwingeland drijven... Vroeg of laat ben je dan toch de pineut.... Kortom; Nou Rusland boycotten met alles om Poetin weg te krijgen om van Rusland een normaal land te maken waar we normaal handel mee kunnen drijven op normale wijze.

 • krulsaart

  Hoe groot is dit probleem nou? 600 miljoen is niet meer dan 40 euro per Nederlander per jaar. Ik begrijp dat zo'n beetje heel Nederland achter de boycot staat dus dat zal dan ook niet op 40 euro vastzitten lijkt me.

 • piethermus1

  juist 1209 heeft helaas wel gelijk... juist de figuren als zeelander en poort geven blijk niet vooraan te hebben gestaan toen het verstand werd uitgedeeld... en ja ik ben ook boer, maar ga niet door de knieën voor een dictator als poetin; ik ben boer een boer en geen hoer!

 • metal

  De boeren worden de dupe van spelletjes van onze regeringsleiders.
  Wat ik niet van Rutte hoor is dat hij die vliegmaatschappij eens had aangepakt want wat had deze te zoeken boven een oorlogsgebied helemaal niks .Ze wilde alleen de kortste route vliegen om zoveel mogelijk geld in de zak te steken En dan word er een neer geschoten en moeten de boeren er voor boeten schandalig.

 • zeelander

  Nou piethermus1
  Ik weet niet wat voor boer u bent
  U heeft misschien vooraan gestaan toen onze lieve heer verstand aan het uitdelen was
  Maar de hersenpan is volgens mij te klein geweest
  Zodat er niet alles in paste
  U bent een flinke
  We zullen wel eens zien als de boycot heel lang duurt
  En vooral u flink in de portemonnee treft
  Of u nog zo flink bent

 • koestal

  metal,helemaal mee eens,o ,die vliegmaatschappijen beconcurreren elkaar ,daarom de kortste en goedkoopste route,hoe dom kun je zijn

 • poort

  Pietermus,lees mn eerste reactie en begrijp dat ik juist van Rusland af wil! Lees jij wel goed? Een bril is een goede investering hoor....!

 • LUCTOR

  @1209 Als ik je#43 zo lees reageer je in principe net zo als de persoon waar je zo op afgeeft. Je haalt een hele bevolkings groep onder uit doordat je het met de reacties die hier geplaatst zijn niet eens bent.
  Je oom is zeker vergeten om jou een wijze raad mee te geven.

 • piethermus1

  @zeelander.. zoals ik al schreef ben ik boer en geen hoer.... ik zal dus niet voor druk zwichten en op mijn rug gaan liggen voor de centen, hoe groot of klein mijn portemonnee ook is... en er zijn jaren dat die ook klein is en het gewoon ook bij mij spannend is....

  ik zal me niet hoereren itt sommige andere reageerders hier blijkbaar...

 • piethermus1

  @ luctor; wat is er mis om kritisch te zijn tegen mensen van een groep, ook al zijn het mensen van de groep waar jezelf toe behoort? zelfreflectie en zelfkritiek is soms best wel eens goed... met de vingers wijzen naar anderen daar leer je het minste van...

 • new kids

  Morgen als we wakker worden kan het wel eens heel anders zijn met de wereld en anders de dag er op.
  Wij moeten op deze site geen oorlog maken en verstandige praat hebben.
  Inderdaad was het heel apart dat er nog over Ukraïne gevlogen werd, bij British Airways bijvoorbeeld hadden ze meer verstand. Hier opvolgend zie je dat ook wij eenzijdig worden bericht door de media, omdat deze domme fout weinig naar voren wordt gebracht. Hoe kwalijk het naar beneden halen van MH17 ook is, terroristisch uiteraard.
  Ikzelf ben liberaal, maar ik vind van Baalen en zijn vriendjes hele grote stomkoppen die een te groot risico hebben genomen. Voor de gevolgen zullen ze de schouders optrekken, en de Russen als schuldigen aanwijzen. Maar het was de kat op het spek binden, kijken hoever ze konden gaan. Te ver dus.

 • piethermus1

  @poort; je reactie 44 is een goeie...
  je reactie 46 vind ik minder...

 • Mozes

  Wat een gejengel om centen terwijl iedereen die de ogen open doet toch kan zien dat een oorlog op punt van uitbreken staat.

 • joannes

  Zolang Politicy meer om machtsbehoud geven dan besturen in het belang van de bevolking, zal er strijd zijn! Op de keper beschouwd is er nu strijd in een gebied, en vooral ook over een gebied, waar de bevolking Russich spreekt en denkt! Een strijd waar het Westen, de US en de EU, herinner even als vreemde taal en gewoonte bebieden, de lakens wil uitdelen. En de reden: Die westerse politicy hebben er een NL passasiers vliegtuig overheen laten vliegen met onschuldige burgers wat neerschoten is! Welke ¨rechten¨ op goed bestur denken die Westerse Politicy dat zij hebben? En nu klagen dat er tegenmaatregelen getroffen worden eea nb in de Media met als officiëel standpunt dat Rusland schuld hieraan is! Hou je moeder voor de gek maar bedonder je eigen volk niet!

 • ed12345

  Zeelander u zegt dat rusland geen oorlog voerend land is zoals Napoleon en Nazi duitsland .Vergeet niet dat dat de oekraiene ruim 10miljoen inwoners heeft verloren door de spinternieuwe Russische communische regering die met geweld de oekraiene communistisch te maken . De door de russen op de Nazi's bevrijde gebieden en landen niet zomaar hun onafhankelijkheid terug hebben gegeven.Met uitzondering van OostenrijkToen de Nazi's Polen binnen vielen vielen de Russen tegelijkertijd ook Polen binnen .Op dat moment hadden de russen en duitsland onderling een niet aanvals verdrag.Het zal heus wel zo zijn dat de journalistiek Rusland erger afspiegeld dan nodig maar zo braaf zijn ze echt ook niet

 • joannes

  @ed12345, wanneer alle fouten uit de historie de toekomst gaan bepalen ziet het er duister uit! Waar is het leer en denk vermogen? Of... eenmaal geraakt wordt het oog om oog tand om tand! Lekker makkelijk want dat begrijpt iedereen! Dat is ook de reden dat de Media hier zo gekleurd over kunnen schrijven en Politicy zich kunnen profileren. De taal van rancune en simpele strijd is veel eenvoudiger dan het vinden van gezamenlijk belang en zelf correctie! Of eigenlijk zelfcontrole!

 • denker123

  Putin beslist alles alleen, over de Duma het Russich parlement hoort men niets meer.Dat komt er van als een President meer dan 2 termijnen blijft zitten na schijnverkiezingen. Hij denkt alleen nog aan macht en geld voor zichzelf,het volk knikt ja als meneer zijn leugens vertelt.Hitler deed het ook zo voor wereldoorlog 2. Aan een onbetrouwbare handelspartner heeft men niets alleen ellende..

 • Burnetti

  Solidariteit bij exportcrisis?
  Wat een marktonzin is dat!

  Wie heeft al de bouwbedrijven in 2008 - 2014 overeind gehouden?
  Daarvoor was in de markt en politiek toch geen solidariteit.

  Het enige dat overeind werd gehouden waren banken. Die zullen hier nu ook niet slechter van worden.

  Crisis 2 komt er aan.

 • red

  Een ieder denkt over dit alles zoals de media het naar voren brengt.
  Net als hoe de media vaak schrijft wat PVD dicteert.
  Zo worden we door media gehersenspoeld.
  Als je in Rusland met de Russen praat hoor je hele andere geluiden.

 • Mozes

  @red, en de Russen horen de waarheid in een land waar geen persvrijheid is en journalisten vermoord worden?

 • Mozes

  @joannes #60, en in het westelijke deel van Oekraïne waar de meerderheid van de mensen woont wil Rusland de lakens uitdelen terwijl dit gebied altijd op Europa gericht is geweest en de mensen ook geen Russisch spreken? En dat Rusland in de jaren dertig in Oekraïne 10 miljoen mensen heeft vermoord is ook niet van belang?

 • John*

  de varkens hebben ook een nieuwe bestemming gevonden. dat lukt met de rest ook wel!

 • Mozes

  @zeelander #40, 'Rusland is nooit een oorlogszuchtig land geweest'?
  In de jaren dertig hebben ze de Baltische staten veroverd en geprobeerd Finland te veroveren. In de negentiende eeuw hebben ze eindeloos oorlog gevoerd tegen Turkije (Ottomaanse Rijk ) en daarbij uiteindelijk de Krim veroverd die tot die tijd altijd Turks is geweest. Ook hebben ze door de eeuwen heen oorlog gevoerd in Afghanistan. In 1939 hebben ze samen met Hitler Polen veroverd.

  Dat ze in WO2 enorme verliezen hebben geleden komt door de manier van oorlog voeren waarbij geen enkele waarde hechtten aan de levens van de eigen soldaten.

 • Ceas

  @Mozes...gaan we nu weer zielig doen..en oorlogen er bij betrekken??

 • Mozes

  @Ceas, ik geef slechts antwoord op de stelling van @zeelander.

 • Ceas

  Dan moet je bij de Telegraaf forum zijn..Ruimte genoeg om te janken..
  Maar hier gaat het in dit topic ergens anders over. !!!!

 • Ceas

  EU ready to appeal to WTO over Russian import bans
  Economy August 07, 8:45 UTC+4
  EU Council may call urgent meeting over Russian response

  http://en.itar-tass.com/

 • poort

  Ik ben het eens dat als we niet uitkijken er een oorlog van kan komen....maaaaaar laten we niet alleen de media van 1 kant aanhoren en teveel vriendjes zijn met amerika.....het komt ze nu zeeeer goed uit dat dit allemaal aan de gang is. Kolen op t vuur gooien is wat men doet en wij geloven alles..... We moeten onafhankelijk worden van de VS en Rusland en dan helaas met een goed gesaneerd EU verder gaan....strikte regels voor de EU en die oostblok landen saneren....Als er in een bedrijvengroep 1 bv zit die al jaren niet goed draait wordt die gestopt en dat geld voor de EU ook........

 • piethermus1

  We weten toch allemaal nog wel dat in 2004 in Oekraine de Oranjerevolutie was, als protest tegen toen ook de marionet van Rusland Janoekovits. de president die een half jaar gelden de benen nam na protest. Je weet toch dat in 2004 Victor Joetsjenko president werd. De man was door de Russiche geheime dienst KGB/FSB vergiftigd, niet dodelijk maar wel in zijn gezicht getekend door pokdaligheid. De FSB van Poetin... Zo zijn er veel meer dingen die Poetin en zijn FSB/KGB op hun geweten hebben. Na ruim 10 jaar cynische machtspolitiek van Poetin en zijn kliek met tal van doden en semi-oorlogen (Georgie, Oekraine, Moldavie e.d.) heb ik geen smoesje nodig om DE schuldige aan te wijzen; Poetin dus! Dus die smoesje dat het vliegtuig er niet had moeten vliegen, de smoesje m.b.t. van Baalen en Verhofstadt, de EU, VS etcetara... Die smoesje zijn me te makkelijk...

  Als een meisje een kort rokje draagt en verkracht wordt, ligt de schuld gewoon bij de verkrachter. En dan heb ik geen smoesje nodig van een te kort rokje e.d.. Blijkbaar hebben hier in de reacties mensen wel smoesje nodig om hun slappe geweten, slappe knieën en hun onverstand te tonen. Het zij zo.

 • piethermus1

  Oekraïne betekent vertaald grensland. En dat is het dus ook. Rusland is ontstaan vanuit Oekraine circa ruim 1000 jaar geleden, door Vikingen die zich rond Kiev vestigden en de volkeren daar gingen beheersen. Dit valt allemaal op te zoeken. Rusland wil dat Oekraine onder haar invloedsfeer komt of blijft. dat mag Rusland vinden en willen. De vraag is dan; Hoe Rusland dit wil bereiken. Je kunt je eveneens de vraag stellen; waarom mag Rusland wel Oekraine beheersen, maar Oekraine nier Rusland beheersen, dus omgekeerd? Immers het zijn 2 landen, beide best groot met veel mensen en waarom heeft de ene dan meer 'rechten' dan de ander?

  Oekraine is een zelfstandig land en mag derhalve zelf beslissen over haar eigen grondgebied, ook al is er binnen die grenzen een deel waar veel Russen wonen. Rusland heeft ooit ook Oekraine erkend als land en dus ingestemd met de grenzen van Oekraine.

  Hoe zou jij het binden als boer dat je buurman ineens een stuk van je afpakte en er op ging zaaien en oogsten zonder jouw toestemming, terwijl volgens het kadaster het gewoon van jou is? Ik heb dus geen smoesje nodig om Poetin als DE schuldige aan te wijzen. Rusland pakt nogal graag van anderen de geschiedenis heeft dat bewezen.

 • alco1

  Sancties zijn koren op de molen van Poetin. Hij en z'n vriendjes lijden geen honger. Het volk daarentegen steeds meer en wat is dan gemakkelijk om de bevolking furieus te maken tegen de veroorzaker, het buitenland en de wapens op te vatten.

 • joannes

  Wat een gedwaal @piethermus1, Er is niemand die iemands land afpakt volgens de officiele kanalen. Het zijn , in jouw voorbeeld, de boeren zelf die aansluiting zoeken bij een buurman. Die van het Westen, pappen aan met het Westen en die van het Zuiden en Oosten pappen aan, nb in reactie op die van het Westen, met het Oosten. En om in het voorbeeld te blijven, die boeren uit het westen hebben hulp van Westerse ministers uit oa Duitsland,NL US die op de Bühne hun steun geven, en een privelegertje subsidiëren (Blackwater) en die van het Oosten hebben vrienden van Putin in hun gelederen. Het is een doodgewone burgeroorlog om de macht waar jij, gemanipuleerd door je eigen politicus, een keuze maakt voor strijd. Een strijd die uiteindelijk naar destructie leidt met boycotten en andere narigheid

 • alco1

  Het is zeer moeilijk partij te kiezen door alle propaganda. Je kunt alleen afgaan op wat je zelf ziet. De muur destijds werd gebouwd door het oosten. Met die kennis kun je enige oordeel maken!

 • ikkethuis

  joannes, waar 2 vechten hebben 2 schuld. Er zal voor allebei wel iets te zeggen zijn, maar feit is dat in rusland mensenrechten zwaar geschonden worden door poetin en dat ik niet in zo n land wil leven Dus hou kost wat kost de russen aub buiten de deur.

 • agratax2

  @alco. Het gaat niet meer over partij kiezen. De regeringen hebben gekozen inclusief Poetin en nu moeten wij als landbouw zien er het beste van te maken voor onze bedrijven.

 • cornelis 22

  Houdt het hoofd koel de markt voor voedsel is er in Rusland. Geen leider is zo dom om in opkomende crises zijn volk niet voldoende voedsel te geven. Beetje geschreeuw voor de buhne allemaal. Als we zelf zo wijs zijn om geen fokvee meer naar Rusland te exporteren komt het allemaal wel goed. En geef ook een beetje ruimte om zonder gezichtsverlies de boel weer te normaliseren.

 • flyinghollander

  @Red leg mij eens uit wat de Russen dan vertellen. Ik woon nu in deze landen al een tijdje. Volg het nieuws zowel uit Rusland als Oekraine. Beiden maken zeker fouten, maar dat Rusland ontkend aanwezig te zijn in Oekraine is gewoon leugen en is op vele manier vastgelegd. Legermannen die via Vkontakte verklaren wat ze in Oekraine doen, de '200' reizen naar Rusland met dode inwoners richting Rusland. Etc. Financieel gezien zou Oekraine beter af zijn zonder die Oostelijke staten en Krim, maar dat mag niet de reden zijn, het is onderdeel van Oekraine. Die zogenaamde verkiezing zijn beinvloed om het leven, terug rekensom rekende uit dat er per paar seconde een stem uitgebracht moest zijn, ik weet niet of je hier wel eens geweest bent, maar zo effiecient zijn ze echt nog niet.

