Christianne van der Wal-Zeggelink, minister voor Natuur en Stikstof. - Foto: ANP AlgemeenCommentaar

‘Stikstofreductiecijfers voeden onrust’

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) krijgt de volle laag over zich heen, als ze vrijdag komt met de woensdag uitgelekte stikstofreductiecijfers voor de verschillende sectoren.

Het zijn nog onbevestigde, maar niet geheel ongegronde getallen. De landbouw moet volgens die cijfers de ammoniakuitstoot met 41% verminderen, de industrie staat voor een opgave van 38% en het verkeer voor een opgave van 25%.

Verschillende doelstellingen voor verschillende sectoren zijn geen evenredige bijdrage

Als Van der Wal bij die stikstofreductiecijfers geen sluitend verhaal heeft, legt ze een zware hypotheek op alle overleggen met de landbouw. Want sinds de stikstofcrisis in 2019 losbarstte, heeft het kabinet met steun van het overgrote deel van het parlement steeds gezegd dat alle sectoren in gelijke mate moeten bijdragen aan de vermindering van de stikstoflast. Je hoeft geen wiskunde gestudeerd te hebben om te constateren dat verschillende doelstellingen voor verschillende sectoren geen evenredige bijdrage zijn.

Het voorbeeld van Schiermonnikoog

Daar komt nog bij dat inmiddels ook rondzingt dat inkrimping van de veestapel helemaal niet zoveel effect heeft op de vermindering van de stikstoflast. Op Schiermonnikoog, waar de boeren op eigen initiatief hebben gezorgd voor een vermindering van de veestapel, leveren de stikstofmetingen in de natuur geen gunstig beeld, zo is het verhaal. Caroline van der Plas (BBB) heeft het ministerie gevraagd met de exacte cijfers te komen.

Nou kan op voorhand al een disclaimer worden geplaatst bij de veronderstelde cijfers van het Waddeneiland. Het zou best eens kunnen dat de zeescheepvaart daar een veel groter effect heeft op de stikstoflast dan de veehouderij.

Hoe het ook zij, stikstofreductiedoelstellingen die voor andere sectoren lichter zijn dan voor de landbouw, dat is een no-go-area als daar geen onderbouwing bij past, waar de landbouw mee uit de voeten kan. Anders moet Van der Wal alvast zandzakken voor de deur van het ministerie leggen.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Bij verschillende processen die in de landbouw en natuur plaatsvinden komt ammoniak vrij.
    In de landbouw iets meer dan in de natuur maar daarvoor word er ook voedsel geproduceerd.
    De ammoniak uitstoot van de natuur zelf is lastig voor de overheid dus plaatsen die dat maar op het bordje van de landbouw.
    Minder koeien/ meer natuur geeft dan uiteindelijk ook weinig verschil ! (Nu maar alles asfalteren en er komt echt serieus minder ammoniak.)

  2. Over 10 jaar veel minder landbouw, veel meer industrie, meer farmacie en meer verkeer, rijke aandeelhouders en een arme bevolking.
    Er is maar 1 manier.
    Jaag ze weg, die huidige beleidsmakers!

  3. Ikl vrees dat al deze Stikstof maatregelen zullen leiden tot minder depositie in ons land vanwege het feit dat we minder mest en kunstmest gebruiken, helaas betekent dit ook een achteruitgang van de bodemvruchtbaarheid met alle gevolgen van dien. M.a.w. we zullen voedsel moeten importeren via de weg of de lucht met als gevolg stikstof uitstoot en kosten verhoging. Het wordt tijd dat onze beleidmakers eens gaan nadenken over de gevolgen voor de burgers en zich niet alleen laten leiden door de rijke Linkse rakkers onder aanvoering van de Natuurverenigingen. Wat is het voordeel van een Schoon Klimaat en prachtige biodiversiteit als je een lege maag hebt en de rekening van de schone energie niet kunt betalen? Wat ik zeker weet is dat als de boeren eenmaal uit ons land vertrokken zijn, je een andere landbouw terug krijgt of geen landbouw. De industrie heeft dit duidelijk aangetoond de laatste 70 jaar.

  4. Iedereen die ooit op een waddeneiland is geweest constateert een belangrijke factor met een groot effect op de verspreiding van nh3 en dat is wind. Het zou best eens kunnen dat minder nh3 op het vasteland een grotere invloed heeft op de depositie op Schier dan de nh3 die ontstaat op Schier zelf.

    1. Zekers, maar dat geldt ook voor brabant. Mijn ammoniakuitstoot met de ketsplaat in frankrijk is bij een beetje wind in een dag in brabant. Ik krijg met diezelfde wind de ammoniak van bretagne. Tenzij het niet verder komt dan 500 meter van de bron. Dan valt het hele stikstofverhaal in duigen.

    2. Iedereen die regelmatig op de waddeneiland komt en ook de weerkaarten raadpleegt weet dat de meest wind afkomstig vanuit west noordwestelijke richting dus richting het vaste land. Ammoniak tegen de wind inzwemmen zie ik niet snel gebeuren.

Beheer
WP Admin