Redactieblog

7 reacties

‘Eerlijker verdeling voedsel urgenter’

Een vermindering van het vleesverbruik door het rijkere deel van de mensheid, levert een bijdrage aan de oplossing van het wereldvoedselprobleem.

Naar verwachting zal de wereldbevolking tot 2050 toenemen tot zo’n 9 miljard. Ongeveer een derde meer dan in 2010. De totale voedselproductie zou echter met zo’n 70% moeten groeien. Het verschil zit in de verwachte stijging van de consumptie per hoofd, vooral doordat de vraag naar vlees en andere vormen van dierlijk eiwit toeneemt door de stijgende welvaart.

Vleesconsumptie Nederland bescheiden

Het gemiddelde vleesverbruik per hoofd in de wereld is ruim 20 kilo per jaar. De cijfers van de FAO zijn ongeveer twee keer zo hoog, maar daarbij gaat het om karkasgewicht, dus inclusief oneetbare delen. Amerikanen, Australiërs, Nieuw-Zeelanders en Oostenrijkers zijn de grootste vleeseters: 50 à 60 kilo per jaar. Daarmee vergeleken is het verbruik in Nederland met zo’n 40 kilo vrij bescheiden.

‘Meer vlees eten is niet nodig en zelfs ongezond’

Vleesverbruik India laag

In China, dat een groot aandeel heeft in de toename van de vraag naar vlees, is de consumptie al vrij hoog, ongeveer 30 kilo. Mede door culturele en religieuze factoren is het vleesverbruik (ruim 2 kilo per hoofd) in India erg laag. Dit land heeft met zijn 1,3 miljard inwoners grote invloed op het wereldgemiddelde: zonder India komt dat op circa 25 kilo per hoofd.

Die laatste hoeveelheid is in lijn met de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie en van het Nederlandse Voedingscentrum. Meer vlees eten is niet nodig en zelfs ongezond. Vanuit dat oogpunt is het gemiddelde vleesverbruik in de rijke landen, inclusief Nederland, hoger dan wenselijk.

‘Eerder een kwestie van overdaad, dan van overleven’

Luxe probleem

Tegen deze achtergrond is een dreigend tekort schieten van de toekomstige wereldvoedselproductie deels een luxe probleem. Eerder een kwestie van overdaad, dan van overleven. Naarmate de grenzen van de hulpbronnen van de aarde dichterbij komen, wordt een eerlijker verdeling van het beschikbare voedsel meer urgent. De uitspraak van de vroegere Indiase(!) leider Gandhi, dat de aarde voldoende mogelijkheden heeft voor ieders behoefte, maar niet voor ieders wensen, krijgt steeds meer reliëf. Een vermindering van het vleesverbruik met één of twee ons per week door het rijkere deel van de mensheid, levert in ieder geval een bijdrage aan de oplossing van het wereldvoedselprobleem.

Laatste reacties

 • gradje1966@

  Als er geen vliegverkeer meer is word de lucht veel zuiverder en de opwarming van de aarde gaat dan ook niet zo snel meer ( scheelt een paar graden) dan kan er overal voldoende voedsel geproduceerd worden .Blijft er bij de burger meer geld over om voedsel te kopen voor prijzen dat een boer ook wat kan verdienen

 • kleine boer

  gradje dat weet zowat elke boer zonder enig onderzoek maar breng dat maar es de rest aan het verstand.....alleen het produceren en transporteren van de kerosine is al giga milieu belastend maar hoor je niemand over.....

 • el

  Oké,de vegetariërs mogen mijn bonen
  hebben!

 • alco1

  Ook al weer zo'n zielepoot. die van Bruchem.
  Er is genoeg voedsel in de wereld. We kunnen wel twee maal zoveel monden voeden, anders ontgin de Oostvaarder polder maar.
  Honger in de wereld komt door het niet kunnen betalen, omdat zgn. wereldverbeteraars een niche markt willen.

 • Jan-Zonderland

  Nu is vlees eten ongezond en we eten meer dan wenselijk is. Wie wenst dat dan hr Van Brughem ??? Ik gooi nog maar een hamburtje op de barbeque. Altijd die wijzende vingers en belerende taal. Daar word je ziek van. Ze moeten de pil in de pap koken daar in Afrika, dan komer er ook geen 9 miljard mensen.

 • WGeverink

  Beste Cees. Als ik naar de data kijk staat India qua levensverwachting met 68.3 jaar op de 125ste plaats in de wereld. Bewoners van de top 25 landen (waar men wel eengoed stuk vlees kan veroorloven) worden gemiddeld 80 jaar en ouder. En bovendien zullen de mensen die niks te makken hebben zowiezo geen eten kunnen kopen en maakt het wat dat betreft geen ene zak uit of ik wel of geen vlees eet. Wetenschappelijk gezien leven mensen die meer vlees eten langer dan mensen die minder vlees eten. Je hoeft jezelf en ons dus geen complex aan te laten praten.

 • farmerbn

  Het is gevaarlijk om 'waarheden van de FAO' zomaar over te nemen. Ook het Nederlands Voedingscentrum kan beinvloed zijn door mensen met een dubbele agenda. Deskundigen laten hun persoonlijke mening steeds vaker meespelen in hun adviezen. Als blijkt dat het advies om minder vlees te eten andere voordelen geeft in de ogen van FAO dan neem ik die 'wijsheid' met een korreltje zout.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.