 • Fermer

  @ikkethuis # 80, kijk even bij de echte oorlog die al een tijdje bezig is, niet alleen voor onze handel maar voor onszelf veel bedreigender vanwege 'nederlanders' die meevechten en terugkomen : de steeds meer terrein winnende ISIS stijders in Irak en Syrie en daar alles afslachten wat hun niet gezind is, gesteund door het westen en met westerse wapens, hoezo mensenrechtenschending?

 • xw

  'Zoeken naar menselijke resten en bezittingen in Oost-Oekraine wordt gestaakt. Het wordt daar te gevaarlijk' stond er van morgen in de krant.
  Dit dankzij rugdekking van Vladimir P.
  Kan onze regering, een regering van een natie die ongeveer het nauwst betrokken is bij het neerhalen van NH17, zich afzonderen van de rest van wereld en blijven aanpappen met P.?
  Wat zou de status van onze regering dan zijn bij de rest van de wereld?
  Veel slechter kan het in de tomaten- komkommer en bloementeelt niet worden, al moet er natuurlijk wel gekeken worden hoe we deze sectoren te hulp kunnen komen. Maar ik denk dat dat toch al nodig was.
  Staat iemand hier er wel eens bij stil hoe super intelligent de wetenschappers zijn die kans zien een sonde te sturen naar komeet 67P?
  Zet daar sommige reakties die hier zijn geplaatst eens naast!
  Doe eens een poging goed na te denken.
  Wil er nog iemand reageren?

 • Ceas

  Russian Prime Minister Dmitry Medvedev signs government resolution banning beef, pork, poultry, fish, cheese, milk, vegetable and fruit imports from Australia, Canada, EU, US and Norway for one year. Alcohol does not fall under ban on imports of food to Russia from EU and US.

 • veldzicht

  Het is goed om Rusland te boycotten,het kan niet zo zijn dat een machtig land als Rusland zo met zijn veel zwakkere buren omgaat,wel vind ik dat je de gevolgen niet op een paar sectoren af mag wentelen,door
  de boycot zullen de prijzen van veel land en tuinbouw producten drastisch dalen dus de consument wordt er beter van, voor hen is het wel erg makkelijk voor de boycot te zijn terwijl vooral veel tuinbouwbedrijven failliet zullen gaan, dus daarom boycot ja,maar wel steun voor die bedrijven die in de problemen komen,dit is geen gevolg van het weer of over productie maar door eigen handelen.

 • De achterkrim

  Dat gaan we met ze alle merken in de pocket, Rusland is machtig en de EU is maar een speelbal.Als er oorlog uitbreekt is dat niet zo gek.
  Nederland en de EU slaapt en heeft geen oog voor de burgers.

 • bankivahoen

  Om reacties vragen en dan afgeblaft worden, krijg de klere 1209 # 85. Had achterop je sonde naar 1209 P gelift !

 • xw

  Er zitten inderdaad toch kinderen bij die hier reageren, spijtig

 • joannes

  @1209, goed of slecht meet je niet aan welvaart of hebzucht! Domineren wel blijkbaar! Of eigenlijk het recht om te domineren! Dan wie schieten in de Ukraine? Beide partijen zo blijkt, erger de (West) Ukraine probeert in de dekking van de reddingswerkers terrein te winnen. Hoe irritant! Spelletjes worden aan beide kanten gespeeld! Zowel met de propaganda als met de publieke opinie! En je laten leiden door Politicy eindigt altijd slecht omdat die eenmaal gevestigd, met een paar uitzonderingen, altijd het eigen belang dienen.

 • alco1

  Behoorlijke eigendunk 1209! Zie je ook veel bij regeringsleiders ,waardoor veel in een puinhoop veranderd.

 • Fermer

  @1209, hoefnagel, steeds een andere naam en maar blijven zeuren, word je niet moe van jezelf ?

 • Ties S

  we dwalen wel af met deze discussie..... en 'iedereen' is blijkbaar overtuigd dat Rusland MH17 naar beneden geschoten heeft.... maar hiervoor is geen enkel steekhoudend bewijs...

  - had/heeft Rusland er enige baat bij om nog meer wrijving met de wereld te krijgen in kwestie Oekraïne..... NEE
  - hadden/hebben de seperatisten er belang bij in meer publiciteit en inmenging in hun conflict en streven naar onafhankelijkheid van Oekraïne... NEE

  maar de kwestie Oekraïne dreigde uit het nieuws te geraken dus een extra media boost was welkom en een goede reden om een grootschalig offensief in te zetten zonder dat Rusland in zou grijpen.... wie heeft daar belang bij... juist de 'regering' in Kiev.....
  in hoeverre het neerschieten van MH17 'per ongeluk'geweest is... is maar zeer de vraag... het Buck raket systeem is zeer geavanceerd... wordt ook niet zomaar door een stelletje ongeregeld bediend... een radar geleide systeem... een verkeersvliegtuig zend ook een signaal uit... dus...
  en waarom MH17 uit Nederland.... wat had er gebeurd als dit met een Brits of Frans of Amerikaans toestel was gebeurd.... dan was er niet eindeloos gediscusseerd, gesoebat en geneuzeld...
  blijkbaar staat de NL regering in het buitenland op een bepaalde manier bekend en wellicht daarom juist het toestel uit NL

 • Ties S

  men had met Rusland dus Poetin moeten praten, die had een vrije toegang tot de rampplek kunnen regelen en garanderen....

  en waarom heeft juist Oekraïne een offensief ingezet rond de ramp plek zodat verder en grondig onderzoek onmogelijk en inmiddels te laat is...
  trek Uw conclusies.... maar ondertussen zitten we wel met de gevolgen van een Russische boycot... en als daar een eind aan komt is het maar zeer de vraag of je die markt die intussen door anderen is ingenomen ooit nog terug krijgen.....
  met dank aan de leeghoofden in Den Haag en Brussel

 • Mozes

  @Ties S, een rebellenleider heeft direct na het neerschieten geclaimd dat ze een vliegtuig hadden neergeschoten. Hoezo geen bewijs??
  Zo'n Buk-raket schiet je niet zomaar af. Net zoals je niet zonder opleiding in de cockpit van een vliegtuig stap en opstijgt. Velen gaan er dan ook vanuit dat de raket niet door separatisten is afgevuurd maar door militairen van het Russische leger in samenwerking met de separatisten.

 • pinkeltje

  Tja die Poetin heeft het ook niet makkelijk. Hij had graag vrije toegang tot de rampplek geregeld, maar dan moet je daar natuurlijk ook de kans voor krijgen en als niemand het vraagt gaat hij zich natuurlijk niet ongevraagd met de situatie in Oekraïne bemoeien. Dat is tenslotte een zelfstandig land met een regering die hij volledig respecteert. En dat het toestel door een Russische raket is neergehaald en dat er daar een stelletje half dronken onverlaten aan de knoppen zitten is ook heel onwaarschijnlijk. De rebellen bestaan overwegend uit hoog opgeleide mensen die echt wel weten wat ze doen. Over en weer valt er wel wat te verwijten maar als Poetin echt zo'n fijne vent was met de beste bedoelingen dan was dit ook wel anders gelopen. In alle eerlijkheid, hoe het precies zit weet ik net zo min als wie dan ook maar als je Poetin in deze affaire ziet als de man die niks te verwijten valt en gelooft dat er iemand doelbewust dacht 'laten we eens een toestel met lekker veel Nederlanders aan boord neerhalen' dan kun je beter in Sinterklaas of de Kerstman gaan geloven. Als dat echt de bedoeling was geweest dan wacht je het wel even af voor er een toestel van KLM over komt. En dacht je dat degene die het toestel neerhaalde wist welke toestel dat precies was en welke nationaliteiten er aan boord waren? Kom op zeg.

 • ikkethuis

  alle respect voor de overleedende, maar ik vind het stom met een vliegtuig vol vakantiegangers over een oorlogsgebied te vliegen waar al meerdere vliegtuigen vantevoren uit de lucht zijn geschoten. Als je nu gaat backpakken in de oekraine vind ik ook dat je niet raar moet staan te kijken als je je bezeerd. Wat dat betrefd vind ik de vliegmaatschappij fouter als de schutter.

 • pinkeltje

  Achteraf weten we het allemaal wel maar ik heb voor die tijd niemand horen roepen dat het voor een verkeerstoestel boven Oekraïne zo onveilig was. Als er wat dat betreft al iemand wat valt te verwijten dan zijn het de instanties die aangeven of een gebied veilig wordt geacht maar dat de vliegmaatschappij hier meer schuld treft als degene die besluit om het toestel neer te halen lijkt me lariekoek.

 • minasblunders1

  Dat wordt het volgende snoepreisje voor onze 'geachte afgevaardigden'; backpacken in de Oekraïne. Tenslotte moeten ze wel weten waar ze over beslissen....................

 • gjcamps

  @mozes #19, zeker excusses . Wij beschuldigen een compleet land en zijn regering zonder ook maar een bewijs. De aanstichters zijn onze Europarlementariers en de partijen die Euromaidan betaald hebben. Tot op heden heeft Kiew de tapes van de luchtverkeersleiding niet vrijgegeven. Als je het mij vraagt hebben ze MH17 samen met twee jets als lokvogel gebruikt, daarom moest hij ook lager vliegen. De anti kiew separatisten schieten een Iljoesjin uit de lucht wat achteraf MH17 bleek. Tsja wie is dan de schuldige? Ik denk dat we deze versie nooit zullen horen uit de 'onderzoeken'

 • marco-vdb

  1. Tot nu toe geen enkel bewijs van Russische betrokkenheid bij vliegramp, alleen USA propaganda en Oekrainse leugens!
  2. Het tuig in Kiev heeft volgens 'het westen' wel het recht op te komen voor hun rechten en wordt opgefokt door USA en de altijd slaafse EU om ONGRONDWETTIG de macht te grijpen met hulp van een aantal nationaal-socialistische terroristen getraind en bewapend door USA, de mensen in oost Oekraine hebben dit recht dus duidelijk niet!
  3. De mensen in Oost Oekraine hebben niemand aangevallen in Kiev of West Oekraine, het leger en de nationale garde vallen het oosten aan! Er vallen dagelijks vele burger slachtoffers en hele steden zijn aan gort geschoten. Honderdduizenden vluchtelingen!
  4. Volgens afspraken na het uiteenvallen van de SU zou de NAVO zich niet uitbreiden richting Rusland. Er zou ook geen raketschild komen en vele andere niet nagekomen beloftes. Rusland heeft geen behoefte aan een US/NAVO vloot in Sevastopol.
  5. Wie zit er achter de revoluties en (burger)oorlogen in Afganistan, Irak, Libie, Sirie, Egypte, Georgie, Kirgizie, Oekraine (2004), Oekraine (2014) en ga maar door? Wat zijn er daar overal een stel mooie democratieen ontstaan. Blijf maar lekker achter het vierde rijk aanhobbelen als EU. Waarom geen sancties tegen USA/UK voor de oorlog in Irak? Een oorlog gebaseerd op de leugen in een reageerbuisje.

 • pieterdejong

  Reaktie moet kort zijn en dat kan eigenlijk niet want de situatie is behoorlijk gecompliceerd. Zoals ik het zie heeft men Rusland jaren lang in de hoek gedreven en wordt ze nu terug gebeten. Jammer voor de agrarische gemeenschap maar gedane zaken nemen geen keer en we zullen het er helaas mee moeten doen. Nederland zal samen met zijn partners de gevolgen moeten dragen voor wanbeleid van de EU. We laten onze oren teveel naar andere landen hangen en dat is natuurlijk ook moeilijk omdat er zoveel slachtoffers uit o.a. Nederland erbij betrokken zijn en je economisch zo met elkaar verweven bent. De oorzaak ligt natuurlijk bij het expansie beleid van de EU ingefluisterd door onze Amerikaanse partners. Hoe nu verder , dat is de vraag ?

 • marco-vdb

  Over een paar jaar zal de Oekraiense bevolking het tuig dat nu de macht heeft genomen in Kiev zelf veroordelen. Ook In Georgie is Sjaakaasjvili inmiddels geen held meer. Waar heeft inmenging van het Westen wat goeds gebracht en wat zijn de heuse motiven van de USA? Het gaat om wereldmacht en olie. De staatsschuld van de USA is inmiddels zo groot dat deze nooit meer kan worden terugbetaald. Dat Rusland en China zich langzaam terugtrekken uit de handel in dollars breekt de hegemonie van de USA. Een oorlogje om dit soort landen op hun plaats te zetten is precies wat USA nodig heeft. Een nog groter oorlogje om de schulden af te schrijven komt ze nog beter uit. Be ware for WW3.

 • gjcamps

  Precies Marco van, de EU kan alles in 1 week oplossen, excusses aan het Russische volk, intrekken sancties, erkennen Novi Rossia en De Krim. Met het geld wat we in Europa niet meer mislopen door sancties kunnen we voor humanitaire hulp en reconstructie gebouwen gebruiken. Bijna iedereen zal blij zijn, die het niet zijn vragen maar een greencard voor USA, daar mag je een wapen dragen en ze hebben nog de doodstraf die soms niet helemaal goed werkt.

 • marco-vdb

  De geschiedenis zal later leren dat de rebel Putin een held was die zich tegen de bozen uit het vierde rijk verzette. Stop the USA!!! Waar zijn we in Europa toch helemaal mee bezig? De passagiers van MH17 zijn de eerste EU slachtoffers. De EU boeren (met NL boeren voorop) zijn de volgende.

 • piethermus1

  elke onder een steen gekropen imbiciel met het iq van een garnaal schijnt hier (vooral na en op de reacties van 1209) maar van alles te mogen en kunnen mauwen... het hangt van de complottheorieën aan elkaar... geloven jullie ook nog in heksen, tovenaars, dat de aarde plat is en dat god de aarde in 7 dagen geschapen heeft?

 • bankivahoen

  Het is dus nu wachten op de volgende stappen die Poetin gaat ondernemen om de EU uit hun tent te lokken. Ik ga er van uit dat hij binnen afzienbare tijd het leger de grens over stuurt om in de Oekraine een aantal zaken recht te zetten die scheef zijn in zijn ogen . Hij zal het een humanitaire aktie noemen zodat hij het legitiem kan verkopen in de media. Ga er ook maar van uit dat de gaskraan dichtgedraaid kan worden of een flinke prijsverhoging van dat gas.
  Maar er zullen meerdere provocaties kunnen komen zoals een TU-95 boven ons land om de zaak uit te lokken. Het kon wel eens een erg onaangename tijd worden.
  Ik sprak een man in de supermarkt die zijn hele kar vol blikgroenten en soepblikken had geladen, hij verklaarde dat hij zijn kelder aan het vullen was want je weet maar nooit.

 • joannes

  Hoe serieus moeten we jouw nemen @piethermus1. Jij demonstreert je IQ (met hoofdletters) in wel héél weinig woorden! Met eerst je mogelijke publiek te kleineren, vervolgens te diskwalificeren en op de koop toe ook een religie te beledigen. Ik kan je voorspellen dat je op zo´n manier niet serieus genomen wordt en óók geen vrienden maakt! Maar ja met jouw IQ .... onderscheidt je je dan ook snel en efficiënt met weinig woorden.

 • piethermus1

  daar is de eerste die zich aangesproken voelt... je kon er op wachten.... ik heb een voor het oog van de camera bewezen goede algemene ontwikkeling, heb ooit een landelijke debat gewonnen... bovendien ben ik niet bang om een imbiciel een imbiciel te noemen als hij/zij dat is of zich zo gedraagt of als diens uitspraken of schrijfselen daar aanleiding toe geven...... klinkt dat arrogant? ja.... niet mijn probleem!

 • piethermus1

  Arme Russen! Krijgen ze van Poetin ook al geen lekker en veilig eten meer..

 • bankivahoen

  Joannes@ spaar de moeite met te reageren op camera geile figuren , je weet vooraf al hoe ze zich gedragen. Een landelijk debat winnen is voor dergelijke figuren heel erg belangrijk !!

 • piethermus1

  De goede algemene ontwikkeling heb ik ergens anders laten zien dan in dat debat. Dat debat was niet voor de camera. (Die ander dingen dus wel).

  Bovendien zijn de schrijfselen van Joannes tenenkrommend onsamenhangend, wat op zich zeer humoristisch overkomt..... (Maar niet alleen van hem. Er valt wel wat te lachen om de onzin die je hier kunt lezen aan complotten e.d. Dat is dan weer mooi meegenomen!)

 • marco-vdb

  @ piethermus1 #76: U zegt: 'Oekraine is een zelfstandig land en mag derhalve zelf beslissen over haar eigen grondgebied, ook al is er binnen die grenzen een deel waar veel Russen wonen. Rusland heeft ooit ook Oekraine erkend als land en dus ingestemd met de grenzen van Oekraine'.

  Zullen we deze regel dan ook hanteren in Sirie? Hadden we deze regel ook niet moeten hanteren in Joegoslavie? We meten met de maat die ons het best uitkomt, niet waar? In Kiev is een hoop tuig aan de macht, dat daar niet wetmatig aan de macht is gekomen. Hoe kunnen wij deze lui hun gang laten gaan en een deel van hun land laten vernietigen op orders van de VS? Reeds duizenden doden en >700.000 vluchtelingen. Hebben deze mensen geen rechten?

 • Mozes

  Wat een niveau!
  De meest achterlijke complottheorieën afgewisseld met aanvallen op elkanders persoon.

 • piethermus1

  Ik ben enkel de lieden die volop complottheorieën hier neerschrijven op de korrel aan het nemen.... Als dat al niet mag? Op zich zijn die complottheorieën uiterst vermakelijk om te lezen. Er valt wat te lachen tenminste...

 • porky01

  Toen Poetin in febr. 2014 de grenzen dicht gooide voor varkensvlees heb ik van buiten onze sector NIEMAND gehoord. Nu gaat het om akker en tuinbouw gewassen en zuivel en nu staat Albertje Maat meteen op de barricaden. Dan voel je je als sector in het hemd gezet.

 • joannes

  Precies @piethermus1, als je maar kan lachen! Met zo´n onderwerp is dat wat jij het belangrijkst vindt! Beledigen, kleineren, provoceren, om....... maar vooral te lachen. Wat een interessant figuur ben jij........... Eet je nog bij je moeder? Mag je wel buiten spelen als het donker is? Maar ja... hebt altijd nog de computer om oorlogje te spelen! Lachen!!!!

 • piethermus1

  @ Joannes; Mijn moeder is 3 jaar geleden overleden en was toen 86.

  @ weidevogel; Volgens mij konden en kunnen er al ruim 1 jaar ook geen aardappelen naar Rusland. De pootaardappelexport is pas in april weer vrijgegeven. Dus er waren dus ook andere producten dan varkensvlees al getroffen door Russische maatregelen.

 • Mozes

  @joannes, met complotdenkers kun je twee dingen: je ergeren of er om lachen. Ergeren doe je zolang je de ander nog serieus neemt en denkt dat hij tot redelijkheid bewogen kan worden. Lachen doe je als je de ander opgeeft en niet meer serieus neemt.

  Ik heb de gewoonte iedereen serieus te nemen. Complottheorieën roepen bij mij ergernis op waarna ik er eindeloos op in ga om de complotdenkers tot redelijkheid en realiteitszin te bewegen. Dit blijkt vrijwel altijd zinloos en leidt vaak tot eindeloze discussies.

  De laatste tijd probeer ik hier geleidelijk aan anders mee om te gaan: niet serieus nemen, er om lachen en in hun onzin laten begaan.

 • Venstra

  Wij moeten dus weer de Amerikaanse wereldhobby betalen, de EU heeft niks in het failliete Oekraïne te zoeken, maar moet als pionnetje van Obama daar 'democratie' brengen, en zoals altijd gaat dat in dat soort landen helemaal niet werken. Die mensen willen gewoon een dictator die de orde handhaaft dan weten ze waar ze aan toe zijn want zelf nadenken hebben ze nooit geleerd.
  Dat vliegtuig is natuurlijk een ramp, maar nog steeds niet duidelijk of Rusland daar te maken mee heeft. En 20.000 troepen aan de Oekraïense grens, dat mag Rusland toch zelf weten. Als waren het er 200.000.

 • gertjan.gerrits

  leuke discussies?!!? maar Marco, ik deel je mening in deze. Ook ik kom nog eens nu en dan terug in NL. en wat ik zie/hoor is het gemanipuleer van de Amerikanen.....Russische troepen opbouw bij de grens....WAAR? vorige week nog aan de Russische kant van de oost Oekraïne grens geweest....deze week onder Belgorod.....Behalve oude oorlogsmonumenten geen soldaat, tank of iets wat daar op lijkt gezien.
  Amerika is de voetballer, die de EU als voetbal gebruikt, waar tegen aan geschopt kan worden......Maar de Russische voetbal schopt terug.

 • joannes

  Dat verklaart veel @piethermus1! Je eenzaamheid heeft een weg gevonden ...... je lacht graag!!!!!!

 • info36

  Joannes, ik ken Piet Hermus. Jij bent dom, hij is slim. Erg dat je dat nu van iemand anders moet horen.
  Overigens raken de meeste reacties kant nog wal. Dat is elke keer als het over dit onderwerp gaat. Wat zijn er toch weinig mensen met een gezond verstand. Piet heeft dat overigens wel!
  Tegen de Rusland liefhebbers zeg ik 1 ding, ga er zo snel mogelijk wonen. Volgens jullie deugt er van de E.U. en de V.S. niets dus wat doe je nog hier. Daar is ruimte genoeg.
  Nog 1 weetje : Stalin heeft in de jaren dertig miljoenen eigen boeren vermoord! Hij heeft ze allemaal afgeslacht. Dus zo boerenlievend is Rusland altijd niet geweest.

 • Mozes

  Ik las zojuist op de NOS-site dat de NAVO Oekraïne militair gaat steunen. De boel escaleert in hoog tempo en het wordt steeds gevaarlijker.
  Deze stap van de NAVO kan worden begrepen dat men bij een Russische invasie die niet verder gaat dan oost-Oekraïne afzijdig zal blijven maar niet zal toestaan dat Rusland te ver naar het westen oprukt.

 • gjcamps

  @piethermus1, lachen is gezond, als het leedvermaak is ben je ziek.
  Gefundeerde (complot) theorien zijn heel goed en geven aan dat mensen visie hebben. Dat is alles beter dan wat die kortzichtige beleid (beter belijd-) makers in Brussel en Den Haag en Berlijn doen. Het nalopen van Obama en zijn Engelse bontgenoot. Leer uit de geschiedenis en vergeet het 4e rijk, iedere EU regio gaat toch voor zichzelf.

 • gjcamps

  @info36, je denkt zeker ook nog dat elke Duitser jouw fiets heeft meegenomen en dat USA ze daarom nog bespioneert. Belachelijk om de Stalin periode er telkens bij te halen, wat hebben Nederlanders niet gedaan in Indonesie of slavenhandel. Rusland en de russen zijn ook doorontwikkeld, het gemiddelde salaris in Siberie is 4x hoger dan in Ukraine. Ik ben nu op de Krim en 90% van de inwoners is blij dat ze verlost zijn van Kiew dat genocide aan het plegen is.

 • info36

  GJ Camps, jij bent echt rijp voor de psychiater. Ik snap niet dat jij nog in de E.U. wilt wonen. Volgens jou is Rusland het Walhalla. Ga je er dan ook vestigen als je het met de normen en waarden van het Westen niet eens bent.

 • ohzo

  2000 doden, 200.000 mensen ontheemd, wereldrecessie en een bijna oorlog met Rusland. Alles begonnen met een demonstratie. Het Westen heeft duidelijk Putin en de Russen laten zien wat het kan. Laten we evrn niet vergeten dat Russen ook kleine kinderen hebben, die het Westen misschien mede de armoede injaagt. Geweldig gedaan, iets om trots op te zijn!

 • gjcamps

  @info36, ik woon niet meer in NL maar in Europa. Sommige 'normen en waarde' zoals jij ze noemt begrijp ik echter niet. Waarom gaan pomphouders aan de grens falliet door een groot verschil in accijnzen, waarom gedoogt NL wel cannabis en andere landen niet. Waarom in Nederland verplicht injecteren en 2 km verderop bovengronds. Droom lekker verder, het wordt 1 groot circus en we zijn allemaal toeschouwers, tegen stemmen mag niet meer.

 • Ferm

  @info36, dus iederéén die kritiek heeft op het westen (en jou mening niet deelt), moet maar opstappen? Lekker arrogant en democratisch. Als je niet tegen kritiek kunt, moet je niet reageren in een discussie. Het is zoals @gjcamps ook aangeeft, een mooie plek om een visie te ventileren en daarover met elkaar van gedachten te wisselen. Interessant, verhelderend en leerzaam. Zeker over een onderwerp met zo'n impact.

 • joannes

  @info36, dat is geen toeval dat je @piethermus1 kent, dezelfde humor voorkeur. Vooral eerst kleineren om vervolgens je eigen ego op te poetsen! Laat me gissen: beide landbouwers die wijs geworden zijn van tegen planten praten! Logisch dat je altijd het woord wilt voeren en een mening hebt! Tegenspraak ben je niet gewend! Maar zo werkt het niet in de wereld! De wereld is niet verdeeld in dom en slim maar verschillende krachten die tegen elkaar opbieden op een manier die wel lijkt op die van jullie: vooral bluffen! Geen wonder dat er ongelukken gebeuren!

 • koestal

  Poetin heeft bewezen goede raketten te hebben,de russen zijn nu apetrots en superieur in de wereld,wat kan hun die dode reizigers schelen die over risicovol gebied vlogen

 • Kieke

  Ik zeg niet dat het spoort wat rusland allemaal doet maar toch houden we ze beter maar te vriend, al is het maar voor de handel

 • Sjaak

  Ben geen Rusland-deskundige, maar ik kan me voorstellen dat Poetin's strategie ook helemaal verkeerd kan uitpakken....Als hij op deze wijze niet slaagt in z'n opzet, denk ik dat hij van het toneel verdwijnt....
  Ook de Russen zullen beseffen, dat ze niet zonder de Wereld kunnen!

 • denker123

  gjcamps,normaal was Rusland een grote netto exporteerder van landbouwprodukten in plaats van invoerder,dan was er nu geen probleem met de exportstop.Schandalig voor het grootste land ter Wereld met maar 150 miljoen inwoners,door het wanbeleid van Poetin komt er niets in huis van efficient producerende landbouwbedrijven.Trouwens zijn daar ook autofiles in vakantie paradeis de Krim ??,zoals in Europa of is vakantie alleen voor de elite weggelegd in Rusland.

 • gjcamps

  Denk creatief, ga naar Belarus of Kazachstan appels en tomaten exporteren, wellicht belanden ze dan toch nog bij Ivan Sjapka in Moscow...
  Er is immers een vrijhandelzone tussen die landen.

 • gjcamps

  @denker123, normaal zijn hier ook files, de wegen zijn goed maar door de bergen en bochten gaat het langzaam. Nu komen de meeste met het vliegtuig. Je ziet hier de elite die hun eigen vila's hebben maar ook voor gewone mensen met kinderen die een appartement huren of datcha hebben. Ik ben gisteren met mijn zoontje van Gurzuf naar Alustha gereden met de trollybus, koste 11.2 rubel, 25 eurocent (18km) Wat gedronken op promenade 25 rubel capri-sonne. Met de boot terug 200 Rubel kinderen gratis. Eten ook betaalbaar voor de gewone Rus/Ukrainer/Witrus

 • Burnetti

  Je zult het er allemaal gewoon mee moeten doen want zo gaat het tijdens oorlog.

 • ikkethuis

  Ik vraag me af, of dadelijk als de boycot opgeheven wordt, we weer allemaal vrolijk moeten gaan leveren aan rusland? We moesten eigenlijk een oplossing zien te vinden dat we dat land niet meer nodig hebben, en toch een normaal loon krijgen voor ons werk. De oude groente klok van vroeger moesten we weer invoeren. Onder een bepaalde prijs, produkten uit de markt halen, zodat daarna de prijs weer kan gaan stijgen, en de overproduktie niet een langetijd de prijs beinvloed.

 • Ties S

  we vergeten blijkbaar dat Rusland een groot (kern)macht is... en zich zeker niet de les zal laten lezen door een stelletje Eurofielen uit Brussel...
  heel dit gedonder is begonnen door de expansie drift en landjepik van Brussel/EU.... de grens van oost en west lag 20 jaar geleden enkele honderden kilometers verder halverwege Duitsland.... nu moesten 'we' na alle voormalige Oostblok landen ook nog Oekraïne inlijven....
  Oekraïne heeft 'ons' (EU) net als de meeste ander voormalige Oostblok landen niets te bieden als armoede, criminaliteit en subsidie slurpen... dat Rusland dit in z'n achtertuin aan de zwarte zee niet zou accepteren had je van te voren op je vingers uit kunnen tellen.... maar de 'bestuurders' in Brussel zijn niet zo 'handig' bijdehand..... en nu zit je met de gebakken peren en andere landen als Mexico, Israël, Brazilië en Turkije zijn de lachende derde want die markt wordt opgevuld en krijg je nooit meer terug

 • Ties S

  en wacht maar tot het winter wordt...... volgende stap.... gaskraan dicht... en hiervoor is in jaren geen ander alternatief.... kijken wat de grootsmoelen dat te zeggen hebben als ze creperen van de kou.... madame Merkel belt niet voor niks al om de haverklap met Poetin ondanks de boycot.... want die ziet de bui al hangen.... BMW, Mercedes, VW / Audi, M.A.N maar ook JD, Fendt, Thyssen Krupp en ander hele grote multi nationals komen zwaar in de problemen als productie processen in het honderd lopen door energie schaarste en/of toren hoge energie prijzen..... of je het nu leuk vindt of niet... maar in de huidige situatie zitten we met handen en voeten gebonden aan Rusland / Poetin.... dus het slimste is gewoon de smikkel dicht houden....

 • ikkethuis

  Ties s , u verdraait de zaak, duitsland heeft strengere sancties gesteld
  aan rusland als de eu

 • gambanar

  Geachte Nederlanders

  Ik vind dat jullie wel erg uitweiden en het onderwerp verliezen. Het gaat hier niet over Poetin , wel over de fragiele landbouwexportmarkten van de EU
  Bekijk het probleem eens wat meer Europees . Dat EU eens begint met de export markten af te bouwen welke op termijn geen oplossing zijn , daar elk land ter wereld na een tijdje de geëxporteerde producten zelf begint te produceren . Dat EU zijn eigen voedsel produceert en de import van voedingsproducten van buiten de EU sluit >> De rest van het landbouwareaal (indien er iets zou overblijven) kan benut worden voor industrie gewassen .Productie beperking met prijzen waar de boeren kunnen van leven , waardoor de faillissementen in de agrarische sector verminderen en waardoor de agrarische ondernemers een beter (menselijker) leven kunnen krijgen . Nu werken ze zich te pletter voor een hongerloon en op hun 50ste zijn versleten .

  Emiel Arron

 • info36

  @Paysanne, de meeste reacties raken kant nog wal en daar mag ik scherp op reageren. Over het andere, als jij alleen maar kritiek hebt op de E.U. en een ander land verheerlijkt wordt het inderdaad tijd om te kijken of je je daar niet kunt vestigen. Dan heb je het toch veel beter naar je zin? Als ik het hier niet meer naar mijn zin hebt en ergens anders wel dan zou ik dat zwaar overwegen. Normen en waarden van het westen houdt o.a. in vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en democratie.

 • Ferm

  @info36, jij vindt dat de meeste reacties kant nog wal raken, oké. Maar dat kritiek op de EU zou betekenen dat je deze dan maar de rug toe moet keren is erg kort door de bocht. Als je jezelf niet meer ter discussie kunt stellen, dat is pas armoede. Dan is het gauw gedaan met vrijheid van meningsuiting, pers en democratie. Het is niet altijd makkelijk tegen de stroom in gaan, maar als er veel op het spel staat het de moeite van het proberen waard.

