De groei van vleesvarkens is snel omhoog gegaan afgelopen jaren. De ontwikkeling van de voederconversie bleef achter. - Foto: Michel Velderman VarkensNieuws

Voederconversie varkens begint aan inhaalslag

De voederconversie gaat de komende jaren scherp dalen. Zo luidde de boodschap tijdens een kennisavond voor varkenshouders.

De voederconversie van vleesvarkens zal flink verbeteren komende jaren. Dat betoogde fokkerijmanager Frank van Haaren van Topigs Norsvin, tijdens de kennisbijeenkomst varkens van voerleverancier Agruniek Rijnvallei. Volgens cijfers van de fokkerijorganisatie zakt de voederconversie van 2.45 in 2022 naar 2.27 in 2027.

De groei zal in dezelfde periode 88 gram stijgen, tot 1.088 gram per dag. Dit is de verwachte trend van nakomelingen van een TN70-zeug en een TN Tempo-eindbeer. De spekdikte zal in 2027 13,5 millimeter zijn, een halve millimeter meer dan in 2022. De varkens komen met evenveel spier aan de haak: 67 millimeter. Topigs Norsvin monitort de resultaten op diverse praktijkbedrijven.

Weinig vooruitgang

Eigenlijk is er sprake van een inhaalslag. De afgelopen tien jaar, en zeker de laatste vijf jaar, is voederconversie van vleesvarkens amper verbeterd. Dat blijkt uit cijfers van Kasper Bekker, eigenaar van Saldo Advies Varkenshouderij. Een andere spreker op de kennisbijeenkomst.

In 2013 was de gecorrigeerde EW-conversie 2.85, vijf jaar later 2.77 en in 2022 2.75. De groei is in deze periode wel 100 gram gestegen, tot 893 gram en varkens zijn ook in staat gemiddeld meer voer op te nemen. Volgens de cijfers is de opname 2.275 gram per dag in 2022, tegenover 2.104 gram in 2017.

Niet meer maar beter

In de varkenshouderij gaat het richting meer efficiency en lagere verliezen. Het laatste zit bijvoorbeeld in een langere levensduur van zeugen en minder uitval van biggen. Die ontwikkeling is maatschappelijk gezien gewenst, maar ook economisch heel logisch. Dat laatste rekende Bekker voor.

Puur rekenkundig gezien staat een big extra per zeug per jaar tegenwoordig voor 3% productiestijging. Veertig jaar geleden produceerden zeugen twintig biggen per jaar. Toen was een big extra 5% productiestijging. Met kostenreductie werkt het juist andersom. Een euro kostenbesparing per big leverde in 1985 € 20 per zeug op. Nu is dat € 33 per zeug, omdat zeugen dertien biggen meer groot brengen dan toen. Voor vleesvarkens ziet het er als volgt uit.

De impact van 35 gram groei extra is vandaag de dag minder groot dan in 1985. De impact van een tiende lager voederconversie is juist groter dan veertig jaar geleden. 

Beheer
WP Admin