Akkerbouw

Nieuws 1294 x bekeken

Rusland wil graanunie rond Zwarte Zee

Moskou – Rusland wil een graanunie oprichten met Oekraïne en Kazachstan. De nieuwe unie zou een derde van alle wereldhandel in graan voor haar rekening nemen.

Dat verwacht de Russische minister van landbouw Nikolai Fedorov. De drie landen exporteren dit seizoen 2013/2014 samen 56 miljoen ton graan. Dat is ongeveer 20 procent van de wereldhandel die 277 miljoen ton graan omvat. Rusland en Kazachstan exporteren vooral tarwe. Oekraïne hoort bij de top vijf van maisexporteurs.

Volgens Fedorov gaat de Zwarte Zee Graanunie informatie over de graanmarkten verzamelen en met elkaar delen. Ook wordt het exportbeleid afgestemd. Verder willen de landen infrastructuur bouwen om de export te stimuleren. Fedorov noemt daarbij een diepzeehaven, havenfaciliteiten, spoorwegen en snelwegen.

Fedorov schat dat de drie landen in een unie gezamenlijk 30 procent van de wereldhandel in graan voor hun rekening kunnen nemen. Dan streven ze de VS voorbij als grootste exporteur. De VS bedient nu ongeveer 25 procent van de wereldmarkt voor graan.

Rusland, Oekraïne en Kazachstan lanceerden al in 2009 het plan om gezamenlijk graan te vermarkten. Toen waarschuwde de VS dat de oprichting van de graanunie de toetreding van Rusland tot de wereldhandelsorganisatie WTO zou bemoeilijken. De EU dreigde Oekraïne, dat wel lid is van de WTO, voor een WTO-panel te slepen. Daarna werden de plannen op een laag pitje gezet. Bovendien oogstten de landen in 2010 en 2012 minder graan dan gebruikelijk, waardoor de export daalde. Rusland werd in augustus 2012 lid van de WTO. Fedorov laat nu weten dat er weer hard wordt gewerkt aan een graanunie.

Of registreer je om te kunnen reageren.