 • Mozes

  @Ties S #141, jij doet net alsof de oost Europese landen onbewoonde gebieden zijn waar Europa en Rusland om kunnen twisten. En als je al erkent dat het bewoonde gebieden zijn doe je alsof het bewoont wordt door een koppel koeien waarbij Rusland kan bepalen wie welk deel van de koppel toebehoort. De Oost Europese volkeren hebben recht op zelfbeschikking. Zij bepalen ZELF hun toekomst. Al meerdere keren heeft Rusland een poging tot zelfbeschikking van Oost Europese landen in bloed gesmoord. (1948 Polen, 1956 Hongarije en 1968 Tsjecho-Slowakije) Ook zijn er vele zuiveringen geweest onder Oost Europese communistische leiders. Goed communist zijn was in het Russische rijk niet voldoende. De communistische leiders in de Oost Europese landen moesten tevens onvoorwaardelijk trouw zijn aan de Russisch wil. Vele communistische leiders zijn na schijnprocessen ter dood gebracht. Mensen op een lager niveau werden gewoon ontvoerd en vermoord.

  Ieder rijk heeft een tijdelijk bestaan. Het Romeinse rijk, het Spaanse rijk, het Britse rijk en ook het Russische rijk is op een gegeven ogenblik uiteen gevallen. Ieder land wat ooit een rijk heeft gehad heeft het verlies hiervan moeten accepteren. Dat zal Rusland dus ook maar moeten.

 • ohzo

  Klopt Mozes, USA kan ook maar niet verkroppen dat het invloed verliest. Daarom maar wat onrust stoken links en rechts. Kunnen ze weer een paar miljard aan vliegtuigjes slijten.
  @ gambanar, goed punt. Dat wat je voorstelt heeft Marx wel eens een boekje over geschreven.

 • piethermus1

  Zoals we hierboven kunnen lezen is Ties S slecht in geschiedenis. Het kan dan wel zo zijn dat Sovjet-Unie ooit haar invloedsfeer had tot ergens in Duitsland. De Muur viel dit jaar 25 jaar geleden. Maar voor die tijd waren de landen zoals Polen, Tsjechie, Hongarije, etcetera zelfstandige landen met hun eigen regering en eigen beleid. Vaker heeft juist Rusland bijvoorbeeld Polen samen met Pruissen en Habsburg-Oostenrijk verdeeld (rond 1785). Rusland was een 4 eeuwen geleden niet veel meer dan een Groot-Moskovie, Juist Polen-Litouwen was een land wat zich toen uitstrekte tot aan de Zwarte Zee.

  Het is dus naar net welke geschiedenis je wilt bekijken. Maar blijkbaar wil Ties S en anderen met hem op de rug gaan liggen voor Poetin. En dat voor de centen. Maar zoals ik al eerder schreef ben ik boer en geen hoer. Blijkbaar prefereren sommigen toch voor het laatste.

  Maar zoals Hendrik van Randwijk al schreef zo beaam ik dat; 'Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.'

  Poetin is de tiran in deze, die de wereld haar wil op wil leggen. Als we nu toegeven aan hem en zijn eisen en wensen dan heeft hij volgend jaar weer een andere wens/eis. En het jaar erop weer wat anders. Kortom; Het is klaar! Poetin moet gestopt! Een pestkop in de klas laat je ook zijn gang niet gaan. De rest van de klas is het dus zat. (Op een paar likkerige kruiperige sukkels na dan, zoals we hierboven soms kunnen lezen)

 • gjcamps

  @Mozes, het is nu 2014, Rusland en Russen zijn ook doorontwikkeld in meer dan 50 jaar. Ik denk dat we (Westen) bang zijn dat ze ons voorbijstreven. Ze zijn in potentie veel rijker dan wij. Ben ook maar niet bang dat ze het lastige Polen of een ander Centraal Europees land erbij willen. Dan moeten ze delen en dat doen ze liever niet. Ze hebben wel nog de morele plicht om Russisch sprekende te helpen en te beschermen. Doet Obama vanaf vandaag ook weer in Irak.

 • ohzo

  Piethermus. Goed, Putin eruit en dan?
  Zoals we zovele mooie voorbeelden hebben hoe zoiets gaat, als Brussel en Washington zich ermee bemoeien. Irak, Lybia, Egypte. Ik noem er maar een paar. Dus, na Putin, en dan? Een ramp in Rusland? Of misschien Europese 'waarden' opdringen? Of US ' hulp' a la Bagdad?

 • piethermus1

  Zoals we allen hopelijk weten is juist Nederland die onder de tirannie zich uitvocht in een 80-jarige oorlog en in die dagen het meest vrije land ter wereld werd, Een strofe in ons volkslied herinnert daaraan; De tirannie verdrijven die mij mijn hart doorwondt. Wij stonden toen goed beschouwd mede aan de basis van de vrije westerse wereld, die wij heden kennen. Maar blijkbaar willen een aantal lieden hierboven die bevlekken. De westerse landen dus ook de USA zijn de erfgenamen van onze Republiek van een 4 eeuwen geleden. Die acht ik dierbaarder dan een land wat structureel door tirannen geregeerd word zoals Rusland. De Russische leiders onderdrukken structureel door de eeuwen heen haar eigen bewoners. Door repressie en zgn zuiveringen zijn de Russen gewoon blij dat ze leven en hebben een vreemde relatie met hun leiding. Ze zijn blij dat de leiding hen in leven houdt. Eigenlijk lijdt de Russiche bevolking aan een collectief Stockholm-syndoom, hierbij probeert de gegijzelde aan te pappen met de gijzelnemer. Zo ook het Russische volk met haar leiders. Uiteraard is dit psychologie van de kouwe grond mijnerzijds, maar volgens mij zit er een flinke kern van waarheid in.

 • Lin

  Wat een politieke poppenkast is alles. Iedereen wijst naar elkaar en niemand neemt zijn verantwoordelijkheid. Nl wacht met bergen totdat ze toestemming hebben. Mocht er wat gebeuren dan kunnen ze de schuld doorschuiven. Och de landbouw getroffen door sancties, dat komt goed uit de inzet is toch al minder veehouderijen. De akkerbouw kan wel wat hebben als ik al die nieuwe trekkers en gebouwen zie. De glastuinbouw daar heb ik geen kaas van gegeten dus daarover hou ik me stil.

 • piethermus1

  @ ohzo Die Arabische Lente in Noord-Afrika was niks meer dan een hongeroproer en had niks te maken met de drang naar democratie of vrijheid en de USA hadden er al helemaal de hand niet in. Een volk in een enigszins gematigde dictatuur (zoals in Noord-Afrika het geval was) wat een groot deel kwijt van haar portemonnee aan voedsel is, komt heus de straat op als de leiding van het land zelfs die basis niet kan garanderen. Het was een oproer van onderop en die kwam best wel onverwacht. Of toch niet? Juist de hard stijgende graanprijs kwam doordat juist Rusland de grenzen dichtgooiden voor graanexport, omdat in Ruland de zomer ervoor zo heet was, waardoor de graanoogst beduidend kleiner bleek dan gehoopt. Dit valt allemaal terug te zoeken.
  Elke revolutie, zoals Russische en Franse zijn ontstaan vanuit een hongeroproer. Brood en spelen! Wij als boeren zouden dat toch moeten weten. Graan is alles. Graan is het belangrijkste. Graan is universeel basisvoedsel voor mens en landbouwhuisdier, makkelijk houdbaar, makkelijk transporteerbaar, makkelijk verhandelbaar.

 • ohzo

  Piethermus, geweldig verhaal. Onze ' republiek' heeft een complete genocide gepleegd in US op indianen aldaar. Dit durf ik wel te ' bevlekken'. Diezelfde 'republiek' heeft knap huisgehouden in Vietnam, Irak, afghanistan, libie.
  Op de vraag die ik je stelde kwam geen antwoord.

 • piethermus1

  @gjcamps Een land wat te veel onvrijheid kent zal nooit langdurig en blijvend DE wereldmacht kunnen zijn of worden. Dat implodeert na verloop van tijd. Juist vrije landen met vrije volkeren zijn in staat om via het vrije denken dingen te ontwikkelen om een beter leven te scheppen. helaas is Poetin met Rusland de verkeerde weg op gegaan 14 jaar geleden. Ik weet dat er wat meer orde moest komen in Rusland na de chaos. Wat meer orde betekent niet wat er nu gaande is.
  Wat me wel opvalt is als een volk type de leiding van ene land krijgt en dit te lang wil hebben en zich tiranniek gaat gedragen dat je je dan kan bergen als volk en buren. De wereldgeschiedenis zit hier vol van. Volkse types met dictatoriale macht het is een gevaarlijke combinatie. Poetin hoort in die traditie blijkbaar. Je kunt de namen zelf invullen.

 • piethermus1

  @ohzo. Voor Poetin wat anders. Ja. Een gewone regering, zoals we hier kennen en hebben. En verder maak je een karikatuur van wat ik schrijf. Je kunt beter. (althans dat moge ik toch hopen).

 • gjcamps

  @piet hermus, mooie republiek met win-gewesten als Limburg en Kolonies, 200 jaar al een niet gekozen familie aan de macht die superrijk is en geen belasting hoeft te betalen. Nog niet zo lang geleden werd er in het vrije Holland nog op geloof gediscrimineerd Katholieken en Protestanten. Als je wat schrijft uit het verleden doe het dan volledig. Ik denk dat we beter naar de toekomst kunnen kijken. En die ziet er op dit moment voor veel sectoren in Europa niet goed uit. Als volk zullen we overleven, enkele bedrijven echter niet. Jammer net als de pomphouders aan de grens, ondernemersrisico zal de regering zeggen.

 • ohzo

  Een 'gewone' democratie, zoals 'wij ' dat hebben.. En dat hebben 'wij' ook in Irak, Libie en Afghanistan gedaan. Het verschil in mentaliteit en cultuur wordt even kompleet onder de tafel geveegd. Hebben ' we' het Russische volk ook eens gevraagd wat dat denkt? Of gaan ' we' steeds uit van de arrogantie dat 'wij' het wel beter weten? Een beetje ' meester- slaafje idee' ? Heeft niets met karikatuur te maken, als wel met feiten, zoals ze er liggen.

 • piethermus1

  @ohzo en gjcamps Vrijheid verwerven en democratisering kost tijd, generaties wellicht. Die heb je niet 1-2-3. Die mentaliteitsomslag kost derhalve ook veel tijd. En juist het Russiche volk is slaafje van haar leiding onder Poetin. Enne dat we nu 200 jaar een koninkrijk zijn na eerst De Republiek te zijn geweest, dat wringt ook bij mij. Maar we weiden te veel uit. Eigenlijk moeten we weer terug naar het hoofdonderwerp.

 • ohzo

  WIJ vinden dat het Russisch volk slaaf is. WIJ vinden dat er in een land 100 jaar chaos mag zijn, voordat het andere land zich naar ONZE maatstaven richt. We hebben een prachtige demokratie in Europa, tussen haakjes.. WIJ weigeren ons in andere gedachten/culturen te verdiepen, zoals ook hier wel blijkt, want WIJ weten 'het'. Knap arrogant en draait de wereld in oorlog. Ik vind dan ook dat ZIJ in Brussel en Washington even aan gezinnetjes met jonge kinderen dat ZIJ vinden dat om een en ander te bereiken dat papa naar het front moet en niet terug komt. En dat ZIJ vinden dat het kindje van 4 maar geen eten hoeft deze week, omdat over 100 jaar jullie hetzelfde kunnen hebben als WIJ in Europa. Ik ben benieuwd of ZIJ dat dan even gaan doen.

 • gjcamps

  En WIJ sturen misschien nog wapens of 'trainers' die uitleggen hoe ZIJ Oekrainers elkaar vermoorden en doen niets zoals in Screbrenica.

 • Mozes

  @ohzo, hoe Rusland zich vormt moet Rusland zelf weten. Hoe andere Oost Europese landen hun toekomst vormen moeten deze landen zelf weten.

  @gjcamps #150, Rusland heeft de morele plicht om Russisch sprekenden in andere landen niet te gebruiken om andere volkeren van binnenuit te bedreigen. Die zogenaamde separatisten zijn voor een groot deel huurlingen uit Rusland aangevuld met wat plaatselijke criminelen. De leiding van de separatisten komt volledig van buiten Oekraïne en is eerder actief geweest in andere delen in de regio waar Rusland onlusten heeft veroorzaakt.

 • ohzo

  Schijnbaar niet Mozes, want WIJ vinden dat hij weg moet..
  En de US en Europa hebben de morele verplichting niet alles in een vuurzee te veranderen.

 • piethermus1

  Via ZLTO gekregen;

  Rusland heeft donderdag 7 augustus de 'zwarte lijst' van geblokkeerde producten bekend gemaakt. Deze lijst kan nog langer en - tijdelijk - ook korter worden. Ook is het afwachten in hoeverre de producten ook daadwerkelijk worden geboycot. Berichten daarover vanuit Rusland zijn onduidelijk. Het lijkt erop dat Rusland de lijst zo uitgebreid mogelijk heeft gemaakt om zelf flexibel te kunnen zijn in het wel of niet toelaten van voedingsmiddelen.

  Vooralsnog staan niet op de lijst eieren, paddenstoelen, pootgoed, plantmateriaal, zaaigoed, landbouwmachines, stal-/kassystemen en veevoer.

  ----------------------------------

  Ik zou nu Rusland ons boycot ook de producten die niet op de lijst staan niet sturen.... Spillen die ze wel echt nodig denken te hebben willenz e wel ontvangen.... Nou dan ook mooi die niet!

 • ohzo

  Lekker puh, Putin.. We zulln je eens wat laten zien... Man man..

 • Mozes

  Het was al bekend dat ze landbouwtechnologie niet boycotten omdat ze die vanwege de boycot juist meer nodig hebben. We zouden de Russen terug kunnen pakken door nu van onze kant landbouwtechnologie te boycotten.

  Het is overigens te gek voor woorden dat zo'n groot land niet in zijn eigen voedsel kan voorzien. Dit is terug te voeren op het vermoorden van zo ongeveer de hele boerenbevolking onder Stalin.

 • Mozes

  @ohzo # 164, wij hebben geen probleem met Putin als hij andere landen respecteert in hun zelfbeschikkingsrecht.

 • ohzo

  @ mozes, zoals US en Europa dat doen bij andere landen, bedoel je? Het is van de gekke dat Afrika niet in zijn voedselbehoefte kan voorzien. Dat heeft te maken met.,? Oh ja, willens en wetens de landen onderontwikkeld te houden..

 • marco-vdb

  Ik vraag me af wie er nu welk belang heeft bij sancties, boycotten, etc? Er is een bende malloten in Oekraine die met steun van USA en EU onwetmatig de macht hebben gegrepen. Vervolgens is er een opstand in het Oosten van Oekraine omdat deze mensen hun recht om Russisch te spreken, hun kinderen op te voeden met de Russische taal, enz. willen verdedigen. Vervolgens dicteert de USA de malloten in Kiev om in het Oosten de zaak plat te bombarderen. Vervolgens steunt Rusland de bevolking in het Oosten in hun opstand. Dan zijn wij weer op onze pik getrapt omdat een stel van onze halvegaren uit Brussel de malloten in Kiev hebben opogehitst en samen met de US een oorlog hebben geprovoceerd die nooit te winnen is, en roepen uit frustyratie sancties af tegen Putin e.a. Vervolgens klagen we dat Putin e.a. daarop reageren. Waar gaat het naartoe in de wereld? In plaats van een uitweg te vinden om die arme mensen in Oost Oekraine te helpen, verleggen we de aandacht op wederzijdse sancties en boycotten. O.a. Piether Mus stelt voor om uit frustratie dan ook andere producten dan maar niet meer naar Rusland te sturen. Hij wil dus escalatie van het conflict. Erg wijs. Zo belanden we langzaam maar zeker van een econoimische oorlog in een echte. Ik hoor weinig over de-escalatie en wil om het conflict op te lossen.

 • marco-vdb

  De westerse propaganda machine doet het niet minder goed dan de Russische. Machtspolitiek over de rug van de Oekraiense en Russische bevolking. Als de gaskraan prompt dicht wordt gedraaid dan gaat het ook over uw rug. Niet klagen dan. Doen de russen nu ook niet.

 • marco-vdb

  De USA roert in de stront, de EU komt eraan ruiken en geeft vervolgens Putin de schuld dat het stinkt.

 • alco1

  Ik heb diep respect voor Piether Mus en Mozes om sommige reageerders van repliek te dienen. Ik ben me werkelijk het lazerus geschrokken van veel reacties.

