AlgemeenNieuws

Poetin beantwoordt sancties met boycot

Moskou – Rusland stelt een boycot in voor landbouwproducten uit landen die sancties hebben ingesteld tegen het land, waaronder de EU, de VS, Australië Canada en Japan.

De Russische president Vladimir Poetin heeft een decreet daartoe ondertekend, aldus Russische media. Nederland exporteerde in 2013 voor circa €1,5 miljard aan agrarische producten naar Rusland.

Volgens de website van het Kremlin betreft de boycot het “helemaal staken of beperken van de invoer van landbouwproducten voor een jaar”.

Poetin heeft de Russische regering gevraagd een lijst met producten samen te stellen. Het is dus nog onduidelijk welke, zo niet alle productgroepen geraakt worden. Agrarisch Nederland exporteert vooral veel zuivel, bloemen, groente en fruit en bereide voedingsmiddelen naar Rusland. De zuivelexport, vooral kaas, was in 2013 volgens cijfers van het CBS €257 miljoen waard.

Chef-econoom Wim Boonstra van Rabobank Nederland is niet verrast dat de agrarische sector getroffen wordt, maar wel dat het zo expliciet gebeurt – en niet via de voedselveiligheidswaakhond. “Rusland heeft gezocht naar een sanctie die de ander meer raakt dan henzelf. In het geval van veel agrarische producten kan Rusland best even zonder, terwijl Rusland voor de agrarische sector in Nederland wel een belangrijke afnemer is. Niet alleen kan de agribusiness nu minder uitvoeren, dat product moet naar verzadigde markten en dus duikelt de prijs.”

Russische autoriteiten melden dat de opgelegde sancties vanwege de crisis in Oekraïne de voedselzekerheid niet in gevaar brengen. De hoge landbouwfunctionaris Nikolai Pankov zegt tegenover persbureau ITAR-TASS dat Rusland wat betreft de belangrijkste levensmiddelen vrijwel volledig zelfvoorzienend is. Volgens hem kunnen de sancties de eigen landbouwsector versterken.

Pankov denkt dat China fruitleveringen kan overnemen van belangrijke leveranciers. Polen, Nederland en Moldavië zijn normaliter belangrijkste leveranciers van fruit. Pankov verwacht dat Russische graanoogst groot genoeg is om aan exportverplichtingen te voldoen. Een serie landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika is voor de voedselvoorziening afhankelijk van Russisch graan. In 2010 leidde een exportstop van Rusland tot grote onrust op de wereldwijde graanmarkt.

De invoerbeperking is een antwoord op de sancties die westerse landen invoerden na het neerschieten van het toestel van Malaysia Airlines MH17 boven het oosten van Oekraïne. Het Westen eist dat Rusland de Krim teruggeeft aan Oekraïne en ophoudt separatisten in Oekraïne te ondersteunen.

Beheer
WP Admin