Fransen Gerrits en P. Bos Veevoeders verliezen hun rechtszaak tegen de overheid over compensatie voor veestapelkrimp; ze gaan in hoger beroep. - Foto: Hans Prinsen AlgemeenNieuws

Voerbedrijven verliezen eerste rechtszaak over compensatie krimp veestapel

Voerbedrijven verliezen eerste rechtszaak tegen overheid over compensatie krimp veestapel.

Veevoerbedrijven Fransen Gerrits en P. Bos Veevoeders hebben een eerste rechtszaak tegen de overheid verloren. Ze willen net als boeren compensatie voor het krimpen van de veestapel. De rechter gaat hier vooralsnog niet in mee. De voerbedrijven gaan in hoger beroep, laat Huub Fransen, directeur van Fransen Gerrits, weten.

Volgens Fransen vindt de rechter dat de voerbedrijven onvoldoende in beeld hebben gebracht wat de door hun geleden schade is. Het is de bedrijven naar eigen zeggen ook niet zozeer te doen om het krijgen van een schadevergoeding. Wat ze vooral willen aantonen, is dat de overheid in hun ogen onzorgvuldig omgaat met de aan de veehouder gerelateerde ketens. Fransen maakte eerder al duidelijk dat hij niet zegt dat de overheid ondernemers moet compenseren.

Kernvraag rondom krimp veestapel ‘onbeantwoord’

De volgens Fransen belangrijkste vraag is door de rechter niet beantwoord. Als de overheid van mening is ondernemers (boeren) als gevolg van ingezet beleid te moeten compenseren, waarom is dat dan niet het geval voor alle ondernemers? Dus bijvoorbeeld ook de dierenarts, veehandelaar en veevoerbedrijven. Beide voerbedrijven hopen in hoger beroep alsnog antwoord te krijgen op deze vraag. Daarbij gaan ze de geleden schade beter in beeld brengen.

Duidelijk is volgens hem dat de zaak niet op korte termijn wordt afgerond. Het gaat al snel over maanden. Fransen zegt aan de ene kant teleurgesteld te zijn over deze eerste uitspraak. Aan de andere kant is het volgens hem goed dat de zaak aandacht krijgt. Zeker in tijden van kabinetsformatie geen overbodige luxe. Daarbij hoopt hij in hoger beroep alsnog in gelijk te worden gesteld.

Fransen Gerrits produceert jaarlijks zo’n 850.000 ton voer en is daarmee, na de grote drie (De Heus, Agrifirm en ForFarmers), een van de middelgrote voerbedrijven in Nederland.P. Bos is goed voor een voervolume van circa 150.000 ton en daarmee een van de kleinere spelers. In beide gevallen gaat het om familiebedrijven.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Hendrix. idd het is een piramide van ondernemers. De grote drie hebben zich al vast gelegd in de concepten, waar de boer alleen maar “zetbaas” is die wel het risico draagt, maar het minst verdiend.
    Daar moeten de grote drie zich schamen. Gerelateerde bedrijven sluit je aan bij Bos en Fransen, en maak een grote vuist tegen het beleid. Ondertussen groeit het aantal auto`s en vluchten en nog is de boer de vervuiler. In het buiten gebied heb je meer frisse lucht dan in de stad.
    Soms vraag ik me af : Hoe hoger de opleiding, dan is simpel nuchter denken en de waarheid ver te zoeken!

    1. Ja beste scholten . Mogelijk zit het probleem ook in dat hoger opgeleid het probleem . Mensen die een praktisch beroep hebben zie je meestal de productie in volume of resultaat van werking enz. Maar als je met je hoofd de kost moet verdienen moet je ook wat bedenken wat resultaat geeft . En velen zullen dit ook doen met ontwerpen en uitvindingen of als doktor enz. Maar soms kan een mening of overtuiging ook worden tot een zogenaamd kennis waarheid . Als je maar lang genoeg schrijf en verteld dat voor de natuur al na 5 voor 12 is . Dan zijn er best mensen die dit geloven als je hoger opgeleid bent . Maar of dat zo is moet nog bewezen worden . Terwijl er andere hoog opgeliede mensen zijn die dit weer afvlakken of ontkennen . En een nuchtere niet gestudeerde ziet in de praktijk dat het allemaal wat overdreven is met 5 voor 12 verhaal . Het is maar net wie je geloofd . Maar heb het idee dat er steeds meer mensen zijn die het allemaal beetje overdreven gaan vinden . En twijfels hebben over de kosten verslindende maatregelen te dragen door de belasting betaler . Terwijl de sector met minder kosten voor de overheid met innovatie en aanpassingen bedacht door praktijk kenners het probleem ook kan aanpakken . Denk dat deze bedrijven die hier genoemd worden al veel kennis in huis hebben . En mogelijk hier ook mee in willen investeren als zij voor lange termijn zekerheid krijgen en de boeren ook . En landbouw en veeteelt is stabiele factor en voedsel is altijd nodig rijk of arm .

  2. Dit zouden meer ondernemers moeten doen of in iedergeval moeten onderssteunen . Het begint bij de boer . Maar het houd daar niet op . Deze ondernemers zijn zelf ergens ook weer klant en zorgen daar ook weer voor omzet . Die ondernemers zijn ook weer ergens klant enz. Het is een piramide die pas zichtbaar wordt als de boeren weg zijn . Met het saneren van de boeren wordt elders ook min of meer gesaneerd . Dus omzet weg , arbeid minder , minder winst , minder belasting centen enz. Zal ergens terug moeten komen . Of we gaan met zijn alle weer meer belasting betalen .Goed dat deze bedrijven dit onder de aandacht brengen . Want bij de politieke drammers wordt dit doodgezwegen . Maar de gevolgen komen er wel .

Beheer
WP Admin