Premium
Foto: Henk Riswick AlgemeenColumn

‘Niet meer maaien in de nacht?’

Reacties

 1. In de jaren van 1970 tot 1990 namen de aantallen van alle weidevogels toe.Dat kwam omdat alle boeren een ligboxenstal bouwden en een drijfmestwagen achter de trekker hingen en bovengronds gingen uitrijden. Wormen trokken de mest deeltjes in de grond. Dit was ideaal voor de weidevogels. Vanaf de jaren 90 moesten we injecteren en zodebemesten, en het was gebeurd met de weidevogels. Steeds minder.Ook gebeurt met de top opbrengsten van de gewassen.Uit vele proeven is bewezen dat je met bovengronds uitrijden je de hoogst opbrengsten haalt. Er wordt n.l. niet iedere keer een strook bodemleven om zeep geholpen.

 2. Veel vogels en zoogdieren komen om in het verkeer. Moet dat verkeer dan ook aangepakt worden? Er zijn meer mensen die met hun auto een dier hebben doodgereden dan met hun grasmaaier.

 3. Misschien wordt het tijd dat u uw naam veranderd in vergaderambtenaar, ik zie maar weinig zinnigs uit uw pen komen. Wij laten alle nesten markeren en werken prima samen met de agrarische Natuurvereniging. U doet aan stemmingmakerij, s’nachts lopen de ooievaars niet mee met de maaier en zien de kraaien ook niks. Zolang u geen gedegen onderzoek heeft gedaan zou ik liever zien dat u er ook geen conclusie over vormt. Ik weet trouwens niet of u überhaupt een gras kuil heeft maar hier herkennen we uw aannames zeker niet.

 4. Zet er ook even bij hoeveel hectare minder boerenland er is voor weidevogels. Is ook een reden dat er minder weidevogels zijn.

  1. kuipers, inderdaad veel minder boerenland. maar meer natuurgebieden ,waar de “natuur” weidevogels in aantal wel zouden vertienvoudigen ( immers die gebieden zijn voor zeer veel gemeenschapsgeld aangelegd en “onderhouden” , daar zijn de “vakmensen” toch??) maar ze laten de boel de boel, het bestrijden van predatoren lappen ze aan hun laars. en de natuurgebieden zijn zo arm aan mineralen/voeding ( bodemleven) voor de weidevogels dat ze verhongeren. daar komt nog bij dat sinds 1990 verplicht mestaanwending niet met de kletsplaat mag worden gereden, maar met bijvoorbeeld een zodenbemester. ( wat veel meer schade aan de weidevogel populatie geeft).

 5. Je moet het niet overdrijven. Zoals jij het stelt lijkt het alsof de maaiers rood zien van het bloed. Als er een haas per ongeluk door de maaier is gegaan, zie je dat direct de dag erop omdat kraaien en buizerds die dan al lang gevonden hebben. Een zee van pluizen in het gras is dan het gevolg. Dit komt bij mijn misschien 1 maal in de 4 jaar voor op zeg dikke 1000 ha. Maaien met kneuzers werkt het beste. Door de enorme herrie vluchtten ze van zelf weg. En ja, ik ga op de rem als ik iets zie bewegen in het gras.

  1. Ik woon tegen de strabrechtse heide.hier heeft het Brabants landschap . un 100 ha van landbouw grond .. dooie natuur gemaakt er zitten nu geen weide vogels meer en de reeën gaan grazen op de gecultiveerde gronden
   .

  2. Ja , maar bij Hanna heeft hij niets te vertellen ! Daarom schijft hij zijn onzin hier maar op 😉

Beheer
WP Admin