 • piethermus1

  @ Marco-vdb Hoe voelt dat nou om ook een complottheorie neer te schrijven? Je hebt het over halve garen, als je het over lui uit Brussel hebt, maar volgens mij heb ik ook enige twijfels over jouw eigen volledige gaarheid. Ik weerleg maar gelijk een van je bedenksels; de gekozen president Janoekovits is in februari door het eveneens democratisch gekozen parlement, de Verchovna Rada, opzij geschoven omdat Janoekovytsj niet langer in staat is zijn grondwettelijke taken uit te voeren en werden vervroegde presidentsverkiezingen uitgeschreven voor 25 mei 2014. Deze werden vervolgens gehouden en hierbij werd de huidige president (Poroshenko) gekozen, welke geïnstalleerd werd in bijzijn van de Russische ambassadeur. Deze president en president Poetin van Rusland zagen en spraken elkaar in Normandië tijdens de D-Day herdenking van 6 juni jl. Ziezo! 1 leugentje ontkracht. Zal ik verder gaan?

  Wist je overigens dat 1 op de 7 mensen minder of niet geheel volwaardig zijn? Mag jij raden waar ik de compottheoriebedenkers en -uitkramers toe reken....

 • pinkeltje

  Zo te horen gaan er binnenkort een aantal Nederlanders een verblijfsvergunning voor Rusland aanvragen. Daar hebben ze tenminste nog een regering die voor rede vatbaar is en het welzijn van zijn burgers voorop stelt. En die de welvaart ook eerlijk verdeelt. Niks geen dubbele agenda's of machtspolitiek voor eigen gewin maar het belang van de gewone man op straat voorop! Het is inderdaad van beide kanten wel wat maar ik begin me echt af te vragen wie het hier in zijn bol geslagen is.

 • joannes

  Diep respect voor de Oog om Oog Tand om Tand houding @alco1! Zoeken naar argumenten om het vuurtje op te stoken omdat Putin reageert op agressief gedrag. Nb de huidige EU positie met een productie apparaat wat compleet afhankelijk is van handel voor de overcapaciteit die we hier met veel schulden gebouwd hebben om de mensen aan het werk te houden de afgelopen 10 jaar. Betrokken EU Politicy spartelen nu in een zelf opgezet stoofpotje! Alles om belangen veilig te stellen. Wanneer je in Rusland of de Ukraine geleefd hebt, weet je dat alleen de middenklasse iets zal merken van sancties en de grote meerderheid is blij voor het terug gewonnen zelfrespect.

 • Mozes

  Wij importeren heel veel (waaronder gas uit Rusland) en dan moet je ook exporteren want anders hou de betalingsbalans niet op orde. Als jij vindt @joannes dat wij niet mogen produceren voor de export terwijl wij wel veel importeren kies je dus voor een Griekse economie voor heel Europa.

 • joannes

  Het gaat me niet om importeren of exporteren @Mozes. Onder vrienden kan je héél afhankelijk zijn! Het probleem krijg je wanneer je je vermeende vijanden nodig hebt! Of instabiele naties! Dan moet je je mond houden. Trouwens de Grieken roofden tot en met slaven. En gingen voor die periode óók uit van militaire dominatie!

 • Mozes

  @joannes, jij vindt dus dat wij het zelfbeschikkingsrecht van Oost Europese landen moeten verraden omwille van onze handel?

 • joannes

  Vandaar die door jouw vereerde Westerse Democratie zulke rare beslissingen neemt @piethermus1! Wanneer waar is wat je stelt in #174 met ¨ Wist je overigens dat 1 op de 7 mensen minder of niet geheel volwaardig zijn? ¨ Geef je Putin nog meer argumenten!

 • Mozes

  1 op de 7 is 14,285714%. Dus als bij de verkiezingen de opkomst maar beneden de 86% blijft gaat het goed.

 • joannes

  @Mozes, de EU heeft de Ukraine in een keuze gedreven met het tekenen van een contract waarmee ze beperkt werden in hun handel met Rusland. Rusland reageerde daarop! Verraden is een groot woord maar respecteren van locale gewoonten en verhoudingen lijkt mij altijd verstandig. Zeker wanneer je er afhankelijk van bent. De Russen leggen alle aktie uit als; we zijn en worden geprovoceerd. Door wie? Door de US die condities via het IMF en de EU afdwingen bij broodnodige leningen. En dat voor een land wat voor een belangrijk deel Russische praat en een van zijn voornaamste export partners vindt in Rusland.

 • gjcamps

  @piethermus #174, met die 1:7 bedoel je zeker de EU politici? Ik wist niet dat het er al zoveel waren. Konden ze maar schaken of een ander strategisch spel. Nog maar 2 zetten en we staan schaakmat. Wat we nu doen met sanctie en wedersanctie leidt tot niets.

 • piethermus1

  @gjcamps en joannes Vinden jullie het erg als ik niet reageer als jullie willens en wetens op kwaadaardige wijze dingen verdraaien die ik anders bedoel, zoals met die 1 op 7. Ik laat jullie graag jullie met jullie compottheorien in de sop gaar koken.,

 • joannes

  Wat zijn ¨compottheorien¨ @pieterhermus1?

 • ikkethuis

  In de WO2 zijn ook nederlandse mensen voor Hitler geweest. Waarom weet ik niet, maar ik vind dat sommige nu al heulen met de vijand.

 • bankivahoen

  De ware aard van een enkele reageerder bevestigd voor mij dat er nog steeds lieden zijn die zich boven ieder verheven voelen . Ze voelen zich superieur boven iedereen die een andere mening over bepaalde onderwerpen of zienswijzen heeft ! Wijsheid in pacht hebben is een groot goed , denken dat je dat hebt is iets anders !

 • piethermus1

  Weet je wat ik wrang en cynisch vind aan hetgeen Poetin nu doet. Ongeacht of Poetin, de Russen en seperatisten wel of niet dat vliegtuig met bijna 200 Nederlanders hebben neergeschoten, is er na die tijd toch harteloos toegewerkt naar deze boycot van landbouwproducten waarbij wederom Nederlandse belangen geschaad worden. Ik zelf denk wel dat Poetin en zijn kliek en die seperatisten er mee te maken hebben met dat vleigtuig. Daarom is die boycot des te wranger en cynischer. Elk gevergoeilijk, elk weggekijk, elke complottheorie is een dolkstoot in de rug van de weldenkenden, de mensen met een correct gevoel, de mensen met een goed geweten.

 • piethermus1

  @bankivahoen Als je mij bedoelt, dan kan ik je meedelen dat ik vaak genoeg ongelijk heb en dat dan ook graag en grif toegeef. Dat kost me dan ook geen moeite. De wijsheid heb ik derhalve niet in pacht. Geenszins. Maar soms heb ik wel gelijk en dan wil ik het gewoon ook hebben. Hier is zo'n moment.

 • cornelis 22

  Neem het toch allemaal niet zo letterlijk. Schreeuw van het dak af dat het allemaal vreselijk is deze boycot en vertrouw er tegelijkertijd op dat water altijd naar het diepste punt loopt , die markt is daar gewoon . Israel Brazilie en Nieuw -Zeeland gaan die gaten echt niet opvullen . Israel mag niet van de Amerikanen , Nieuw- Zeeland kan zich door het Anzus verdrag geen herrie met Australie en Amerika veroorloven. Brazillie is berucht om zijn bureaucratische bende waardoor het de grootste moeite kost een schip geladen te krijgen. Extra eigen productie op korte termijn in Rusland is gewoon een giller De gemiddelde russische fabriek heeft geen toegevoegde waarde op zijn grondstoffen m.a.w. het eindprodukt is minder waard dan de grondstoffen die er in gaan.
  De vrije jongens, handige smokkellaars gaan dit oplossen en de Russen zullen dit niet oogluikend maar met open ogen toestaan. Gaat u allen rustig slapen.

 • Fermer

  @cornelis 22, zo zal het inderdaad gaan, alleen die smokkellanden zullen even wachten met inkopen tot we hier tot over de nek in overproductie zitten, daarna goedkoop inkopen en de winst zelf opstijken.
  @piethermus1, beide kanten hebben toegewerkt naar deze boycot van 2 kanten, beide zijden hebben militaire steun gegeven voor, en tijdens de escalatie in Oekraine, en inderdaad de gewone, werkende mensen hier maar vooral daar zijn zoals gewoonlijk weer de dupe. De dolkstoten worden uitgedeeld door de hoge heren, daar zitten aan beide zijden maar heel weinig mensen met een correct gevoel en een goed geweten.

 • ohzo

  Wat een waanzin hier..

 • marco-vdb

  @piether mus, wat een kletskoek over Janakovich en eerlijke verkiezingen. Janukovich was het land allang uitgevlucht voordat de Verkhovne Rada hem uit de macht zette. Overigens waren op dat moment ook al een groot deel van de gekozen parlements leden op de vlucht. Dat Janukovich weg is, is mooi, hoewel de man wel de gekozen president was. Die man deugde waarschijnlijk voor geen 5 cent. De hoog geachte heer Poroshenko is er echter wel eentje uit hetzelfde blik. Hij heeft nog onder Janakovich gewerkt als minister. Janakovich heeft echter geen bommen op de eigen bevolking gegooid. Dat doet Poroshenko wel. Lang leve de president.

  De normale democratische weg zou zijn dat er presidentiele verkiezingen in 2015 zouden worden gehouden. In plaats van Hans van Balen, Katrien Ashton en consorten op Maidan onzin uit te laten kramen en de boel op te hitsen, had de EU de normale democratische rechtsgang moeten bepleiten. Dan hadden we een hoop elende bespaard. Nu duizenden doden en honderdduizenden vluchtelingen, een neergestort vliegtuig en een economische oorlog waarvan het einde nog lang niet in zicht is. Dit had menig boer op de klompen aan zien komen, maar de halvengaren waarover ik het eerder had blijkbaar niet. Er wordt nog steeds niets aan de-escalatie van het conflict gedaan. We zijn inmiddels te druk met sancties, boycotten en nog meer sancties...

  Mooie, eerlijke verkiezingen overigens met 2 grote provincies die niet eens mee (mogen en willen) doen.

 • piethermus1

  @marco-vdb Ergens in februari stond dat plein in Kiev vol demonstranten, die tegen diverse maatregelen van Janoekovits demonstreerden. Er werd toen op een bepaalde dag of dagen op die groep geschoten door sluipschutters van een bepaalde overheidsgetrouwe geheime dienst, met een flink aantal doden tot gevolg. Toen dit gebeurd was verharde het protest, wat tot gevolg had dat Janoekovits de benen nam. Hierna heeft het gekozen parlement inderdaad de president uit zijn ambt gezet, zoals ik beschreef. Logisch! Zo zou elk parlement dat moeten doen. Dit is allemaal terug te lezen en verifieren. Elke andere versie is een verzinsel van kwaadwillenden en gewetenlozen.

 • gjcamps

  @pieterhermus#188 wat wrang en respectloos is dat je na zo'n tragisch ongeluk Nederland niet eens de kans wil geven de stoffelijke resten te bergen. Poroshenko had belooft een 40km staakt het vuren zone, je ziet het resultaat. Verder geef je wel erg op over je eigen standpunt, ik zie wel dat je toch wat te eenzijdig geïnformeerd bent en ook de visie ontbreekt om die informatie objectief om te zetten. Ik volg beide kanten van het drama en heb ook enkele jaren gewoond. Triest wat er gebeurt nog triester dat politiek en propaganda nu nog hele bevolkingsgroepen beinvloeden. Achteraf moet je niet vertellen 'dass haben Wir nicht gewust' Ik mis verder nog je antwoord op #185 Complot theorien

 • gjcamps

  @pieterhermus Misschien bedoel je dit als complot theorie: http://www.themoscowtimes.com/news/article/ukraine-says-rebels-mistook-doomed-flight-mh17-for-aeroflot-plane/504793.html

  Kiew zit volgens jouw dus bij 1:7?

 • info36

  Kant nog wal dus.

 • ohzo

  Pieter.. Heb je eigenlijk nog wat gehoord van de finse minister, die zei dat er bewijzen dat scherpschutters door de kant van de Kyiv demonstranten zijn ' georganiseerd'? Ik weet het, complot theorie. Maar is toch wel vreemd dat zoiets nooit meer beschreven wordt.

 • piethermus1

  in de weken voordat janoekovits de benen nam, zijn er diverse tegenstanders van hem en zijn regime onvoerd en mishandeld en soms ook gedood, stiekem.... sommgen hebben het overleefd.... dergelijk intimidaties zijn typsch voor de russische geheime diensten en aanverwandte geheime diensten in het verleden en ook nu... poetin, janoekovits, fsb, kg, nkvd, tsjeka get is een pot nat....

 • ohzo

  Poroshenko heeft voor alle regeringen in de Ukraine gewerkt. Zal dus wel weten hoe de zaken te manipuleren.
  Dat was mijn vraag niet..

 • piethermus1

  de poetin-achtigen, dus ook zo'n janoekovits, de fsb-kliek en aanverwandte geheime diensten weten hoe iemand uit te schakelen, tegelijkertijd te intimideren en angst onder je eigen volk te verspreiden...

  kijk maar naar die kritische journaliste die vermoord is, die Anna Politkovskaja... die voormalige kgb-agent die met polonium vergiftigd is, Alexander Litvinenko... als ook de voormalige president (Joersjenko) van Oekraine die de oranje revolutie won en ook bijna dodelijk vergiftigd was.... die oligarch van oliegigant Yukoz, Michail Chodorkovski, die ineens achter de tralies verdween toen hij geen vrindje van Poetin bleek...

  zo zijn er vele zaken die tegen Poetin en zijn kliek pleiten door heel zijn tijd als president en premier.... met poetin is het dus een typisch geval van; If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.

  Poetin heeft de schijn gewoon meer dan tegen....

 • gjcamps

  @pieterhermus, als ik je laatste bijdragen lees, constateer ik ook van jouw kant inmiddels complot theorien, dat is prima. Gisteravond heb ik met een vriend uit Simferopol ook over de situatie gesproken. Hij is ook tegen de overgang van de Krim naar Rusland en is ook geen fan van Poetin. We kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat je landen zoals Oekraine en Russische federatie allen kunt besturen op de manier zoals het nu gebeurt. Rusland geniet in deze de voorkeur omdat de personen met macht en geld niet wisseld. Dit geeft stabiliteit en geeft mogelijkheden om andere ambities na te streven zoals het verder ontwikkelen van economie of defensie of lidmaatschap van bv G8. Belarus of Kazachstan, Irak, Libie, zijn hier ook voorbeelden van. In Oekraine daarentegen is er onder het mom van introductie democratie te vaak een machtswisseling. Je ziet dan alleen korte termijn visie en dat is toch eerst eigen zakken vullen. Land en burgers zijn bijzaak. Dat is ook nu het geval en daarom bombardeerd men eigen bevolking.

 • Mozes

  De dictatuur waar jij voorstander van bent @gjcamps, heeft men toch al gehad vanaf 1945 en leidde toch tot een steeds grotere achterstand tegenover het Westen.

 • gjcamps

  Hallo Mozes, internet werkt weer (toeval/geen toeval?:)), ik zie dat mijn tweede deel niet aangekomen is.
  Wat is Nederlandse (Europese) politicus denken dat het poldermodel of een twee partijen systeem (USA) ook introduceerbaar is in andere continenten of landen. Iedereen kan zien dat dat niet werkt en dat het in vele gebieden alleen maar slechter geworden is.
  Wat het westen nu doet met sanctioneren en isoleren is precies in de kaart spelen van Putins plan. Het ontwikkelen en stimuleren van andere economische activiteiten, ze hebben immers alle ingrediënten aan boort, kapitaal, politieke stabiliteit, faciliteterende regering, support bevolking & natural resources. Wij geven ze nu alleen nog een duwtje voor de sprong in het koude water. In 2-3 jaar zullen we zien of het lukte, anders kopen ze de kip of tomaat gewoon in Turkey of China, maar zeker niet meer bij ons. Ik ben trouwens niet voor dictaturen, wel voor strategisch langetermijn beleid van politicus, dat mis ik soms toch in NL.

