Foto: Koos Groenewold RundveeColumn

‘Werkgeluk en koesignalen’

Terwijl ik rustig wandel door het natuurgebied in onze omgeving, heb ik mezelf ondergedompeld in de wereld van de podcasts. In mijn omgeving wordt regelmatig erop aangedrongen om hiernaar te luisteren.

‘Het is een zinvolle manier om de tijd door te brengen in de auto, en je leert er ook nog iets van,’ merkte een bevriende boerin laatst op. Hoe toevallig is het dat een van de podcasts waar ik naar luister, gewijd is aan het begrijpen van koesignalen.

Een koe is geen hond…

Ik heb de laatste tijd wat moeite met een koe, of eigenlijk met meerdere koeien. Als kalf zijn nummer 54 en 62 tam gemaakt door Famke omdat ze startproblemen hadden. Ze komen in de stal naar me toe op een manier die je zou kunnen vergelijken met hoe onze hond Finn dat doet – ze willen gewoon wat aandacht. Echter, een hond van zo’n 20 kilo die tegen je bil duwt en wat kopjes geeft, is prima te handelen. Maar wanneer je te maken hebt met een koe van meer dan 600 kilo die hetzelfde wil, terwijl je bezig bent met het strooien van de boxen, dan hebben we het over een iets ander scenario.

Het enige wat helpt, is duidelijk zijn en zeggen: ‘Foei, dat is niet leuk!’. Het voelt eigenlijk behoorlijk vreemd om een koe als een hond te behandelen. Maar op het moment dat ik word vastgezet in een ligbox door zo’n 600 kilo, en ik geen idee heb waar ik naartoe moet omdat links, rechts en achter me stangen zitten, en daarachter de muur van de stal, dan voel jij vast ook de paniek opkomen. Ik begon nog net niet heel hard te gillen. Luc keek me aan en ik kon zien dat hij dacht: ‘Wat is er nu weer aan de hand?’ Nogmaals, maar dit keer met een luide stem, riep ik: ‘Toe, ga weg!’. Het duurde wel even voordat nummer 54 doorhad dat ik het meende, en dat ik er echt niet van gediend was.

Koe ZigZag opvoeden

Terwijl ik naar een podcast van VKON luister over werkgeluk en koesignalen, realiseer ik me hoe interessant het is om te leren hoe je een kalf al van jongs af aan kunt beïnvloeden met je eigen wensenpatroon. Als boerinnen zijn we vaak verantwoordelijk voor de kalfjes en we behandelen ze met veel liefde.

Kalfjes trainen levert later voordelen op

De podcast stelt dat het belangrijk is om de kalfjes te trainen, en ze af en toe streng toe te spreken om te laten zien wie de baas is. Dit zou later, wanneer ze opgroeien tot koeien en in de stal lopen, voordelen opleveren. Het klinkt misschien vreemd, maar de moeite waard om te proberen.

Men besprak ook de ZigZag-methode. Als je wilt dat een koe gezond blijft, minder stress ervaart en meer melk produceert – wat vaak het doel is in de melkveehouderij – moet je de koe rustig benaderen en op zijn tijd een stapje terug doen, zodat de koe de ruimte heeft om uit de box te komen. ’Ik geloof er niks van’, vertellen de mannen me lachend, wanneer ik ze dit vertel. ‘Wat geloof je niet?’, vraag ik. ‘Dat je kalveren dit kunt leren!’, is het antwoord.