Partner
Foto: MSD Animal Health PluimveePartner

Makkelijk en effectief sprayvaccineren met de entbubbel

Om een coccidiose sprayvaccinatie in de vleeskuikenstal zo goed mogelijk uit te voeren, is het belangrijk dat alle kuikens dicht op elkaar zitten. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, zoals bijvoorbeeld in de kratjes waarin de kuikens aankomen. Vleeskuikenhouder Kees Nuijten uit Made bedacht zelf een speciale vaccinatiezone, de zogenaamde entbubbel om zijn kuikens te vaccineren. Lees zijn ervaringen én hoe u zelf eenvoudig een entbubbel maakt.

Volgens Nuijten is deze entbubbel handig, makkelijk en voor pluimveehouders in elke stal eenvoudig te maken. Het enige wat u nodig heeft is een plastic rol, wasknijpers, balen en tape. Stuk voor stuk attributen die op elke boerderij wel aanwezig zijn. Het maken van een entbubbel scheelt bovendien arbeidstijd, omdat kratjes direct vanuit de wagens in de bubbel geleegd kunnen worden.

Voor een goede coccidiose-enting is het zeer belangrijk dat de kuikens dicht bij elkaar zitten, zoals dat in een entbubbel het geval is. De kuikens kunnen dan tijdens het sprayen goed geraakt worden. Dit bevordert poetsgedrag van kuikens bij elkaar en zichzelf en dus vaccinopname. Beide zijn onmisbaar bij een succesvolle coccidiose-vaccinatie.

Wanneer de kuikens droog zijn, meestal na zo’n 30 minuten, kunnen ze in de stal losgelaten worden. Dat is door het plastic en de strobalen weg te halen slechts een fluitje van een cent. Uw kuikens kunnen dan direct starten met eten, drinken, vrij rondlopen en het belangrijkste: gezond opgroeien!

Een hoop voordelen en gemak dus, maar hoe maakt u deze entbubbel nu eigenlijk? We leggen het stapsgewijs uit.

Benodigdheden:

 • Plastic rol
 • Wasknijpers
 • Tape
 • Balen

Voorbereidingen:

 • Zet alle benodigdheden klaar.
 • Maak de entbubbel tussen de voer- en drinklijn.
 • Plaats de entbubbel niet in het verlengde van een warme luchtstroom in verband met uitdroging van de vaccindruppels.
 • Maak de entbubbel op een plek in de stal met veel licht zodat de kuikens voldoende actief blijven.
 • Houd de volgende oppervlakte aan: de oppervlakte van de entbubbel is ter grootte van de totale oppervlakte van kratjes die aangevoerd worden.
 • Zet de drinklijn naar beneden.

Bekijk meer foto’s onderaan het artikel

Bekijk meer foto's onderaan het artikel. - Foto: MSD Animal Health
1. Rol een plastic strook uit aan de kant van de drinklijn over de gehele lengte van de entbubbel en knip op de gewenste lengte af. Bekijk meer foto's onderaan het artikel. - Foto: MSD Animal Health

Aan de slag:

 1. Rol een plastic strook uit aan de kant van de drinklijn over de gehele lengte van de entbubbel en knip op de gewenste lengte af (foto 1 en 2).
 2. Leg een tweede strook plastic naast de eerste strook; aan de kant van de voerlijn (foto 3).
 3. Zet de randen van de plastic stroken over de gehele lengte vast aan de drinklijn en de andere strook vast aan de voerlijn. Gebruik hiervoor voldoende wasknijpers! (foto 4).
 4. Sluit de entbubbel aan de uiteinden af met balen (foto 5).
 5. Tape de hoeken goed dicht zodat er geen openingen ontstaan (foto 6).
 6. Zet de drinklijn omhoog zodat het plastic goed strak komt te liggen (foto 7).
 7. Warm vóórdat de kuikens arriveren de stal voldoende op zodat ook in de entbubbel het klimaat voor de kuikens aangenaam is (foto 8).
 8. De entbubbel is klaar voor gebruik! (foto 9).

Voordelen:

 • Gemakkelijk op te bouwen en te verwijderen.
 • Minder arbeidstijd. Kratjes hoeven slechts één keer in de handen te worden genomen.
 • Alle kuikens in de entbubbel kunnen goed geraakt worden met de vaccinvloeistof.
 • Eenvoudig in gebruik.

De belangrijkste tips samengevat:

 • Maak de entbubbel op een plaats met voldoende licht.
 • Laat de kuikens pas vrij als alle entstof is opgenomen. Dus pas als de kuikens droog zijn (duurt meestal ongeveer een half uur).
 • Zorg voor een goed klimaat in de stal voor aankomst van de kuikens.
 • Maak de entbubbel ter grootte van de oppervlakte van de kratjes.
 • Zet de kuikens in de entbubbel of in de kratjes tijdens het vaccineren niet onder of in het verlengde van een warmtestroom. Dit om uitdrogen van het vaccin en oververhitting van de kuikens tegen te gaan.

Wilt u meer informatie over sprayvaccinatie of het maken van een entbubbel? Neem contact op met Franny Pecher van MSD Animal Health via +31 (0)6 15 04 54 96 of ga naar de website!

BNL-PAR-211000002 © 2023 Merck & Co., Inc., Rahway, NJ, Verenigde Staten en haar dochterondernemingen. Alle rechten voorbehouden.

1. Rol een plastic strook uit aan de kant van de drinklijn over de gehele lengte van de entbubbel en knip op de gewenste lengte af.

2. Leg een tweede strook plastic naast de eerste strook; aan de kant van de voerlijn.

3. Zet de randen van de plastic stroken over de gehele lengte vast aan de drinklijn en de andere strook vast aan de voerlijn. Gebruik hiervoor voldoende wasknijpers!

4. Sluit de entbubbel aan de uiteinden af met balen.

5. Tape de hoeken goed dicht zodat er geen openingen ontstaan.

6. Zet de drinklijn omhoog zodat het plastic goed strak komt te liggen.

7. Warm vóórdat de kuikens arriveren de stal voldoende op zodat ook in de entbubbel het klimaat voor de kuikens aangenaam is.

8. De entbubbel is klaar voor gebruik!

Beheer
WP Admin