 • piethermus1

  vraag is dan toch telkens; waarom gooide/gooit rusland on de haverklap de deur dicht voor agrarisch product zogenaamd vanwege fytosanitaire redenen? (in de jaren 70 zag je bij italie hetzelfde als zij hun markt wilden beschermen, omdat later italie die maatregel terug moest draaien als bleek dat er niks van waar was)... ik geloof namelijk dat er met de kwaliteit van eu-landbouwproduct weinig tot niks aan de hand is en in ieder geval doorgaans minder dan met niet eu-product, dus ook russisch product... ik geloof dus in deze dat rusland al langer doet aan marktbederf vanuit politiek redenen, klieren zoals ik dat al eerder noemde...

  m.b.t politieke systemen... de vs heeft geen 2-partijen systeem, maar een winner takes-all systeem, wat neerkomt op doorgaans 2 partijen die om de macht vechten...gb heeft ook zoiets...

  ik ben het eens met je dat poetin na de chaos stabiliteit bracht.... dit is echter doorgeschoten in een steeds dictatorialer regime... en dat is jammer... rijke olichargen bepalen vaak de koers.. dat zie je in oekraine ook.... in die zin is er een parallel tussen beide landen....

  war mijn verbaast en niet gebeurt, is dat oekraine toch een tussenrol kan spelen tussen rusland en de overige landen van Europa... oekraine als bindmiddel, waar beide invloed hebben...

 • piethermus1

  @gjcamps

  die groep personen met macht en geld wisselen in rusland wel degelijk... want de rijken van nu zijn dat pas amper 20 jaar, omdat na de val van het communisme pas rijkdom kon ontstaan op een cowboy-achtige wijze toen de staat uitverkoop hield (voor een appel en een ei, onder jeltsin)

  voordat er communisme was, ca 100 jaar geleden, was er een groep adel en industtrielen die rijk waren... zo had de tsarenfamilie romanov de helft van rusland in priveebezit...

  het schijnt dat poetin onderhand op de boek staat voor 40 a 50 mlijard qua rijkdom...

  weet je nog dat de winterspelen van sochi zo veel gekost hebben aan corruptie? of is dat ook een smoesje van mij in dit geval?

 • ohzo

  Piethermus, tuurlijk is er corruptie in Russia. Waarom werd de Betuwelijn zoveel duurder? Ik ken er wel een verhaal over, hoe dat gaat.
  Feit blijft dat Putin veeld goeds en veel fouts gedaan heeft. Zoals iedere polticus. Alleen Rusland heeft een Putin nodig om de boel onder controle te houden. Daar past geen Rutte.

 • joannes

  @piethermus1 Dat....¨ ik geloof dus in deze dat rusland al langer doet aan marktbederf vanuit politiek redenen, klieren zoals ik dat al eerder noemde...¨ Is niet anders als de EEG jaren met Suiker en Vlees naar Zuid Amerika heeft gedaan. Alles om eigen productie te ontwikkelen en /of boeren en landbouwers (inkomens) te beschermen. Wat is er anders? Politiek is nooit rechtlijnig en fair! Politiek is belangen balanceren!

 • alco1

  Heren. Klasse dat de discussie nu op deze manier gevoerd wordt.

 • flyinghollander

  @ Marco van den Broek, lees dat jij zegt dat rusland niet ingemengt is in de situatie in Oekraine, maar Strelkov zijn paspoort is Russisch, veel soldaten plaatsen op vkontakte dat ze in Oekraine zitten. Transport 200 gaat vaak naar Rusland <200 transport is vervoer van omgekomen mensen> dus misschien wat minder Russische tv kijken.

 • gjcamps

  @alco 1, excusses voor mijn spel/typefouten het valt niet mee op een smartphone te typen het apparaat past ook politici aan in politicus.
  @redactie, misschien een idee om de laatste bijdrages boven te plaatsen, bij >200 scroll ik me rot.

 • flyinghollander

  @ohzo heeft daar zeker een punt, Poetin heeft veel goeds gedaan voor de bevolking, daar hebben ze een sterke leider nodig.
  Alleen draft ie zich zelf nu wat voorbij heb ik het idee. Toen Medevedev president was hadden ze nier meer terug moeten wisselen, was veel beter geweest.

 • joannes

  En wat is je punt @flyinghollander? Beide partijen zijn in het veld met privé legertjes! Gesteund door Politieke Oppertunisten! Zij die denken dat er gewonnen moet worden inplaats van onderhandelen over de juiste verdeling van rijkdommen en productiemiddelen.

 • flyinghollander

  @Joannes zover ik weet is het nogal altijd Oekrainees land, dus het zijn geen rebellen, maar terroristen. Rebel dat moet je lokaal zijn van dat gebied. Snap je het punt?
  Net als wat de leiders nu zeggen, ze hadden nooit hun kernwapens op moeten geven. Wat zijn nu de waardes van een verdrag als de toekenning die gedaan is niet word nagekomen?!

 • gjcamps

  @pieterhermus #205, klopt een goede politieke strategie van Oekraine en ook Wit-rusland zou een intermediar rol kunnen zijn. In Wit Rusland lukt dit redelijk. In Oekraine lukt dit niet omdat er teveel interne eigen belangen bij politici zijn. Een handels/doorvoerland (zoals Nederland) moet geen belemeringen kreeren, stabiel zijn en transparant. Volgens mijn vriend die Jurist is zou de Oekrainse recht en wet systeem al een stuk verder ontwikkeld (transparant) zijn als de Russische, ikzelf denk net andersom maar ken geen details. Verder is een splitsing tussen politiek en rechtspraak natuurlijk wel belangrijk, we zien dat dit in NL ook niet helemaal zuiver is. Zie discussie Brabantse normen vs NL en EU, en later bij lastige procedures op hoger nivo de wetten aanpassen.

 • gjcamps

  Het voordeel van de Russische en Oekraïense politici is dat ze met eigen geld spelen en niet zoals van Balen en consorten met het geld van burgers of ondernemers/boeren.
  Wat betreft de 20 jarige rijke russen, dat is de 2e generatie. Zij hebben vaak niet helemaal in de gaten hoe papa destijds bij het ‘uitdelen’ van het staatskapitaal zo rijk is kunnen worden.

 • Mozes

  @gjcamps, je legt in reactie #202 precies uit waarom de Oekraïense bevolking zijn hoop heeft gevestigd op de EU.
  Onder leiding van de EU zijn al vele dictatoriale landen omgebouwd tot stabiele democratieën. De EU is in feite een supra-nationaal toezicht orgaan. De miljarden aan steungelden die nieuwe landen krijgen maakt hun afhankelijk en geeft de EU de macht om de ontwikkeling in deze landen te sturen. In het Midden Oosten is dit niet aanwezig dus daar gaat het overal fout.
  Een dictator verdrijven is moeilijk maar daarna een stabiele democratie opbouwen met rechtszekerheid en bestuurlijke integriteit is nog vele malen moeilijker. Dit lukt bijna alleen als dit van buitenaf voor zeer lange tijd wordt gestuurd en gecontroleerd. Vandaar dat men in Oekraïne de hoop heeft gevestigd op de EU.

 • ohzo

  Sorry @Mozes, de enige hoop waarom Ukraine graag bij EU wil, is geld. Niets meer en niets minder. Een Ukr gezegde: let's have fun with YOUR money.
  EU is eigenlijk de oude Soviet staat, word zelf toegegeven hierboven. Eerder werd al beschreven hier om in de EU alleen voor de EU te produceren. Dit heet plan economie. Ofwel, wat USSR jaren gedaan heeft. Hebben jullie al eens gelezen wat UKR vindt, waarom ze nog niet toegelaten zijn in EU? Omdat Frankrijk bang zou zijn voor het potentiele leiderschap van Ukraine in de EU. Ik zou ook zeggen met open armen ontvangen, is Roemenie een kindergarten bij..

 • huisverkoop

  Het een niet er in dan het andere ook niet.
  Geen aardappelen dan ook geen pootgoed exporteren
  Laat ze maar kreperen

 • gjcamps

  @mozes , ik moet ohzo toch gelijk geven, een deel wil alleen geld en een ander deel alleen zo snel mogelijk weg en naar het westen. Vergelijkbaar met DDR, wat er overblijft is een nooit 'levensvatbare' samenleving die afhankelijk blijft van subsidies en positieve discriminatie. Als men zo graag bij een superieure macht willen past de EurAzia groep met Moscow toch veel beter bij UKR. Taal,cultuur, geloof, business ethiek, etc

 • marco-vdb

  @flying hollander, er zijn zeker wel russische burgers uitgenodigd om mee te komen vechten aan de de zijde van de onafhankelijkheidsstrijders, net als Black Water soldaten en Poolse, Letse en andere nationaal socialisten meedoen aan Oekraiense zijde. Het al of niet meedoen van deze lui is niet de kern van het probleem. Er is een grote splijting in de maatschappij tussen bevolkingsgroepen. Het westen heeft er jaren over gedaan om de Oekraine los te weken van Rusland. Dat is nu gelukt met mooie beloften die niet waargemaakt gaan worden. Dat een deel van de bevolking het niet eens is met de nieuwe politiek mag geen rede zijn een burgeroorlog te ontketenen. Van de gevoerde politiek van VS en EU zijn nu alle Oekrainse burgers de dupe omdat het land nu helemaal failliet gaat, en de mensen in Loegansk en Donetsk die alles hebben verloren in het bijzonder. De Oekrainse economie was nog altijd erorm verweven met de Russische. Dat is nu voorbij, zonder alternatief voor Oekraine. Het enige wat ze Europa te bieden hebben is wat landbouw producten die Europa helemaal niet wil hebben.

 • marco-vdb

  Gas wordt duurder, water wordt duurder, elektriciteit wordt duurder, heet water is er niet, pensioenen gaan omlaag, salarissen van leraren, ziekenhuispersoneel, postbodes, en ander overheidspersoneel worden op zijn best bevroren, de winter staat voor de deur, inflatie neemt toe....
  Een volgende aflevering van Maidan staat voor de deur! Met democratie kan je de kachel niet stoken en kan je ook het ook niet opeten. Was dit te voorzien?

 • marco-vdb

  Ook de Russische bevolking zal te leiden hebben onder deze toestand vanwege de sacties over en weer. Inflatie zal wel wat oplopen door hogere voedselprijzen. Maar dat slikt de bevolking wel. Europa is ook een grote verliezer. Iemand zal moeten betalen om de boel weer van kant te maken. Juist, dat zijn de Europese belastingbetalers. Als ze de grens openzetten, zal dat voor zowel Europa als Oekraine desastreus zijn. Minstens 5 miljoen extra goedkope gastarbeiders die de arbeidsmarkt verstoren. Dat zijn wel de mensen die Oekraine nodig heeft om de economie van het land weer op te bouwen. Hetzelde verhaal als in veel oosteuropese landen. Met een beetje vooruitkijken had veel elende voorkomen kunnen worden. Nu is het niet meer terug te draaien.

 • Vibank

  At piethermus1
  Wat is er mis met een hoer

 • ikkethuis

  wat een zwart-kijkers op dit forum, je kunt overal de slechte kant van zien, maar er zit ook een goede kant aan.

 • joannes

  @Mozes, daar moet ik @ohzo gelijk in geven. De EU koopt loyalitiet. Een loyalitiet die voor gevestigde Politicy onweerstaanbaar is en die hen enorm helpt de macht te behouden en een struktuur te zetten. Maar........ ook corrumpeert. Kijk eens naar Spanje, Italië of Griekenland! Landen die met veel EU subsidies destijds in de EU kwamen. Spanje sinds 1986 in de EU en ontvanger van EU subsidies. Nu 30 jaar later worden er corruptie schandalen met subsidies opgerold waar beide leidende Politieke partijen mee uitgehold worden. De jongste Politieke partij en slechts vanaf de EU verkiezingen aktief staat inmiddels al derde qua aanhang en haar slogan is : Echte Democratie, niet het subsidieverdelende Kaste Systeem. De EU denkt met geld vrede te kopen maar zaait afgunst en jaloezie. Wie waren de profiteurs in zulke systemen, precies diegene die de Politiek met Importen uit die EU verbonden. Die hebben hun zakken gevuld en hun geld in Zuid Amerika of Luxemburg. Lees de Spaanse krant in het engels en dagelijks zijn er minstens 6 paginas schandalen verspreid over hele land.

 • alco1

  @Joannes. De doelstelling van de EU is wel goed, nm. alle landen gelijk trekken. Echter waar subsidies e.d. mee gemoeid zijn zal er altijd fraude zijn, daar heb je gelijk in.
  Ook werkt het gelijk trekken vaak averechts, als een soort communistisch systeem wat wel eerlijk lijkt, maar geen enkele inspanning meer uitlokt, omdat je eigen er toch niet beter van wordt.

 • Fermer

  @alco, de doelstellinjg van de EU is volgens mij de macht bij een klein clubje houden, de multinationals hebben hun loopjongens goed geplaatst. Elk gevaar voor de zittende elite wordt beschimt, verketterd, geisoleerd en mbv. de pers in de zeik gezet, en mocht het ergens mis gaan (EU volksraadpleging in Fr en Nl), dan wordt door list en bedrog de bevolking weer aan de kant gezet.
  @joannes, hoeveel netto betalers zijn er in de EU? Zelfs rijke landen als Gr. Britagne willen hun inleg terug, dus alleen de zuidelijke landen van graaien beschuldigen gaat te ver. Corruptie me EU geld is europees wijd, alleen het verschil is dat hier niemand z'n mond opendoet, men vindt de splinter in een ander z'n oog, maar men wil/kan/mag de balk in eigen oog niet zien!

 • ohzo

  Inderdaad.. Ukraine wil transit van gas naar Europa stoppen, Ukraine eist(!) van FIFA en UEFA sancties, en dat gelazer met het hulp convooi is zo typisch Ukrainisch. Eerst wel, dan voorwaarden, dan niet. Dat land moet je niet bij EU willen hebben. Daar zijn onze 'politici' lang niet sterk genoeg voor.

 • piethermus1

  @vemdedairy #224sommige boeren willen zich dan ook schijnbaar te graag hoereren voor een grijpstuiver die sommigen hen toewerpen... anderen boeren zijn echter graag zelfbewust en houden hun rug wel recht en bukken en buigen niet voor elk glad praatje van diverse handelaren, zgn bevriende collegae etcetera... (je zou een sociologische studie kunnen maken naar het groeps- en kuddegedrag van mijn soortgenoten, mijn medecollega's, de div soorten boeren)

 • piethermus1

  @ ohzo zag je dat fraaie konvooi met 280 vrachtwagens bij Moskou mooi in slagorde staan, allemaal mooi wit geschilderd, allemaal uniform van zelfde grootte... alsof het een militaire operatie betreft die al enige tijd is voor bekokstoofd.... russische discipline! schitterend in de ogen van sommigen...

 • piethermus1

  @emmerei Je weet vast dat 100 jaar geleden Belgie het slagveld was in de toen pas uitgebroken 1e Wereldoorlog. Dat was de basis voor de ellende in de decennia erna (Russische revolutie, communisme, 2e Wereldoorlog, Koude Oorlog). De EGKS, EEG, EU zijn ooit begonnen om de vijanden Duitsland en Frankrijk aan elkaar te klinken via de economie om in dit deel van Europa. En omdat Duitsland veel buren heeft die tijdens WO II geleden hebben zitten ook alle buurlanden van Duitsland in de EU. En ook dat is vrij succesvol gebleken. Dat velen van ons in Nederland niet verder denken dan onze buurlanden is alles wat verder van ons vandaan ligt dan onze buren al een ver ven mijn bed show.

 • piethermus1

  @ marco-vdb Interessante laatste bijdrages! Goed leesbaar! Deels kan ik er wat mee!

 • Mozes

  Er wordt weer geschopt naar de EU, @emmerei gooit er nog maar weer eens een complotfantasie tegenaan, ondertussen is het echter wel een feit dat de EU het grootste en meest succesvolle vredesproject is wat er ooit op aarde is geweest.

 • piethermus1

  Inderdaad! Er zitten wel een paar weeffouten in, die gereparreerd hadden moeten worden toen de EU/EG nog uit 15 landen bestond. De generatie Lubbers/Kohl/Mitterand en de generatie Kok/Blair/Chirac/Schroder hebben het laten afweten in die zin. Hierna was en is het moeilijk goed te repareren.

