Partner
Foto: MSD Animal Health PluimveePartner

Tips voor ná de coccidiose-vaccinatie

Voor de kuikens is het na de sprayvaccinatie feest. Ze hebben al heel wat meegemaakt en een tijdje dicht op elkaar in de entbubbel gezeten. Nu willen ze fladderen, eten en drinken. Het is tijd voor het loslaten!

Dat loslaten mag pas nadat alle kuikens het vaccin bij zichzelf of bij elkaar hebben opgenomen. In dit artikel handige ‘wist u datjes’ en drie ‘loslaattips’.

Wist u dat …

  • Kuikens en kippen voor de opbouw van een goede immuniteit gezond moeten zijn? Daarom is het belangrijk om de kuikens na vaccinatie te blijven checken en indien nodig het stalmanagement en de temperatuur aan te passen wanneer deze afwijkt. Een goed kuiken is actief, gezond en heeft de juiste lichaamstemperatuur!
  • Coccidiose-vaccinatie erop gericht is de opbouw van de eigen immuniteit tegen coccidiose vroeg in de ronde te laten plaatsvinden? Hierdoor zijn kuikens de rest van de ronde beschermd en kunnen ze gedurende de tweede helft van de ronde al hun energie in de groei stoppen. Daardoor kunt u voorspelbaar coccidiose beheersen.
  • Vaccineren tegen coccidiose als doel heeft om bij uw kuikens zo snel mogelijk een goede bescherming op te wekken door ze vroeg in hun leven op een gecontroleerde en uniforme manier in contact te brengen met Eimeria-parasieten?
  • Het van belang is dat kuikens de infectieuze eitjes (oöcysten) herhaaldelijk uit de mest of het strooisel moeten kunnen oppikken om een levenslange bescherming op te bouwen tegen coccidiose-stammen?
  • Er geen kruisbescherming is tussen de verschillende Eimeria-stammen die voorkomen in de stal?

3 nuttige ‘loslaattips’

  1. Check op 4 en 8 uur na opzet nogmaals de cloacatemperatuur en blijf dit tot levensdag 7 dagelijks doen. Deze dient tussen de 40 en 40,8°C te zijn. Pas deze direct aan bij veranderingen.
  2. Zorg ervoor dat de kuikens na het loslaten vrije toegang hebben tot vers drinkwater en voer.
  3. Check na 6 tot 8 uur de kropvulling en consistentie van de kropinhoud. Gebruik de kropvulling om in te schatten hoe de voer- en wateropname op verschillende tijden en plaatsen in de stal is en blijf dit ook de dagen erna doen.

Kijk voor meer informatie op onze website

BNL-NON-230600027 © 2023 Merck & Co., Inc., Rahway, NJ, Verenigde Staten en haar dochterondernemingen. Alle rechten voorbehouden.

Beheer
WP Admin