Partner
Foto: MSD Animal Health PluimveePartner

De beste controle na coccidiose sprayvaccinatie doet u zo

Het goed uitvoeren van een coccidiose-sprayvaccinatie kost tijd. U wilt toch ook dat alle kuikens het vaccin goed hebben opgepikt en doorgeslikt? Maar voordat het zover is, moet u wel wat stappen ondernemen om te zorgen dat uw kuikens de optimale vaccindosis binnen krijgen.

Uw kuikens kunnen zonder problemen echt wel een half uur in de entbubbel op het coccidiosefestival hangen. Dan slikken ze samen het vaccin en kunt u daarna met een gerust hart weer doorgaan! In dit artikel leest u hoe u dat het beste aanpakt.

Wist u dat …

  • U de kuikens niet te vroeg los moet laten? Dat, wanneer u dit wel zou doen, uw kuikens dan niet de optimale vaccindosis binnen zouden kunnen krijgen en dit effect kan hebben op het eindresultaat?
  • Het na de sprayvaccinatie, in de meeste gevallen, zo’n 30 minuten duurt voordat alle kuikens het vaccin bij zichzelf en elkaar hebben opgepikt? De kuikens mogen daarna pas worden losgelaten.

8 handige tips

  1. Zorg voor actieve kuikens tijdens en na een coccidiose sprayvaccinatie.
  2. Zet tijdens en na het vaccineren het licht op de hoogste stand, om de activiteit van de kuikens te bevorderen.
  3. Houd uw kuikens in de entbubbel tot ze alle vaccindruppels hebben opgenomen. Uw kuikens zijn droog en de rode kleur wordt lichter of is verdwenen.
  4. Check of uw kuikens zichzelf en elkaar tijdens en na het vaccineren actief poetsen en het vaccin bij elkaar oppikken. Controleer het gedrag van uw kuikens!
  5. Controleer de lichaamstemperatuur van de kuikens direct na sprayvaccinatie en pas de omgevingstemperatuur aan als de gemiddelde lichaamstemperatuur van de kuikens te hoog of te laag is (cloacatemperatuur: 40,0 – 40,8°C).
  6. Zorg ervoor dat de warmtestroom niet over de entbubbel heen blaast. De vaccindruppels drogen dan uit en uw kuikens kunnen te warm worden. Houd hier dus rekening mee met het opstellen van de entbubbel.
  7. Kijk ad random verschillende kuikens na of de tong de kleurstof van het vaccin bevat. Zo kunt u zien of de kuikens het vaccin binnen gekregen hebben (bij > 90% van uw kuikens moet de tong gekleurd zijn).
  8. Laat de kuikens na de sprayvaccinatie na ongeveer 30 minuten pas los. Het is namelijk belangrijk dat de kuikens de tijd krijgen om alle vaccindruppels bij zichzelf en elkaar op te pikken.

Kijk voor meer informatie op onze website

BNL-NON-230600026 © 2023 Merck & Co., Inc., Rahway, NJ, Verenigde Staten en haar dochterondernemingen. Alle rechten voorbehouden.

Beheer
WP Admin