Zes tips voor het slagen van uw coccidiose-vaccinatie
‘In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst’. Kent u deze slogan? Vast wel, maar ook wanneer we het hebben over wanneer u een coccidiose-vaccinatie wilt inzetten? Hoe zit het daar eigenlijk mee? Goed, slecht, matig of weet u het gewoonweg niet?
Tijd om dit onderwerp verder onder de loep te nemen. Het is bekend dat minder goede kuikens door de juiste opvang en controle toch tot een goed eindresultaat kunnen leiden. Helaas kan het ook andersom! Kuikens die bij aankomst kerngezond zijn, kunnen door een slechte opvang en controle minder goede eindresultaten bereiken. Dat wilt u toch niet?
Alle (goede en minder goede) kuikens bieden geen garantie voor de toekomst. Om toch invloed te kunnen uitoefenen op hun productieresultaten, hebben ze de juiste zorg nodig. Weten hoe? We hebben wat handige tips en weetjes op een rij gezet als u een spraycoccidiose-vaccinatie gaat uitvoeren.
Zes kuikentips
- Start vóór binnenkomst met uw temperatuurmanagement. Zorg dat de kuikens in een stal met een optimale omgevingstemperatuur binnenkomen. De ideale vloertemperatuur dient, afhankelijk van het verwarmingssysteem, tussen de 28°C en 30°C te liggen*.
- Check bij aankomst per stal 25 willekeurige kuikens op lichaamstemperatuur (cloacatemperatuur) en kwaliteit, zodat u per stal een goed beeld krijgt van de kuikens en hoe ze het doen. Temperatuur uw kuikens met een rectaalmeter en niet met een oorthermometer!
- Gaat u sprayvaccineren? Zorg voor actieve kuikens. Daarbij zijn de omgevingstemperatuur, kuikentemperatuur en ruim voldoende licht de belangrijkste punten. Pas de omgevingstemperatuur aan als de kuikens een te warme of een te koude lichaamstemperatuur hebben. De optimale kuikentemperatuur ligt tussen de 40°C en 40,8°C.
- Zorg dat de kuikens voor vaccinatie dicht bij elkaar zitten in een zogenaamde entbubbel, entzone of in kratjes. Zo bevordert u na vaccinatie het pik- en poetsgedrag.
- Laat de kuikens pas los wanneer deze droog zijn en bij elkaar het vaccin hebben opgepikt. Dit is ongeveer na 30 minuten.
- Zorg dat alle kuikens eenvoudig toegang hebben tot vers water en voer nadat ze losgelaten zijn uit de entbubbel, entzone of kratjes.
Vier handige kuikenweetjes
Wist u dat…
- Kuikens tijdens de eerste levensdagen hun lichaamstemperatuur niet zelf kunnen regelen en daarom afhankelijk zijn van uw stalklimaat?
- Het juiste stalklimaat daarom zo belangrijk is tijdens de eerste dagen; zeker voor een optimale start van de ronde?
- De eerste tien tot twaalf dagen van een vleeskuiken van levensbelang zijn voor de rest van de ronde en dat de ontwikkeling van het darmstelsel en het immuunsysteem hierbij een cruciale rol speelt?
- Zowel hoge als lage temperaturen effect hebben op de water- en voeropname? En dat verandering hierin niet ten goede komt aan de gezondheid, groei en ontwikkeling van uw kuikens?
Checklist bij aankomst kuikens, voor aanvang van coccidiose-vaccinatie
- Check de lichaamstemperatuur (cloacatemperatuur).
- Pas de omgevingstemperatuur aan als de kuikens een afwijkende lichaamstemperatuur hebben.
- Check de kuikenkwaliteit (o.a. navelkwaliteit en overige afwijkingen).
- Check de activiteit door kuikens op hun rug te leggen. Binnen 2 seconden moet het kuiken zichzelf gedraaid hebben naar een normale positie.
- Check de kropvulling en consistentie van de kropinhoud na 6 – 8 uur. Gebruik de kropvulling om in te schatten hoe de voer- en wateropname op verschillende tijden en plaatsen in de stal is en blijf dit ook de dagen erna doen.
Kijk voor meer informatie op onze website!
* Meer informatie? Raadpleeg uw hokkaart of bekijk de Nederlandse of de Belgische richtlijnen
BNL-PAR-230300001 © 2023 Merck & Co., Inc., Rahway, NJ, Verenigde Staten en haar dochterondernemingen. Alle rechten voorbehouden.