Partner
Hoe kreeg Denemarken grip kreeg op de extreem besmettelijke recombinant van het PRRS-virus? - Foto: MSD Animal Health VarkensPartner

Zo kreeg Denemarken grip op het Horsens-virus

In 2019 werden varkenshouders in Denemarken opgeschrikt door een nieuwe besmettelijke variant van het PRRS-virus. Bedrijven waren daar voornamelijk PRRS-vrij en vaccineerden niet tegen deze ziekte. Inmiddels is de situatie weer relatief stabiel, maar waakzaamheid blijft geboden. In dit artikel lees je hoe de sector in Denemarken grip kreeg op de extreem besmettelijke recombinant.

In ons vorige artikel heb je kunnen lezen over de uitbraak van het zogenaamde Horsens-virus in Denemarken. Hoewel de uitbraak van het Horsens-virus nu, na twee jaar, onder controle lijkt, zijn dierenarts Jakob Korsgaard en zijn collega’s nog steeds alert. “Goede monitoring blijft belangrijk, en daarnaast natuurlijk goede biosecuritymaatregelen. Met name het naleven van strikte quarantaineprotocollen van aangekochte gelten is van groot belang. Na vaccinatie moeten deze dieren de tijd krijgen om voldoende immuniteit op te kunnen bouwen, voordat ze bij de groep worden geplaatst.”

Erg besmettelijk virus

Dierenarts Jakob Korsgaard van dierenartsenpraktijk Q-Vet in Denemarken omschrijft de huidige situatie als relatief stabiel, maar benadrukt dat alertheid en extra maatregelen voorlopig nog nodig zijn. “Deze recombinant is vele malen besmettelijker dan het traditionele PRRS-virus, dus zodra je verslapt, ligt een nieuwe uitbraak zomaar op de loer”, aldus Jakob, die tijdens de uitbraak verschillende varkenshouders heeft geadviseerd en geholpen om de situatie op hun bedrijf weer onder controle te krijgen.

Kans op recombinanten verkleinen

“We hadden te maken met een nieuwe, onbekende stam van het PRRS-virus. Dat wisten we eigenlijk al voor de sequentieanalyse dat bevestigde. De symptomen waren namelijk veel heftiger. Vooral gelten werden echt flink ziek. En het virus verspreidde zich in opvallend vlot tempo”, weet Jakob nog goed.

“Omdat we niet wisten waarmee we precies te maken hadden, kozen we er min of meer noodgedwongen voor om het virus onder de besmette groepen te laten uitzieken, zodat de dieren een natuurlijke immuniteit konden opbouwen. Maar de impact van deze variant van het PRRS-virus op de gezondheid van de dieren was groter dan we hadden kunnen vermoeden. Dat zagen we al snel terug in de productiecijfers.”

Vaccineren tegen PRRS

Jakob vervolgt: “Het kan vandaag de dag nog steeds een keuze zijn om bij een nieuwe uitbraak het virus gecontroleerd rond te laten gaan, maar bij dit type virus geef ik daar beslist niet de voorkeur aan. Mijn voorkeur gaat zonder meer uit naar vaccineren met een betrouwbaar, levend vaccin dat niet erg spreidt, zodat de dieren immuniteit kunnen opbouwen en de ziekte niet door hoeven te maken.”

Niet wisselen van vaccin

Wanneer je vaccinatie combineert met strikte quarantaineprotocollen, sluit je al veel risico’s uit, zegt Jakob. “En het kleine risico op het ontstaan van een schadelijke recombinant kun je naar mijn mening aanzienlijk verkleinen door binnen de bedrijven niet van vaccins te wisselen. We weten dat het gebruik van verschillende soorten levende vaccins binnen een groep een verhoogd risico kan geven op het ontstaan van recombinanten. Dat risico moet je met een ziekte als PRRS gewoon helemaal niet willen nemen.”

Klik hier voor meer tips over PRRS-vrij in onze VarkensVlogs

Beheer
WP Admin