Premium
Op de studiedag kwamen 25 telers uit Zuid-Nederland bijeen om de ervaringen van de laatste seizoenen met elkaar te delen. - Foto's: Bas van Hattum RundveeAchtergrond

Studiedag veldbonen en mengteelten: nog veel te leren

Reacties

Je moet een account hebben om te reageren

Voordelen van een account:

Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.

Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.

  1. Peter Dieleman
    18 augustus 2023

    Je vergeet te melden dat de winterveldbonen erg smakelijk zijn voor fazanten. De 5-6 ton is een lokkertje, vanwege de hoge temperaturen in mei en juni verbrandden de bloemen en halveert je opbrengst. Veldbonen werden verkocht als een makkelijk gewas echter zijn de valkuilen overal aanwezig. Als het gewas eind april in enkele weken van een halve meter groeit naar 2 meter is het legeringgevoelig. Botrytis /chocoladevlekkenziekte ligt constant op de loer en als het uiteindelijk goed lijkt blijken de bonen last te hebben van de Erwtenpeulboorder.

    succes.

    1. Armer
      18 augustus 2023

      Eens, je moet de bonen ook kort spuiten als de eerste bloemen komen. Volgens een deskundige hier kun je nog een boost krijgen met bloemen als je nogeens kort spuit. Dat laatste weet ik niet of dat zo is. Op dure nederlandse akkergrond zou ik nooit bonen zaaien.

  2. Bas Hattum
    17 augustus 2023

    Beste Armer, dank voor deze waardevolle toevoeging!

  3. Armer
    17 augustus 2023

    Wij telen al jaren winterveldbonen maar bij 5-6 t houdt het wel op. Het kan uit op goedkope ( franse) grond omdat na drijfmest, diep zaaien en direct een bodemherbicide er niet veel werk aan zit. Wel preventief zeker twee keer spuiten tegen schimmels. Oogsten bij donker weer in ochtend of avond om te voorkomen dat de peulen voor het maaibord openspringen en het zaad op de grond komt. Het meel is mooi als vervanger van duur vlog voer met de zetmeel als bonus.