 • ohzo

  @ pieterthemus. Ik zeg toch ook niet dat we Rusland bij de EU moeten hebben? Ik zeg alleen dat we ook Ukraine er niet bij moeten hebben.
  Dat Russische konvooi wordt een ramp, net als de US leveranties van drones aan Ukraine. Ik hoop maar dat er iemand met gezond verstand rondloopt.

 • piethermus1

  Poetin verlangt toch terug naar de tijd van de Sovjet-Unie? Nog even wachten dan tot er weer lange wachtrijen voor de lege winkels staan (vanwege die boycot waarmee hij zichzelf in de voet schiet. Een kijken of zijn volk dan nog zo massaal achter hem staat. Hongeroproeren! Daar komen revoluties van!)

 • piethermus1

  @ohzo Waarom zou Rusland op termijn geen lid van NAVO en/of EU kunnen worden? Nu is het een te semi-dictatoriaal geregeerd land en een loeigroot minderwaardigheidscomplex. Jammer.

 • ohzo

  Omdat de mentaliteit en cultuur niet bij onze semi-democratie met een knalgrote overschatting van eigen kunnen, niet past.

 • piethermus1

  Een Italiaan is ook anders dan een Ier... Tocht zit dat in de EU.... Een Groninger ook anders dan een Limburger.... Toch zit dat binnen hetzelfde land.... Verschillen zeggen me niet zo veel, althans niet alles....

 • Fermer

  @Mozes, de NAVO met leider VS heeft lang onze vrede alhier gewaarborgd, mede door een grote vijand te creeren, de USSR, empire of evil vlgs Reagan. Vrede hier, maar wel betrokken bij bijna alle andere conflicten wereldwijd, waar de resultaten nou ook niet altijd erg positief van waren.
  De handelsgemeenschappen EGKS, EEG en EU zijn slechts voor handel, dus multinationals, die hierdoor vrij en met veel subsidies grensoverschrijdend hun winsten verveelvoudigen konden. De 'fouten' vermeld door Piet # 236 zijn geen fouten, maar weldoordachte openingen die de mogelijkheden voor nog grotere afzet verzekerden. Winsten worden weggesluisd en belasting wordt minimaal in een of ander paradijs betaald. Dit alles in realiteit betaald door de westerse burger, die dacht veel te verdienen, maar ondertussen meer dan 80% van z'n verdiende loon naar de staat kan brengen en nogsteeds loopt het tekort van de incapabele overheden op. Economische groei op de pof. Inderdaad @ohzo, incompetentie en een knalgrote overschatting van eigen kunnen.

 • piethermus1

  @ emmerei dus die tientallen miljoenen doden uit wo1 en wo2 zijn bedoeld om een eu op te tuigen om voor een paar bedrijven de winst te maximaliseren? dat is eigenlijk je conclusie van het bestaan van de eu... wat een rare theorie hou je er op na... dat mag hoor....

 • ohzo

  @ pietherthemus. De culturele verschillen zijn niet zo groot tussen een Limburger en een Fries, als het verschil tussen de gezapige poldermodel onderhandelende Hollander en een manipulerende keiharde Rus. Er zijn talloze business luitjes, die dat kunnen onderschrijven. Waarom zit Turkije nog niet bij EU? Juist.
  Rusland heeft in de wereldoorlogen zeer zeker niet minder geleden.
  Wat ik niet begrijp, waarom er niet eens kritisch gekeken wordt naar EU eigen huis? Gaat alles wel zo goed? We zijn alleen bezig met vingertje wijzen, zodat we geen actie in eigen huis hoeven te doen.

 • alco1

  @ohzo. Laten we het zo stellen. Met de EU is heel veel mis en ook met de US, maar dat is nog niets met wat er in Rusland en het Midden Oosten, waar de media nog gecensureerd wordt en verkiezingen één brok fraude is, geschied.

 • ohzo

  @ alco en als je nu eens de 'grap' ziet met de Europese Grondwet, verschillen we niet zo heel veel met de landen waar we het vingertje naar wijzen. Als je iets op een slinksere manier doet, betekend dat niet dat het beter is. Ter vergelijk: je rijdt nog steeds met stront, als je injecteert of bovengronds uitrijdt. Om maar in vaktaal te blijven.

 • Fermer

  @piethermus1, je vergeet de belangrijkste stap, nl. de twee oorlogen, met daarin miljoenen gesneuvelden, zijn gevoerd voor onze vrijheid. Niks mis mee. Maar dat wij burgers ons nadien zo hebben laten gebruiken door de multinationals, die de vrijheid hebben misbruikt voor eigen gewin, dat is de wrange conclusie die ik trek. De multinationals hebben hun poppetjes in de regeringen weten te zetten, en daarmee alle regels en wetten zo geformuleerd dat alles in hun richting liep. De vorming van de EU is hier slechts één voorbeeld van. De vrijheid die we hebben, de groei die we gehad hebben, als je mensen maar genoeg aanpraat gaan ze het vanzelf geloven, propaganda ook aan onze kant. In werkelijkheid hebben we vrijheid zolang je maar in het gareel blijft, en vullen de multinationals hun zakken met economische groei door natuurlijke rijkdommen te verkwanselen en uitbuiting van 'derde wereld landen'. De gewone man schiet er al die jaren weinig mee op, belasting betalen en loonsverhoging op inflatie niveau.

 • alco1

  Een mooi pleidooi emmerei, maar je doet hierin net alsof wij voor het systeem zijn dat multinationals alles maar naar zich toe kunnen eigenen.
  Zo gaat dat nu eenmaal en er is niets aan te doen. Dan kun je net zo doen als jij en het steeds benoemen, maar je kunt ook realistisch blijven.

 • piethermus1

  @ohzo Wo1 was m.n. in Belgie en Frankrijk een slachting onder Britten, Fransen en Duitsers (en toch mindere mate Oostenrijkers, Italianen, Ottomanen en Russen).... Dus heel anders dan Wo2. In die laatste heeft Stalin eigen mensen als kanonnenvoer en kogelvangers ingezet met miljoenen eigen slachtoffers tot gevolg.... De Russische leiding kijkt en kee niet op een eigen dooie meer of minder... Dat is al eeuwen zo tot en met vandaag....

 • piethermus1

  Even een zijsprong; Toen George Washington, de eerste president van de VS overleed, riep ook Napoleon van Frankrijk een dag van nationale rouw af? Hoezo dat? Washington werd toen de VS een staatshoofd zocht gevraagd om koning te worden. Hij wilde dit niet en wilde voor een beperkte periode via verkiezingen president zijn. Hij werd dit en trad na 2 perioden vrijwillig af. Uniek in de wereldgeschiedenis. Zo uniek dat ook Napoleon (van lagere adelijke komaf) en vele anderen dit toejuichten. Checks and balances. De macht die zichzelf op allerlei wijzen controleert en in evenwicht houdt. Daar draait het om. De VS hebben die, ondanks hun beperkingen tot heden. Washington was een plantage-eigenaar, een soort van grote eigendomsboer, dus niet bepaald een volk type (net als zijn medegenoten van de Amerikaanse revolutie, zoals Jefferson). Zoals ik al eerder schreef zijn de Poetinnen van de wereld, de semi-dictators, van een te volkse komaf om goed met checks and balances om te kunnen gaan. Ondanks aanvankelijk goede bedoelingen gaan ze zich na enige tijd te buiten. dat zie je bij Poetin en eigenlijk alle dictators van te volkse komaf. In de 20ste eeuw hebben dictators van te volkse komaf voor tientallen miljoenen doden gezorgd, (Hitler, Stalin, Mao, Pol Pot etc.). Ik heb dus gewoon op basis van de historie mijn bedenkingen bij leiders van volkse komaf met dictatoriale neigingen.

 • Mozes

  @emmerei #247, jou economische theorie klopt niet. Bedrijven, of ze nu groot of klein zijn, hebben belang bij een koopkrachtige bevolking anders kunnen ze hun product immers niet verkopen. Ze hebben dus belang bij stijgende welvaart. Dit is tegelijk ook het belang van het volk.
  Als de bevolking arm wordt gehouden zoals jij suggereert lijden de bedrijven omzet verlies en daling van winstmarge.
  Kijk alleen maar eens naar de crisis van de laatste jaren waarbij de koopkracht een paar procent achteruit is gegaan. We zien grote winstdaling bij bedrijven en een enorme stijging van faillisementen.

 • ohzo

  @ pieterthemus. Is waar. Ik heb al eens gezegd, het probleem van Russia en Ukraine zijn niet alleen de leiders, het zijn vooral ook de gouverneurs, burgemeesters en zeer zeker ook eigenaren van middenstands bedrijven die niets om hun mede mens geven. Daarom past die totale mentaliteit niet in EU, zoals andere kulturen dat niet doen. We moeten eens leren dat de accepteren zonder een te groot waarde oordeel. Het continue wijzen naar iemand met een andere gedachtengang is fout en brengt drama's met zich mee. Kijk maar om je heen. Ik weet nog dat Denemarken 20 jaar geleden gezegd heeft dat asielzoekers, die crimineel zijn uitgezet moeten worden. Drama in EU. En nu? Nederland heeft de joint gelegaliseerd. Drama's overal. En nu? Als we nu eens met een onbevooroordeelde, niet door media gevormde mening naar andere mensen zouden kijken, zaten we nu niet in de oorlog met iedereen!

 • Mozes

  @piethermus #250, de mening die jij in deze reactie naar voren brengt deel ik volledig. Voor goed bestuur heb je mensen nodig met 'vaderlijk' verantwoordelijkheidsgevoel. Mensen die binden. Dan kom je toch vaak terecht bij mensen die in een maatschappelijk hogere positie gevormd zijn. 'Volkse' bestuurders worden vaak gedreven door frustraties en besturen vanuit een negatieve energie. Ze zoeken steeds een vijand om zich tegen af te zetten. Een duidelijk voorbeeld hiervan is Wilders maar ook veel socialisten die altijd 'strijd' willen leveren en dus ook steeds een vijand nodig hebben. Ook de eindeloze complottheorieën hier op het forum passen daarbij.

 • ohzo

  @ Mozes, je gaat uit van zeer hooghartige houding over volkse vertegenwoordigers. Dit zou het uitgangspunt moeten zijn van elke politicus. Gekozen door de hard werkende burger en voor deze. Niet een complex leugenstelsel, dat nu democratie heet. Niet iemand die gekozen kan worden, omdat deze persoon toevallig de meeste honderden miljoenen bij elkaar geronseld heeft, zoals US.

 • piethermus1

  @ Mozes. In onze Nederlandse egalitaire samenleving is zo'n standpunt als het mijne natuurlijk not done. Maar ook onze grachtengordelelite is van vaak te volkse komaf, evenals ons ambtelijk apparaat. Van die negatieve energie, zoals jij stelt, plukken wij de vruchten helaas.

  Ik als boer voel me niet hoog, maar zeker niet te volks, ik herken als vrije denkende boer de lijn van Jefferson en Washington. (ook zo'n mooie; no taxation without representation. )

 • ohzo

  Zo... Dan zou ik maar niet teveel afgeven op Tsaren in Russia. Die vonden dit ook, Mozes en Piet..

 • piethermus1

  @ohzo Wist je dat plantage-eigenaar Washington en vele van zijn opvolgers wel een vrij aardige vergoeding kregen om president te zijn, maar dat dit in geen verhouding stond als ze geen president zouden zijn geweest. Omdat ze dus president moesten zijn, ging dat ten koste van hun plantage en schoten ze er eigenlijk bij in tijdens dat presidentschap. Van Clinton en Obama is bekend dat die maar een matig eigen vermogen hadden toen ze president werden. Van Clinton is bekend dat die zo ongeveer berooid was aan het eind van zijn presidentschap. Nu hij geen president meer is, komt er via lezingen en boeken een flinke duit binnen.

  Bij dictators van volkse komaf is het vaak het omgekeerde. Ze beginnen arm en vergaren tijdens hun leiderschap een zeer grote rijkdom. Dat zie nu bij Poetin en zag je ook bij Janoekowits. Ze staan eigenlijk aan d ebasis van een machts-maffia-achtig systeem zonder checks and balances.

 • pinkeltje

  De meeste Amerikaanse presidenten zijn aan het einde van hun ambtsperiode aardig door hun centen heen. Het presidentschap is een dure sport. In de praktijk wordt er niet zoveel over gepraat maar informeel is dat wel bekend. Ze hebben zogenaamd een behoorlijke vergoeding maar ondanks dat er miljoenen worden uitgegeven aan onder andere beveiliging etc, zijn er toch nogal wat kosten die ze uit eigen zak moeten betalen. Dat loopt in de vele honderdduizenden per jaar. Na 8 jaar loopt dat lekker op. Plus dat je in die periode ook zakelijk gezien niet al te veel zelfstandig kunt ondernemen om je financiële positie veilig te stellen. Na het presidentschap kun je dan gaan zien hoe je bijvoorbeeld je presidential library gaat financieren enz. Maar als je het een beetje leuk aanpakt kun je ook wat verdienen. Beetje lezing levert gauw een paar ton op. Maar ook daar zit in de praktijk een niet al te misselijke kostenpost aan vast. Goedkoop vliegen met Easyjet is er niet meer bij en Clinton is voorlopig ook de laatste president als ik het goed heb die nog lange tijd bescherming krijgt van de Amerikaanse overheid.

 • piethermus1

  @ohzo Het Rusland onder de Tsaren was een feodale maatschappij met een voor een stabiele samenleving vrij grote groep bindende middenklasse van kleine zelfstandigen en zelfstandige boeren. De VS was dat bij de Amerikaanse revolutie (1776) wel, evenals de landen waar de VS uit voortkwam en hun grote voorbeeld was namelijk Engeland (Glorious Revolution van circa 1690 en was sindsdien een constitutionele monarchie) en De Republiek der 7 Provincien (Placcaet van verlathinge van 1581). Onze Republiek was een verzameling van vrije rechten van steden en vrije burgers al vanuit de middeleeuwen, via allerlei stadsrechten, waterschappensbesturen e.d. Die rechten had de Vorst te respecteren. In Rusland was dat tot 1917 nooit het geval geweest.
  Eigenlijk hebben de Poetin-achtigen een hekel aan vrije burgers met vrije rechten.

 • ohzo

  @ pieter, ja dat weet ik. Maar zoals eerder gezegd met het vergelijk met stront rijden.. Interesseert me niet zoveel hoe je het noemt, lobbyen of corruptie, de manier waarop met Democratie wordt omgegaan is volksverlakkerij. Denk nu maar niet dat de industrie lobby Clinton bankroet zou laten gaan. Ze hebben niet voor niets een foundation. Wim Kok in Nl is een ander grappig voorbeeld. Russen zijn in hun natuur niet zo subtiel, daarom is het direct zichtbaar wat men uitvreet. Neemt niet weg, dat de zaken elders niet veel anders lopen. Als je rechts kijkt en weigert links te kijken, zie je ook niets.. Touroperator idee. Als je nu allemaal rechts kijkt, zie je links niets.

 • piethermus1

  Het Rusland onder de Tsaren was een feodale maatschappij ZONDER een voor een stabiele samenleving vrij grote groep bindende middenklasse van kleine zelfstandigen en zelfstandige boeren. De VS was dat bij de Amerikaanse revolutie (1776) wel, evenals de landen waar de VS uit voortkwam en hun grote voorbeeld was namelijk Engeland (Glorious Revolution van circa 1690 en was sindsdien een constitutionele monarchie) en De Republiek der 7 Provincien (Placcaet van verlathinge van 1581). Onze Republiek was een verzameling van vrije rechten van steden en vrije burgers al vanuit de middeleeuwen, via allerlei stadsrechten, waterschappensbesturen e.d. Die rechten had de Vorst te respecteren. In Rusland was dat tot 1917 nooit het geval geweest.
  Eigenlijk hebben de Poetin-achtigen een hekel aan vrije burgers met vrije rechten.

