De wereldvoedselorganisatie FAO heeft de verwachtingen wat betreft de graanconsumptie in het seizoen 2023-2024 naar beneden bijgesteld. Volgens nieuwe inzichten zal er vooral minder tarwe worden gebruikt. - Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

FAO verlaagt raming tarweconsumptie

De wereldvoedselorganisatie FAO heeft de verwachtingen wat betreft de graanconsumptie in het seizoen 2023-2024 naar beneden bijgesteld. Volgens nieuwe inzichten zal er vooral minder tarwe worden gebruikt.

De raming van de wereldwijde tarweconsumptie is ten opzichte van vorige maand verlaagd met 1,7 miljoen ton naar 783 miljoen ton. Dat komt omdat er wereldwijd minder tarwe zal worden gebruikt voor de productie van veevoer. De afzet van tarwe naar de directe productie van humane voedingsmiddelen zal wel toenemen.

Die groei is echter onvoldoende om het geringere tarweverbruik in de veevoerproductie te compenseren. De FAO denkt dat het totale tarweverbruik nog wel iets groter (0,5%) uit zal vallen dan vorig seizoen.

Productieramingen verhoogd

De totale consumptie van granen komt volgens de wereldvoedselorganisatie uit op 2.804 miljoen ton. Met name door de geringere tarweconsumptie is dat 3,1 miljoen ton minder dan de vorige raming in september. Vergeleken met vorig seizoen resteert een toename van 21,8 miljoen ton, ofwel een plus van 0,8%. Zo’n verschil op wereldschaal is niet zo groot, maar als je het afzet ten opzichte van Nederland is het wel 13 keer de Nederlandse graanproductie inclusief korrelmais.

Gelijk met een verlaging van de consumptieverwachtingen zijn de productieramingen juist wat verhoogd. De tarweproductie wordt wereldwijd momenteel geschat op 784,7 miljoen ton. Dat is 3,7 miljoen ton meer dan de vorige raming in september. Vorig seizoen werd een recordproductie gerealiseerd van 802,8 miljoen ton tarwe.

De totale graanproductie is vergeleken met de vorige maand met 3,9 miljoen ton verhoogd naar 2.818,8 miljoen ton. Een lichte verhoging is doorgevoerd in de productiecijfers van mais als gevolg van een hogere inschatting van de safrinha maisoogst in Brazilië.

Reacties

  1. En hoe vaak zit deze organisatie op de werkelijkheid? Fao is een politieke organisatie en wil de voedselprijzen laag houden. Even kijken of de brokprijzen bij forfarmers en de heus gaan dalen.

Beheer
WP Admin