Foto's: Ronald Hissink RundveeFoto

Toekomst met stadsboerderij aan rand Deventer (Deel 2)

Christian en Sanne Klein Koerkamp laten de eerste vrijlevenstal in Nederland bouwen. Koeien lopen er op drainagezand. Boerderij volgt de bouw. Dit is deel 2: het storten van de poeren.

Christian Klein Koerkamp (41) heeft in maatschap met zijn vrouw Sanne (39) in Lettele (Ov.) een biologisch veebedrijf met 130 melkkoeien, 60 stuks jongvee en 98 hectare (in gebruik). Klein Koerkamp laat op een nieuwe locatie vlakbij nieuwbouwwijk De Vijfhoek in Deventer een nieuwe vrijlevenstal (roundhouse) bouwen. De veehouder zoekt de verbinding met de stad en laat geïntegreerd ook een ijsmakerij, boerderijwinkel en ontvangstruimte bouwen. De stal zelf gaat €8.500 per koeplaats kosten, inclusief alles is het prijskaartje €12.500 per plaats.

De bouwlocatie zag er medio februari zo uit. De vorm van de roundhouse is duidelijk te zien. Van linksonder tot pakweg rechtsboven zijn de poeren te zien. Daar worden straks houten kolommen op geplaatst. De rest van de zijkant van de roundhouse wordt voerhek. Dat voerhek wordt 60 meter lang.

Dit is de centrale poer van de roundhouse. Daar rust het dak (de paraplu) straks op. De poer heeft een doorsnede van 5 meter en er zit 27 ton beton in. De leidingen in het midden zijn de afvoer van de centrale drinkbak in de stal. Ook die wordt 5 meter lang.

Medio februari werden de poeren gestort. Niet prefab, de bekisting werd op de plek zelf gemaakt en volgestort. Linksboven zijn de blauwe pompen van de bronbemaling te zien.

Een overzicht van de poeren aan de rand van de roundhouse. Klein Koerkamp kiest niet voor aparte regenpijpen, hemelwaterafvoer gaat via een pvc-buis die door de houten kolommen zelf gaat. Die buis maakt vervolgens een bocht en komt er boven de grond weer uit (rechterkant poer).

Hier is een bouwmedewerker bezig met dat afvoerpunt aan de rechterkant. Klein Koerkamp wilde geen aparte regenpijpen, dit oogt volgens hem mooier.

Hier worden de pvc-buizen op lengte gezaagd voor de afvoer van het hemelwater.

Vervolgens worden de scherpe randjes er met een slijptol afgehaald.

Het uitgegraven deel met de poeren. Het vlakke deel rechtsonder is het deel waar de 56 koeien straks lopen en aan het voerhek kunnen vreten. De dieren hebben straks ruim 1 vierkante ruimte per dier aan het voerhek. Klein Koerkamp wilde graag zo veel ruimte om versmering tegen te gaan.

Deze drie poeren zijn bedoeld voor de boerderijwinkel. De overspanning is hier 10 meter lang. De medewerker vult de bekisting aan met zand zodat het beton goed op de plek blijft.

Dit plastic wordt straks onder het beton gelegd. Zo kan het beton van de poer beter drogen.

Het melkgedeelte naast de roundhouse. Het fundament van de GEA-melkrobot torent er bovenuit. Het deel waar de ladder staat is de urinekelder.

Deze bewapening is bestemd voor de fundering van de winkel en het voerhekmuurtje van de roundhouse. Met diesel van de vrachtwagen zijn de dieselaggregaten voor de bronbemaling aangevuld.

Het lichtgrijze deel rechtsboven is de wachtruimte. Daaronder bevindt zich de melkrobot.

Een ander overzicht van de nieuwe bedrijfslocatie.

Nog een drone-overzicht van het bouwblok. Op de achtergrond is het directe afzetgebied voor de bio-zuivel te zien, nieuwbouwwijk De Vijfhoek in Deventer. Hier wonen zo’n 13.000 mensen.

Beheer
WP Admin