 • ohzo

  Vrije burgers, als je maar in het hokje past.. Je praat over vergane glorie. Het Europa van nu, De US van nu zijn drama's. Democratie van nu is een lachertje, maakt niet uit hoeveel Wikipedia feiten er worden geschreven over wat was. Laten we ook vooral niet vergeten dat US in al hun glorie toen een complete bevolking heeft afgeslacht, England uit India is geschopt, door een compleet gebrek aan cultuur verschil gevoel. En dit gebeurd nog steeds.

 • Fermer

  @Mozes 251, de bevolking wordt in verhouding arm gehouden. Ik zeg ook groei door uitbuiting en delfstoffen te verhandelen. Uitbuiting van o.m. derde wereld burgers en onze boeren. Inkoop tegen minimale prijzen en verkoop tegen top prijzen. Ned. burgers betalen die topprijzen want ze zijn 'rijk'. Zijn ze rijk? Nee, alleen wij betalen zo weinig voor eerste levensbehoeften dat we veel geld over hebben voor overbodig spul. Zouden boeren normaal verdienen, dan betaalde de burger veel meer voor voedsel en zou de burger net zo 'arm' zijn als 50 jaar geleden, alleen inflatie zou de lonen en de prijzen op een hoger niveau gebracht hebben. Waarom hebben de multinationals elk jaar miljarden winsten en de landelijke regeringen, met miljarden slechts door de burgers opgebrachte belastingen, komen steeds verder in het rood? Omdat alle economische groei, omgerekend in kapitaalsvermeerdering, in de zakken van de multinationals verdwijnt. Zij de winst, belastingvrij in Nederland, en wij slechts steeds meer schuld.

 • Fermer

  @alco 248, wij zijn niet voor de zichzelf verrijkende multinationals, maar ons wordt door propaganda, net als in Rusland, van alles wijs gemaakt. Ik weet ook wel dat we er niets aan kunnen doen, tenminste zolang we doorwerken en denken dat de staatsschuld ons toch niet zal treffen. Ik bedoel alleen aan te geven dat er niet veel verschil zit tussen uitgekleed worden door rijke Russen met hun systeem, of hier in het westen bij de benen genomen te worden door de zichzelf verrijkende elite. Vrijheid is toch zeer beperkt, overal ter wereld.
  Zoals @piethermus al vroeg of de miljoenen doden gevallen waren in WO 1 en 2 voor de zelfverrijking van de elite of voor de 'vrijheid', zo zou je ook kunnen vragen of de 4000 gesneuvelde Amerikaanse soldaten in Irak gevallen zijn voor de 'democratie', verlost van S. Hoessein, of voor de mogelijkheid dat ISIS ongelimiteerd aan het slachten kon slaan om hun Islamitische Staat te stichten. De normale, goedbedoelende, vredelievende mens wordt altijd aan de kant geschoven door de brutale, egoistische graaiers.

 • piethermus1

  @ohzo Vrijheid is altijd relatief, omdat er geen absolute vrijheid kan zijn, omdat weer te koste gaat van de ander. Je maakt er een woordspelletje van.

  De absolute cijfers van hoeveel inboorlingen er door de VS zijn vermeend zijn vermoord zijn schrikbarend laag. Men denkt altijd in giga-cijfers, omdat en maar wat veronderstelt, maar het overstijgt amper de 2000 als daadwerkelijk gedood door de USA. En dat in een tijdbestek van vele jaren. Ook dat is op te achterhalen.

 • ohzo

  Is geen woordspelletje, is een feit. 2000 indianen, geloof ik helemaal niets van. Daar komt nog bij, dat de rest opgesloten zit in een reservaat. Leuk erfgoed, dat men wil uitdragen. Feit is dat men na honderden jaren dit nog steeds probeert te doen. Einstein heeft eens gezegd: het herhalen van steeds dezelfde ideeen en tevens verwacht dat de uitkomst verandert, grenst aan krankzinnigheid. Vrjheid kan voorkomen binnen de kaders van sociale acceptatie en kultuur. En juist daarom kunnen wij niet in andere kulturen bepalen wat goed en fout is. Zie historie..

 • pinkeltje

  Sinds wanneer zitten er in Amerika indianen opgesloten in een reservaat?

 • ohzo

  ? Gedoogzones dan..

 • piethermus1

  @ohzo Cultuurrelativisme waar jij dus eigenlijk voor pleit, lijkt me nou ook niet bepaald strevenswaardig. Culturen zijn immers niet gelijk, hooguit gelijkwaardig. Maar zo'n Isis in Irak zie ik toch echt niet als gelijk en gelijkwaardig. Heel veel in onze ogen primitieve culturen vind ik wel mooi, maar zeker niet gelijk, hooguit gelijkwaardig. Ik laat zulke graag in hun waarde. Zo'n Isis niet, die laat ik niet graag in hun waarde. M.b.t. democratie en dictatuur, vind ik alles wat dictatorialer word een stap terug, dus niet gelijk en eigenlijk ook amper gelijkwaardig. Nee! Ik heb ook een hekel aan cultuurrelativisme avn sommigen.... Tot dit ogenblik is de Westerse cultuur de dominate cultuur in de wereld. Dit is al een paar eeuwen zo en dat zal heus wel een keer eindigen. Dat wel niet zeggen dat we gelijk zijn aan andere culturen, maar we gelijkwaardig aan sommige andere culturen.

 • ohzo

  Isis is een gevolg van buitenlandse spelletjes van US. Papa Bush was zo snugger om net voor Bagdad te stoppen, met de vraag: Saddam weg en dan?. Zoonlief niet en moest hem afschieten. Et voila. Hadden ze zich eerst eens in dat wespen nest verdiept, zaten we nu niet in de problemen. Het afschieten van willekeurige mensen met drones, helpt niet echt om extremisme tegen te gaan. Vele voorbeelden hiervan.

 • piethermus1

  Hier haak ik even af....

 • Demeter Griend

  Werd hier altijd vertelt dat wanneer er weer een oorlog zou uitbreken de consument de boeren weer nodig zou hebben.
  Er is nog maar net wat aan de knikker en voila de melk klost tegen de muren omhoog.
  Nou hoor ik die lui die meer...

 • agro1

  de Russen hebben Europa al een paar keer gered, de laatste keer door een 2e front te maken tegen de heer Adolf H, waarvoor ze een verschrikkelijke prijs betaald hebben. en daarvoor door de muzelmannen (Turken) te beletten Wenen in te nemen. het steekje dat de Engelsen op de Krim, jawel, lieten vallen hebben ze ook opgeraapt. ook hebben ze 40 jaar O-Europa rustig gehouden, met de laars, dat wel, maar hoe anders???? laars weg en constant gedonder. ik en velen met mij zijn van mening, dat de muzelmannendreiging groter is dan de Russische, maar ja, de bij aantreden reeds heilig verklaarde en door het ijs gezakte mohammedaanse Keniaan uit Washington zal daar wel anders over denken. ciolos boppe!!!

 • piethermus1

  @agro1 de Poolse koning Jan Sobieskie versloeg de Turken bij Wenen... Ken je feiten! (en klets derhalve verder geen onzin)

 • Fermer

  @agro1, geheel met je eens, waarschijnlijk zijn we de Russen nog wel nodig om het MO in bedwang te houden, de VS is het nagenoeg zat en van onze EU hoeven we helemaal niets te verwachten, behalve vergaderen tot ze erbij neer vallen. Nederland is met vakantie, de wereldproblemen moeten wat ons betreft nog 3 weken wachten.

 • piethermus1

  Wat is dat toch dat sommigen hier zo voor een dictatuur zijn? (zoals o.a. agro1 en emmerei) Willen jullie dan graag dictator worden?

 • ohzo

  @pieterthemus, we zijn niet voor een dictatuur, ik denk dat velen een balans willen in de wereld. Op dit moment is dat ver te zoeken. Ook in eigen huis.

 • Mozes

  Sommige zijn gefrustreerd over Europa en steunen daarom alles wat tegen Europa is.

 • joannes

  Doen jullie hier een competitie in wie de dikste encyclopedy op de plank heeft staan? Leg mij eens uit wat de toegevoegde waarde is van een overwinning op de Turken in 1683 bij Wenen door een Poolse vorst en verdediger van het cristendom? Behalve imponeren met stoffige, zeer waarschijnlijk selectief beschreven historie! Een oorlog die gestreden werd met een strategie maar uitgevoerd met paarden, kanonen, en vooral veel kanonen vlees! Hoe kan je die vergelijken met een Humanitaire aktie van de Russen in een gebied waar Ukrainers onder elkaar vechten voor rechten op opbrengsten van mineralen, vrijheid van ideeën en kiezen van partners in het economisch verkeer?

 • piethermus1

  iemand kwam aanzetten dat de russen wenen tegen de ottomanen verdedigd hebben.... dus mijn feitenkennis, weliswaar uit boeken maar gewoon opgeslagen in de hersenen, deed me neerschrijven dit toch echt een leger was onder leiding van een poolse koning..... ik hoef dergelijke dingen niet op te zoeken.... geschiedenis vind ik gewoon leuk...

 • ohzo

  @ mozes, of gewoon realiteitszin? Willen we een normaal leven voor beide kanten van de RU grens? Daar past propaganda aan beide kanten niet bij.

 • alco1

  @ohzo. Een discussie voeren kan verhelderend werken en de ogen openen. Wat jij in #270 schrijft benaderd de taal van extremisten. Het heeft dan ook geen enkele zin om met jouw nog in discussie te gaan.

 • piethermus1

  @ohzo jij gaat er vanuit dat altijd wij, het westen, het evenwicht verstoren... in mijn ogen is dat niet per definitie altijd zo... als je dat denkt dan acht je ons dus sterker, verantwoordelijker dan de ander... eigenlijk maak je je dan ook schuldig aan een soort discrimineren... je acht derhalve de andere cultuur als minder en zwakker (dus toch!)... je denkt dat alleen wij schuldig zijn aan een verstoord evenwicht... je legt de schuld dan alleen bij ons, het westen... dergelijke eenzijdigheden zijn ook historisch gezien een foute benadering.... een te grote versimpeling van de vaak complexe werkelijkheid...

 • ohzo

  @ pieter, helemaal niet. Ik heb direct in het begin gezegd en herhaal ik dan maar. In Rusland, maar ook zeker in EU en US is veel mis. Het eeuwige vingertje wijzen van EU zonder enig begrip voor anders denkenden( zie ook wat EU doet met Zwitserland) verstoord en geeft oorlogen. Je houdt van geschiedenis, lees dan even over de 'verzuiling' in Nl. Ik snap niet dat ik in een hokje geplaatst moet worden. Of anderen met eenzelfde mening..

 • Fermer

  @piet hermus1 #276, hoe voelt het om in een zgn. democratie te leven, geleid door het vroegere Holland, waarin de staatsmedia (grotendeels afhankelijk van geldstromen uit den Haag) alles van één kant belichten, politieke partijen (incestieus per partij en met elkaar) elkaar de bal toespelen, en men slechts beleid uitvoert wat de multinationals wensen? Zoals ik al zei, een heel rijk land waar hard gewerkt (werd?) wordt, met bodumschatten, hoe kan zo'n land, dus z'n bevolking, zo'n staatsschuld hebben terwijl alle grote bedrijven de zakken hier konden vullen? Ik hoef geen dictatuur, ik ben geen kleine dictator, maar een democratie die de inwoners gewoonweg bedondert zint me ook allerminst. Het is in Nederland moeilijk tegen de stroom in te zwemmen, je word hier al snel voor van alles en nog wat uitgemaakt, maar zeg nou zelf, zo geweldig gaat het niet in Nederland en in de EU.

 • gjcamps

  @ all, ik ben er weer, we hadden deze week geen roaming en internet meer. Op Krim zijn nu alleen Russische providers actief. Ik ben Woensdag middag van Simferopol naar St Petersburg gevlogen. Moest helaas wel even wachten op Putin en zijn team. Ik kan je vertellen dat ondanks de hitte bij de gates een applaus en gejuich ontbrak toen hij uitstapte (net als bij Maxima en Willem). Ze vliegen een russische Iljoesjin en geen airbus of boeing en gingen met grote helicopters verder met hun inspectie rondje. Ik heb geen negatieve verhalen gehoort. Geen dictatuur maar een gedragen visie en zeker geen minderwaardigheids complex zoals pieterhermus #239 beschrijft

 • piethermus1

  met die democratie in ons land is best wel wat loos... dat stel ik ook nergens... en ik weet heus wel dat er een grote mate van eenzijdigheid is en dat de randstad een te grote broek aan heeft...

  m.b.t het minderwaardigheidscompex... dat uit zich soms juist in tegengesteld gedrag, namelijk doen alsof je groot, sterk en machtig bent en dat etaleren... zoals een gorilla zich op de borst roffelt en zich groot maakt... in mijn ogen doet rusland dat nu... velen vinden dat prachtig.... in mijn ogen komt dat niet persee voort uit kracht....

 • Jan Cees Bron

  GJ Camps, het lijkt me economisch voor Moskou onverstandig de gaskraan dicht te draaien maar het zou voor tuinders een grote klap zijn. Weliswaar consumeert Nederland, meen ik, vooral Nederlands gas, de markt is een Europese. De extra aardgasbaten van de staat uitdelen kan misschien alleen voor dat effect compenseren, en niet voor de Russische boycot van landbouwproducten.

 • ohzo

  Tuurlijk wordt de kraan niet dicht gedraaid. OMV heeft onlangs nog een groot kontrakt getekend.
  @ pieter, ik heb wel eens gezegd dat de reden dat US en Russia elkaar altijd in de haren vliegen is omdat beiden veel meer op elkaar lijken dan dat ze willen toegeven. En in EU zitten we met het gevolg ervan.

 • gjcamps

  @ pieter, de meeste mensen en ondernemers preferen stabiliteit boven onzekerheid. Een dictatuur of een democratie waarbij leiders lang blijven zitten op hun post (schijn democratie?) zien ze liever en zijn ook vaak succesvoller in het realiseren van hun politieke doelstellingen. Zie Merkel in Duitsland.
  @jan Cees, de gaskraan wordt door Rusland niet dichtgedraaid maar eerder door Kiew, ze hebben nog geen accoord voor hun leveringen en willen ook dat probleem Europees maken.

 • piethermus1

  @ gjcamps Hoezo democratie in Rusland? Toen de Krim via een zogenaamd democratisch referendum zich aansloot bij Rusland, waren de percentage voorstemmers dusdanig vreemd hoog, dat dit deed denken aan Noord-Koreaanse en oude communistische Oostblokuitslagen. Meer dan 90 % voorstemmer is per definitie verdacht. Er is dus gesjoemeld. Als je democratische verkiezingen serieus neemt, maar ze wel wilt manipuleren, laat de uitslag dan niet onrealistisch zijn, dus hou de uitlag op een procent of 58. Zo is Poetin de laatste keer ook zogenaamd democratisch verkozen tot president. Natuurlijk had en heeft hij een zeer grote aanhang, maar niet zodanig dat hij al in een eerste ronde met meer dan 50% verkozen werd een paar jaar geleden. Ook daar is gesjoemeld, maar wel geloofwaardiger dan bij dat Krimreferendum. Liegen hoort schijnbaar bij Russen, de boel mooier voorspiegelen hoort schijnbaar bij Russen, is er wellicht synoniem aan.

  M.b.t. het lang blijven zitten heb je niks aan Italiaanse en Belgische toestanden, waarbij m.n. in de jaren 50-60-70 er zo ongeveer elk jaar een andere regering zat. Maar als leiders langer dan 12 jaar zitten, dan kun je je ook af gaan vragen of dat goed is. Ik denk van niet. Stabiliteit ja! Regeerperiodes langer dan een jaar of 10 zijn vaak ook niet wenselijk. Op elke regeringsleider komt sleet en na verloop van tijd gaan leiders te veel ook zelf in hun eigen mythe geloven. Je moet als leiding ook je kritiek goed organiseren.

 • piethermus1

  Hoe is het met de fans?

 • piethermus1

  Ziezo! Andere sectoren dan landbouw krijgen nu ook te maken met de Russische boycot. Wel zo eerlijk. Dan kan de rest van onze maatschappij tenminste geen achterbaks duikgedrag vertonen.

Laad alle reacties (289)

Of registreer je om te kunnen reageren.