Rundveehouderij

Nieuws 5566 x bekeken 9 reacties

Grondgebondenheid in wet kan niet per 2016

Den Haag – Het is niet mogelijk om een wet op 1 januari 2016 van kracht te laten worden die de grondgebondenheid in de melkveehouderij regelt. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) in reactie op vragen van de SP over de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) waarin de grondgebondenheid van de melkveehouderij wordt geregeld.

De SP overweegt de AMvB tegen te houden, omdat de partij vindt dat grondgebondenheid bij wet geregeld moet worden en niet via een AMvB. Als de SP ervoor kiest om de AMvB te stuiten, de officiële term voor tegenhouden, zal Dijksma zo snel mogelijk met een wetsvoorstel komen om de grondgebondenheid te regelen. Maar gezien de te volgen procedures daarbij is het volgens Dijksma onmogelijk om de wet per 1 januari 2016 van kracht te laten worden. Dat zou betekenen dat de grondgebondenheid dan op zijn vroegst per 1 januari 2017 van kracht wordt. "Ik heb tijdens het intepellatiedebat in de Eerste Kamer dan ook gewaarschuwd voor de situatie dat bij stuiting van de AMvB we op 1 januari 2016 met niets eindigen", aldus Dijksma.

Zowel in de Tweede als in de Eerste Kamer zijn er ideeën om de AMvB tegen te houden. Of er voldoende steun voor is, is nog niet duidelijk. De Tweede Kamer debatteert donderdag over de AMvB grondgebondenheid in de melkveehouderij. De Eerste Kamer behandelt de AMvB volgende week dinsdag.

Laatste reacties

 • Foxxy

  De cruciale vraag : is het een goede wet ?
  mijns inziens niet !
  cruciaal anders iets : neemt Brussel er zonder wet genoegen mee? : Nee

  maar puur feitelijk is het eigenlijk allemaal flauwekul ! Wetgeving op basis van eenzijdige aannames ! Fosfaatplafonds die voor bodemverschraling zorgen ! En zo kan ik nog talloze voorbeelden aandragen !

 • koestal

  wat een geklungel,daar in Den Haag

 • koestal

  Dit kan niet niet en dat kan niet,dus wanbeleid,ze loopt vast in haar eigen regeldrift.

 • kiepel

  Dijksma wil doorpakken. Chapeau Dijksma. Een daadkrachtig vrouwtje die nu al veel verder is dan al die gedoogCDA ministers bij elkaar.
  SP gunt Dijksma het succes niet, erg flauw om dan dijksma af te vallen.

 • maiskolf

  @kiepel
  Dijksma afvallen? ziet er anders nogal stevig uit.

  Ze hebben teveel kronkels zitten in deze wet. niemand snapt het nog.

 • Foxxy

  @kiepel
   Verder ? Waarmee dan ? Leuk om eens een boer mee te maken die gecharmeerd is van PvdA (je bent na Harm Evert Waalkens de 2e!)

 • daan1908


  Elke  bedrijfsverplaatsing  of  eventuele  nieuwbouw  wordt  om  zeep  geholpen .  Sommige  veehouders  zitten  al  jaren  met  gemeenten  in  overleg  incl  procedures  mbt  aankoop  ammoniak etc,etc .  Hoe  denkt  men  hiermee  om  te  gaan  in  onze  zo  geroemde  rechtsstaat ? 

  Kunnen  advocaten  straks weer  zakken  vullen  omdat  de  Overheid  weer  alles  in  het  honderd  laat  lopen ? 

  Zitten  er  nog  mensen  met  verstand  en  gevoel  in  de  Tweede  dan  wel  Eerste  Kamer  die  dit  in  goede  banen  kunnen  leiden ?

   

 • kiepel

  Foxxy. Het verwaarden van mest komt steeds dichterbij. Vvo helpt de varkensboeren. Strakke normen verplicht de akkerbouwers om de koeienboeren te helpen.
  Daan1908. Dijksma komt 1 juli met de Pas wet. Wederom knap dat ze ondanks al die milieu clubjes tochdoor pakt.

 • Foxxy

  Ik lees : het verzwaarden van mest meer als : het verschralen van land !
  het hele geval is een Brussels iets !
  wordt tijd dat we gezamenlijk een keer de kont tegen de krib gooien! We hoeven toch niet alles van Europa te slikken ? Ik snap omringende landen hun jaloezie, maar om met zulke plagerij regels te komen ?!!!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.