Foto's: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Vroege oogst winteruien

De eerste uien van dit seizoen zijn weer gerooid. Het aanbod van goede oude uien droogt op.

Het rooiresultaat op de zeefmat laat een mooie oogst zien. Stouten schat dat er 50 tot 55 ton van een hectare komt.

Franje Onions uit het Zeeuwse Krabbendijke oogst een eigen perceel Troy-winteruien.

Het loof is net gestreken en is nog erg groen. Wat dat betreft kon de ui nog wel doorontwikkelen.

Dat laat ook het loofklappen zien. Er komt veel vocht vrij. Dat komt nu niet meer ten goede van de ui.

Desondanks liggen er mooie uien op het zwad. De winterui is de eerste verse ui van het seizoen en wordt vaak, afhankelijk van de markt, vroeg gerooid.

Omdat deze rooier breed wordt ingezet, zijn cross-over reinigingsrollenrollen over de axiaalset geplaatst. Dit om te voorkomen dat de staarten van de uien tussen de axiaalrollen komen en de uien kapot draaien.

Na het rooien worden de uien meteen geraapt. De rooier wacht even met keren voor de volgende werkgang tot de lader op de kopakker voorbij is.

Via de stortbak komen de uien het bedrijf binnen. Een medewerker kijkt of bij deze eerste aanvoer alles goed verloopt.

Jan Franje bekijkt met tevredenheid de nieuwe oogst verse uien.

De uien gaan direct na binnenkomst in kisten.

Geleidelijk komt de droogwand vol met kisten te staan. Na een paar dagen gaan de verse uien de verwerking in en kunnen ze vervolgens naar de klant.

Om aan de vraag naar verse uien te voldoen, zijn uienpakstations gestart met de oogst van eigen percelen. Telers wachten liever op een groter volume. Iedere dag groeien er kilo s bij. Een van de eerste telers die is gaan rooien is Jan Stouten in Oosterland.

Om de teelt te vervroegen, had hij eind maart bij wijze van proef een deel van zijn winteruien met vliesdoek afgedekt en een week of 5 later weggehaald. Op zich is deze proef wel geslaagd, maar de marktsituatie is bepalend of dit ook rendabel zal blijken.

Op de droogvloer worden de uien tot ongeveer 2,5 meter opgestapeld. Hier worden ze met 30 graden gedroogd. Over een kleine week gaan de uien naar sorteerbedrijf Vos Onions die ze in loonwerk ontstaart, schoont, sorteert en verkoopt.

Met een schepbak aan de heftruck worden de uien naar de droogvloer gereden.

De uien worden met een kieper naar het bedrijf gebracht en daar in de schuur gestort.

De bijna halfvolle regenmeter laat zien dat er tot nog toe wel wat regen is gevallen. Dat laat trouwens het loof erachter ook wel zien.

De afgedekte uien waren ook verder in ontwikkeling, met al duidelijk een zogenoemd landsvel. Dit is een teken dat de uien aan het afrijpen zijn.

De niet vervroegde uien waren duidelijk nog blanker. Stouten oogst vervroegd en niet-vervroegd in één keer.

Commissionair Peter van de Velde draagt zorg voor de afzet. Hij bekijkt de uien in het zwad om zijn klanten goed te kunnen informeren.

Ook de rode winterui Red Spring geeft al een goede, grove indruk. Dit ras blijft nog een tijdje staan.

Ook Stouten raapt zijn uien meteen na het rooien. Hiervoor wordt de in 2017 aangeschafte getrokken Grimme SV 260-rooier ingezet.

Er moet er natuurlijk niet te veel op het land achter blijven. Door de staarten klitten de uien wat aan elkaar. Als dan bij het laden wat over de rand gaat dan blijft het niet bij een enkele ui. Er wordt een goede prijs verwacht; reden temeer om gemorste uien op te rapen.

Beheer
WP Admin