Diverse EU-lidstaten willen een plan voor eiwitgewassen zoals soja. - Foto: Hans Prinsen AlgemeenNieuws

EU-lidstaten willen strategie plantaardig eiwit

Europese lidstaten roepen op tot een EU-brede strategie voor plantaardige eiwitten.

Het voorstel werd deze week ingediend door Oostenrijk en het grootste deel van de lidstaten, waaronder Nederland, ondersteunt het voorstel. De oorlog in Oekraïne maakt het noodzaak meer zelfvoorzienend te worden op het gebied van plantaardige eiwitten in Europa, zo stellen de lidstaten. ‘Vooral tijdens de aanhoudende Covid-19-pandemie en de huidige oorlog in Oekraïne, wordt het cruciale belang van het in stand houden van goed functionerende agro-ecosystemen en duurzame en veerkrachtige voedselvoorzieningsketens duidelijker’, aldus de landen. Daarom vragen ze om een Europese eiwitstrategie waarmee de binnenlandse productie van plantaardige eiwitten wordt vergroot. Daarbij moeten ook regionale ketens en verwerkingslocaties worden ontwikkeld of uitgebreid om het transport tussen de plaats van productie en de plaats van consumptie te verkorten. Ook moeten de opbrengsten omhoog, onder andere door betere veredelingstechnieken en moet de kennis, promotie en innovatie verbeterd.

Instrumenten in GLB

De ministers van landbouw van Frankrijk en Oostenrijk deden in december vorig jaar al een zelfde soort oproep

In 2018 publiceerde de Europese Commissie een rapport over de ontwikkeling van plantaardige eiwitten in de EU. Vervolgens stimuleerde de Commissie iedere lidstaat een eigen eiwitstrategie op te stellen. De lidstaten onder leiding van Oostenrijk roepen nu op een Europees vervolg te geven op het rapport uit 2018. Drie belangenorganisatie, Fefac (veevoer), Copa & Cogeca (boerenorganisatie) en Euroseeds (zadenbranche) deden deze week een zelfde oproep aan de Europese Commissie.

Hoewel EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski zei dat hij het initiatief van de lidstaten verwelkomde, zei hij dat hij in dit stadium “niet van plan was een EU-strategie voor eiwitten aan te nemen”, zo schrijft nieuwssite Euractiv. In plaats daarvan zal de Commissie kijken naar de verschillende instrumenten in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Beheer
WP Admin