Foto: Ton Kastermans AlgemeenNieuws

Veevoerbedrijven eisen compensatie voor krimp veestapel

Veevoerbedrijven Fransen Gerrits en P. Bos Veevoeders hebben een rechtszaak aangespannen tegen de overheid. Dat meldt de Telegraaf. Ze willen net als boeren compensatie voor het krimpen van de veestapel.

Huub Fransen, directeur Fransen Gerrits, geeft in gesprek met RTL Z Nieuws aan dat het hem vooral om het principe gaat. “Als de overheid vindt dat men ondernemers moet compenseren voor een dergelijke sanering, dan moet men dat consequent doortrekken en ook andere ondernemers in de keten compenseren”, aldus Fransen.

Hoeveel zijn omzet gaat dalen als gevolg van een krimp van de veestapel kan Fransen nog niet aangeven. Hij geeft aan dat dit direct is gelinkt aan het aantal dieren in Nederland. Als gevolg van de sanering varkenshouderij twee jaar geleden verdween landelijk ongeveer 7% van de varkens. Fransen Gerrits zag de omzet van varkensvoer daardoor met 9% dalen.

Zorgvuldig omgaan met ketens

Welk bedrag de voerbedrijven als compensatie willen ontvangen, kan Fransen nog niet aangeven. Daar gaat het volgens hem ook niet zozeer om. “Het gaat ons veel meer om het principe dat de overheid zorgvuldig moet omgaan met onze ketens en de voedselproductie waarin wij actief zijn.” Het is volgens Fransen nu eerst aan de rechter om te bepalen of de redenering van beide voerbedrijven juridisch standhoudt. De rechter doet op 15 november uitspraak.

Fransen Gerrits produceert jaarlijks zo’n 850.000 ton voor en is daarmee, na de grote drie (De Heus, Agrifirm en ForFarmers), een van de middelgrote voerbedrijven in Nederland. P. Bos is goed voor een voervolume van circa 150.000 ton en daarmee een van de kleinere spelers. In beide gevallen gaat het om familiebedrijven.

Nevedi volgt zaak nauwlettend

Henk Flipsen, directeur van de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi), laat weten dat binnen de brancheorganisatie al een tijd geleden over het aanspannen van een rechtszaak is gesproken. De belangen van de 85 leden lopen volgens hem echter te ver uiteen voor een collectieve aanpak. Daarom is besloten het initiatief bij de individuele leden te laten. Wel geeft hij aan de zaak met grote belangstelling te volgen. Mogelijk heeft de uitspraak gevolgen voor andere bedrijven in de keten.

Reacties

  1. Het is goed dat ze procederen, je hoort tot nu toe eigenlijk te weinig over alle bedrijven die hun boterham verdienen aan de veehouderij. Hoop dat den Haag een klein beetje meekrijgt dat als je 1 boer opkoopt er 10 banen verloren gaan (waarvan 2 ambtenaren).

  2. De slachterijen hebben in het verleden zelf gezorgd voor sanering van het aantal slachthaken.
    Wie financierde die sanering?

  3. Veehouders die meedoen aan de opkoopregeling zullen ze waarschijnlijk bedoelen met compensatie
    Als tegenprestatie krijgen de veehouders een beroepsverbod
    Het lijkt me terecht wanneer er compensatie komt voor mengvoerbedrijven dat de tegenprestaties hetzelfde zijn als bij de opkoopregelingen voor de veehouders.

    1. Wij zijn gekort op de fosfaat rechten maar heb nog niets gezien of gehoord over compensatie

Beheer
WP Admin