Oogsten van sojabonen. Europese lidstaten willen meer zelfvoorzienend worden op gebied van eiwitgewassen. - Foto: Koos van der Spek AlgemeenNieuws

Steun van Europese Commissie voor Europese eiwitstrategie

De Europese landbouwcommissaris Wojcieschowski erkende tijdens een debat deze week dat er actie moet worden ondernemen voor een EU-brede eiwitstrategie.

Eerder gaf de commissaris nog aan dat hij niet van plan was een EU-strategie voor eiwitten aan te nemen. In het debat dat maandag plaatsvond, vroegen verschillende leden van het Europees Parlement naar het standpunt van de Europese Commissie over een Europese eiwitstrategie. Wojciechowski: “Deze strategie is enorm belangrijk. Het was niet eerder voorzien. Maar ik zie daar wel behoefte aan en ik deel uw gevoel daarover”.

Hij benadrukte de noodzaak van een “duidelijk idee van hoe de veerkracht van [de EU] op het gebied van duurzaamheid kan worden ondersteund”. Volgens bronnen die nieuwssite Euractiv aanhaalt zou de commissaris ook in een andere besloten vergadering zijn steun hebben uitgesproken voor een strategie.

Nog maar recent stelde Wojciechowski dat hij geen EU-strategie voor eiwitten wilde innemen maar dat hij in plaats daarvan wilde kijken naar de verschillende instrumenten in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Dat was het antwoord op een oproep van een grote groep lidstaten.

Europese productie eiwitgewassen vergroten

Onder leiding van Oostenrijk riepen zij de Commissie twee weken geleden op tot een eiwitstrategie. Onder andere door de oorlog in Oekraïne wordt het als noodzaak gezien om de Europese productie van eiwitgewassen te vergroten. Europa is voor een groot deel afhankelijk van de import van eiwithoudende grondstoffen.

Ook landbouwminister Staghouwer steunde de oproep voor een EU-brede strategie. Lidstaten, waaronder Nederland, hebben afgelopen jaren zelf nationale eiwitstrategieën opgesteld om de binnenlandse plantaardige eiwitproductie te vergroten.

Reacties

  1. Wat betekent het als we voor iedere plantaardige productie tak een strategie gaan ontwerpen, waar langs we de doelen po;itieke willen behalen. Ik kom overal artiekelen tegen over Voedselproductie verbeteren, Landbouw die ingezet kan / moet worden bij kringloopproductie (bio based). Prachtig maar nooit is er een zgn. specialist, die zegt hoe we al deze doelen kunnen behalen op de nu al bezette landbouwgronden kunnen behalen zonder de bodemvruchtbaarheid en bodemstructuur aan te tasten. Ik zwijg nog maar over het verminderen zo niet verbieden van Minerale meststoffen en andere chemische middelen nodig voor plantaardige productie. want al deze productie die op het bord van de boer komen moeten vooral Betaalbaar (goedkoop) blijven.

  2. Wat betekent het als we voor iedere plantaardige productie tak een strategie gaan ontwerpen, waar langs we de doelen po;itieke willen behalen. Ik kom overal artiekelen tegen over Voedselproductie verbeteren, Landbouw die ingezet kan / moet worden bij kringloopproductie (bio based). Prachtig maar nooit is er een zgn. specialist, die zegt hoe we al deze doelen kunnen behalen op de nu al bezette landbouwgronden kunnen behalen zonder de bodemvruchtbaarheid en bodemstructuur aan te tasten. Ik zwijg nog maar over het verminderen zo niet verbieden van Minerale meststoffen en andere chemische middelen nodig voor plantaardige productie. want al deze productie die op het bord van de boer komen moeten vooral Betaalbaar blijven. Lees goedkoop.

Beheer
WP Admin