Foto: Peter Roeks AkkerbouwNieuws

FAO schroeft oogstverwachting tarwe omlaag

Wereldvoedselorganisatie FAO heeft haar verwachtingen ten aanzien van de tarweproductie in 2024-2025 een fractie verlaagd. Aanleiding hiervoor zijn lagere prognoses voor de tarwe in de EU en in het Verenigd Koninkrijk als gevolg van de regen die de inzaai van tarwe dit seizoen nogal belemmert.

De FAO mikt nu op een wereldwijde tarweproductie van 796 miljoen ton. Deze hoeveelheid is een fractie kleiner dan wat een maand geleden werd geraamd. Ondanks de verlaging gaat de wereldvoedselorganisatie ervan uit dat de productie hoger zal zijn dan in het seizoen 2023-2024. Volgens de huidige raming valt de productie in het nieuwe seizoen net zo hoog uit als de consumptie in het huidige seizoen.

In de VS meer tarwe

In de Verenigde Staten wordt een grotere tarweproductie verwacht dan afgelopen jaar. Het areaal valt weliswaar kleiner uit, omdat boeren als gevolg van de lagere tarweprijzen minder areaal inzaaien. De verwachting is echter dat hogere opbrengsten per hectare zullen leiden tot in totaal een grotere oogst. Gunstiger weersomstandigheden zorgen in de VS voor een veel betere stand van de gewassen dan een jaar geleden.

In Rusland gedijt de tarwe onder de milde weersomstandigheden goed. Toch rekent de FAO op een iets kleinere oogst dan vorig jaar. Daarmee wijkt de inschatting van de FAO af van de prognose van onder meer adviesbureau SovEcon dat juist een recordoogst voorspeld. In India en Pakistan rekent de FAO op recordopbrengsten aan tarwe omdat de prijzen daar in het afgelopen jaar goed waren. Dat stimuleerde de boeren om meer tarwe in te zaaien.

Noord-Afrika blijft aangewezen op een grote import van tarwe. Droogte en hoge temperaturen tasten de graangewassen aan en dat zal net als vorig jaar resulteren in lage opbrengsten.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin