Foto: Havinga Makelaardij RundveeFoto

Te koop: groot biologisch melkveebedrijf

In Doornspijk (Gld.) staat een modern melkveebedrijf met NB-vergunning voor 460 stuks vee te koop. Er kan maximaal 205 hectare bijgekocht worden.

In Doornspijk (Gld.) staat een groot biologisch veebedrijf te koop voor ¬ 2 miljoen (gebouwen). De verkoper betaalde ooit ¬ 5,6 miljoen voor de opstallen. Fosfaatrechten zijn de reden van verkoop. In 2015 moest het bedrijf nog opstarten. Toen de stal vol stond, bleken er slechts rechten voor 20 melkkoeien te zijn. Een koper moet dus zelf fosfaatrechten meenemen. - Foto: Foto: Havinga Makelaardij

In de potstal is een automatische stroverdeler.

Achter de ligboxenstal bevindt zich een nette loods. Die bestaat voor twee derde uit mestopslag (5.400 kuub per jaar). Het voorste deel biedt ruimte voor jongvee. Die huisvesting is niet optimaal.

De werktuigenberging is ook voorzien van zonnepanelen.

Het bedrijf telt 2 woonhuizen, allebei uit de jaren 70. Dit is het grootste huis. Er zijn onder meer 5 slaapkamers.

Dit is de tweede woning. Die telt onder meer 4 slaapkamers. Meer informatie over dit object is te krijgen bij Havinga Makelaardij in Briltil (Gr.).

De stal is, zoals gezegd, volledig ingericht op biologisch. Dat geldt ook voor de maatvoering van de boxen. De melkkoeien lopen op een dichte vloer.

Bij het bedrijf hoort 205 hectare land. Daarvan is 75 hectare huiskavel (met goed kavelpad) en 30 hectare ligt op korte afstand. Deze grond kan bijgekocht worden. Gedeeltelijk pacht is in overleg met de verkoper eventueel een optie.

Er is ook een potstal uit 2004. Hier werd voorheen vleesvee biologisch gehouden. Nu is de stal vooral geschikt voor jongvee en droge of drachtige koeien. De totale capaciteit: 280 dieren.

Het melken gebeurt in een 2x22-swingover van Dairymaster. Die melkstal is links voorin de ligboxenstal geplaatst. De swingover stamt uit 2015.

De overige 100 hectare ligt binnen een straal van 10 kilometer. Een nadeel is dat dit maar liefst 40 veldkavels zijn, al liggen ze dicht bij elkaar. Alle grond kan overigens bijgekocht worden. De hectareprijs is ¬ 60.000.

Een overzicht in de stal. De brede voergang en lichtstraat vallen op. Links was tot begin dit jaar het melkvee gehuisvest (220 boxen). Rechts stonden droge koeien en een deel van het jongvee. Voor dit bedrijf geldt een NB-vergunning voor 240 melkkoeien en 220 stuks jongvee.

Het bedrijf ligt in een melkveeregio. Zwolle is de dichtstbijzijnde stad op 25 kilometer afstand. Het bouwblok is 3 hectare groot. Deze grote ligboxenstal is in 2011 als bio-vleesveestal gebouw, maar is in 2016 omgebouwd voor bio-melkvee. De stal met zonnepanelen - voldoet aan alle Skal-normen. Foto's: Theo Brummelaar

Beheer
WP Admin