Advocaat Marieke Toonders (Linssen Advocaten) vertegenwoordigt het melkveebedrijf in de zaak en ziet de uitspraak als een lichtpuntje in de context van de andere recente stikstofuitspraken van de Raad van State. - Foto: Hans Prinsen RundveeNieuws

‘Uitspraak Raad van State over weidegang is een lichtpuntje’

De uitspraak die de Raad van State woensdag deed over weidegang, kan op opgeluchte reacties rekenen.

De Raad van State concludeert dat er in veel situaties geen extra stikstofuitstoot is wanneer koeien in de wei lopen. Daarmee levert dit dus geen extra hindernis op bij het verlenen van veel nieuwe natuurvergunningen, maar kan het weggestreept worden tegen het feit dat de grond anders bemest zou worden (intern salderen).

Advocaat: uitspraak een lichtpuntje

Advocaat Marieke Toonders (Linssen Advocaten) vertegenwoordigt het melkveebedrijf in de zaak en ziet de uitspraak als een lichtpuntje in de context van de andere recente stikstofuitspraken van de Raad van State. Milieuorganisatie MOB, die de zaak tegen de vergunning startte, pleitte ervoor dat een bedrijf moet aantonen hoe de grond feitelijk door de jaren heen bemest is. Dit om aan te tonen dat er met weidegang niet méér mest op de grond komt.

“Dan zit je met een enorme bewijslast als veehouder”, aldus Toonders. “Om dat aan te tonen, zou je de boekhouding nodig hebben vanaf 1994.” Ze is blij dat de Raad van State heeft aangegeven dat de toegestane situatie relevant is, niet het feitelijk gebruik door de jaren heen. Uitzonderingen daargelaten – waar door de jaren heen ander grondgebruik is geweest – zal dit voor veel bedrijven een relatief eenvoudige oplossing zijn. Het betekent alleen dat bij een vergunningaanvraag informatie over het grondgebruik toegevoegd moet worden.

Gunstige lijn voor handhavingszaken

Toonders verwacht dat de uitspraak een haakje biedt als het gaat om de handhavingsverzoeken die nog lopen rondom weidegang. In die zaken gaat het om bestaande bedrijfssituaties waar niet wordt uitgebreid, en waar milieuorganisaties nu vragen om handhaving omdat deze bedrijven koeien weiden zonder vergunning.

“Als je zorgt dat je voldoet aan de kaders zoals die nu gesteld zijn aan de Raad van State, heb je wel sterke kaarten op tafel”, verwacht ze. Of dat betekent dat een vergunning voor weiden daarmee van de baan is, durft ze niet te zeggen. “Dat is afhankelijk van de individuele omstandigheden van het geval. Maar hiermee is wel een gunstige lijn ingezet voor de handhavingszaken.”

Geen extra administratief circus

Ook LTO Nederland laat weten verheugd te zijn over de uitspraak. De landbouworganisatie is blij en concludeert dat er geen éxtra vergunning nodig is voor het weiden van koeien. De Raad van State herhaalt in zijn uitspraak dat weidegang onderdeel is van de gehele bedrijfsvergunning van een melkveehouderij.

“De Raad van State bevestigt nu dat het beweiden van koeien onder de streep tot een lagere stikstofuitstoot leidt en dus géén extra administratief circus vereist”, aldus Trienke Elshof, portefeuillehouder Platteland en Omgeving bij LTO Nederland.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin