Transportband bij Leo de Kock. Door het samengaan van Agrico en Nedato sluit op termijn deze verpakkingslocatie in Purmerend. – Foto: Koos Groenewold AkkerbouwNieuws

Nieuwe coöperatie voor tafelaardappeltelers Agrico en Nedato

Agrico en Nedato brengen, samen met het dochterbedrijf van Agrico Leo de Kock, hun gangbare tafelaardappelactiviteiten onder in een nieuwe coöperatie voor tafelaardappeltelers. Agrico-COO Mark Zuidhof verwacht dat de synergievoordelen op termijn kunnen leiden tot een kostenbesparing van 5 tot 10%.

De nieuwe organisatie start dit najaar met haar activiteiten. De bedrijven kondigden in april vorig jaar aan de mogelijkheden tot samenwerking te onderzoeken. Als reden gaven ze de toenemende vraag van afnemers naar een integraal aanbod en structureel gewijzigde behoeften bij consumenten. Zo verschuift de consumentenbehoefte van traditionele aardappelgerechten naar meer veelzijdige toepassingen. Agrico, Nedato en Leo de Kock zien mogelijkheden hierop in te spelen. Dat doen ze door te investeren in innovatieve aardappelrassen en verhoging van de kwaliteitsklassen.

Nieuwe coöperatie voor 200 telers

In totaal is de nieuwe coöperatie voor tafelaardappeltelers goed voor de teelt van zo’n 3.200 hectare gangbare tafelaardappelen. Die zijn afkomstig van zo’n 200 telers, licht Agrico-COO Mark Zuidhof toe. De nieuwe naam van de coöperatie wordt binnenkort bekendgemaakt. Deze gaat samenwerken in de hele keten van teelt, handel en inpakken. Daarbij gaat het alleen om de activiteiten wat betreft de gangbare tafelaardappelen. Wat betreft de biologische tafelaardappelen blijft de situatie zoals die is. Zuidhof verwacht dat de synergievoordelen op termijn kunnen leiden tot een kostenbesparing van 5 tot 10%.

De activiteiten op het gebied van handel en inpakken worden ondergebracht op de huidige locatie van Nedato in Oud-Beijerland. Deze is volgens de bedrijven de geschiktste locatie om alle activiteiten onder te brengen. Daarom sluit op termijn de verpakkingslocatie van Leo de Kock in Purmerend. Het personeel van de drie bedrijven gaat over in de nieuwe organisatie.

Om de kwaliteit en betrouwbaarheid te waarborgen, verloopt de transitie naar één locatie gefaseerd. Daardoor vallen er geen ontslagen. Zuidhof verwacht dat de gehele transitie zo’n twee jaar in beslag gaat nemen.

Beheer
WP Admin