Telers krijgen uitleg bij de VitalFluid proef in Westmaas. De pompen voor de druppelirrigatie lopen op zonne-energie. - Foto: VitalFluid AkkerbouwNieuws

Stikstofmest produceren met eigen stroom

De CO2-uitstoot voor een teelt kan aanzienlijk worden verminderd door synthetische kunstmest te vervangen door natuurlijke kunstmest uit stikstof.

Het Eindhovense bedrijf VitalFluid ontwikkelt een systeem om stikstof uit de lucht vrij te maken en dit als plantenvoeding te gebruiken. Deze natuurlijke stikstof kan door telers op het eigen bedrijf gemaakt worden. Daarvoor is elektriciteit, lucht en water nodig. De machine die daarvoor nodig is bootst de bliksem na. Door de grote hoeveelheid energie die hierbij vrijkomt, worden onder andere stikstof en zuurstof vrijgemaakt uit de oorspronkelijke elementen.

Deze elementen reageren vervolgens weer met elkaar, waarna er stikstofhoudend water achterblijft. Dit water is volgens salesmanager Mark van Boxtel van VitalFluid zeer geschikt als meststof voor toepassing via druppelirrigatie. De vloeistof moet hiervoor verdund worden en kan gemengd worden met andere nutriënten. In Amerika is al ervaring opgedaan met het systeem. Dit jaar lopen er in heel Europa meerdere proeven in kasteelten van tomaten en komkommers.

Proef met natuurlijke stikstofmeststof

In Nederland is op het WUR-proefbedrijf in Westmaas (Z.-H) een proef in tafelaardappelen in de volle grond. Aardappelcoöperatie Nedato en Albert Heijn voeren deze proef samen met het proefbedrijf uit. De proef met natuurlijke stikstofmeststof is ingegeven doordat Albert Heijn de ambitie heeft om de CO2-uitstoot in de hele keten in 2030 met 45% te verminderen ten opzichte van 2018.

Jan den Boer, hoofd buitendienst van Nedato, berekende dat 18% van de CO2-uitstoot voor de productie van aardappelen afkomstig is van de productie van de stikstofkunstmest die voor de teelt gebruikt wordt. Door deze te vervangen door natuurlijke stikstof van VitalFluid, kan de CO2-uitstoot aanzienlijk worden verminderd.

Geen verschillen in gewasstand

Voor de proef op Westmaas hebben de aardappelen, net als in de praktijk, een basisbemesting met drijfmest en kunstmest gekregen. Dit wordt in het groeiseizoen aangevuld met traditionele kunstmest of met VitalFluid. In alle objecten ligt druppelirrigatie, VitalFluid wordt met het irrigatiewater meegegeven.

Tot eind juli waren er tussen de objecten geen verschillen in gewasstand te zien. Den Boer noemt de eerste indruk dan ook goed. De meststof voldoet vooralsnog aan de verwachting.

Een heel groot voordeel van deze meststof is volgens Den Boer dat een teler dit met zelfgeproduceerde stroom van zonnepanelen of windmolens kan maken. Op momenten dat stroom goedkoop is of zelfs een negatieve prijs heeft, kan VitalFluid in tanks opgeslagen worden om op een later moment te gebruiken.

Het apparaat waarmee VitalFluid wordt geproduceerd. De machine kan draaien op stroom die de gebruiker zelf opwekt. Het met stikstof verrijkte water kan ook zelf opgeslagen worden.
Het apparaat waarmee VitalFluid wordt geproduceerd. De machine kan draaien op stroom die de gebruiker zelf opwekt. Het met stikstof verrijkte water kan ook zelf opgeslagen worden. – Foto: Marria Ilina, Studio Dagdagaz

Reacties

  1. Dhr Geverink kan in 30 seconden oplossen waar een wereld aan wetenschappers daar veel energie in stopt. Maar los daarvan: fossiel en elektrisch binden dezelfde stikstof, dus in beide gevallen synthetische stikstof. Wel interessant dat het op locatie kan gezien de vastlopende energietransport en dat het zonne-energie kan zijn. Overigens is het een kwestie van tijd dat Yara windenergie gaat gebruiken voor de binding, dus dan valt het verschil weg en wordt de vraag vooral welke route het meest efficiënt is.

    1. Op het eigen bedrijf N produceren in plaats aanvoeren is altijd beter voor de Afrekenbare StoffenBalans .
      Fertigatie faciliteert dit, zijnde een multifunctionele doorbraaktechnologie.
      Meer hierover 21 november Dag van de Precisiebemesting 2023 Wageningen.

  2. Voor een sector die zo afhankelijk is van fotosynthese vind ik het bizar om te zien dat CO2 gezien wordt als iets slechts dat voorkomen en bestreden moet worden! Het CO2 gehalte van de lucht is op dit moment met 400 ppm zeer laag, vergeleken bij hoe het CO2 gehalte in de geschiedenis van de aarde op en neer is gegaan tussen 180 en 7000+ ppm. We zitten een miezerige 250 ppm boven het punt waar de plant geen CO2 meer aan de lucht kan onttrekken (150ppm)! De enige keer dat CO2 het leven op aarde dus in gevaar bracht was toen er met 180 ppm te weinig van in de lucht zat. Kortom, CO2 is een gas waar zonder het leven op aarde niet mogelijk is! En nee, hoewel CO2 en temperatuur in de afgelopen 600 miljoen jaar af en toe paralel liepen er is geen enkele sprake van een correlatie. Een ieder die 30 seconden vrij kan maken kan het opzoeken en voor zichzelf bevestigen.

Beheer
WP Admin