Voedselgrondstofprijzen dalen nu al zeven maanden op rij, met name door de voortdurende prijsdaling van graansoorten. - Foto: Canva/Syda Productions AlgemeenNieuws

Wereldwijde voedselgrondstofprijzen op laagste niveau sinds 2021

Voedselgrondstofprijzen dalen wereldwijd naar laagste punt sinds feb 2021, meldt FAO.

De wereldwijde voedselgrondstofprijzen daalden afgelopen maand naar het laagste niveau sinds februari 2021. Dat meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) op basis van eigen berekeningen. Lagere prijzen voor granen compenseerden ruimschoots de stijgende prijzen van suiker en vlees.

Lees verder onder de grafiek

Voedselgrondstofprijzen dalen al maanden

Het is de zevende opeenvolgende maand dat de voedselgrondstofprijzen dalen. Al maanden worden graansoorten een stuk goedkoper. De exportprijzen van mais daalden in februari het hardst, omdat grote oogsten verwacht worden in Argentinië en Brazilië.

Ook concurrentie vanuit Oekraïne drukte de marktprijs van mais, meldt het VN-agentschap. Vicepremier Oleksandr Kubrakov gaf eerder aan dat het land in februari een recordhoeveelheid vracht heeft geëxporteerd via een corridor in de Zwarte Zee, waarvan het merendeel landbouwproducten betrof. De belangrijke graanexporteur heeft de alternatieve route gecreëerd nadat Rusland zich in juli teruggetrokken had uit de graandeal met Oekraïne.

De suikerprijs ging juist omhoog, met 3,2% ten opzichte van een maand eerder. Dat schrijft FAO toe aan aanhoudende zorgen over de suikerproductie in Brazilië, nadat in dat land een tijdlang minder regen is gevallen dan normaal. Ook in de belangrijke exportlanden Thailand en India valt de productie naar verwachting tegen, meldt FAO.

Vleesprijzen omhoog

Vlees werd wereldwijd 1,8% duurder in vergelijking met januari. De prijs van rundvlees steeg doordat het veevoer in Australië ontregeld werd door hevige regenval. Dat land is een grote speler voor de export van rundvlees. Varkensvlees werd duurder door een grotere vraag uit China, die niet kon worden bijgebeend door het krappe aanbod uit West-Europa, aldus de organisatie.

Beheer
WP Admin