Volgens RVO-directeur Van der Burg werkt het zeer complexe systeem van de Gecombineerde opgave nu. - Foto: Hans Prinsen AlgemeenNieuws

RVO: doorvoeren vrijstelling braakregeling gaat niet

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan de vrijstellingsregeling voor de plicht om 4% van het landbouwareaal braak te laten liggen niet op tijd in het systeem doorvoeren. Dat zegt René van der Burg, directeur van RVO, tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de uitvoerbaarheid van regelgeving op het boerenerf.

Van der Burg zei de vrijstellingsregeling niet gecontroleerd in werking te kunnen laten gaan voor de openstelling van de Gecombineerde opgave op 1 maart. Hij wijst erop dat de regeling niet eenvoudig een kwestie is van een vinkje wel of niet zetten. Voor de 4%-regeling is een uitgebreide berekening nodig, wat het nogal complex maakt.

Systeem Gecombineerde opgave werkt

Van der Burg benadrukt dat het zeer complexe systeem van de Gecombineerde opgave nu werkt. De definitieve aanvraag in het najaar is volgens hem geruisloos verlopen, al was het nog niet perfect. Het systeem is na de ‘stroperige’ aanvraagperiode in het voorjaar aangepast en de kaartlagen zijn verbeterd. “Het moet nu wel stabiel blijven”, zegt hij in de aanloop naar de nieuwe aanvraagperiode.

Vorige week werd duidelijk dat de Europese Commissie boeren de ruimte wil geven om vrijstelling aan te vragen voor de verplichte braak. Voorwaarde is dan dat boeren op 7% van hun grond stikstofbindende of vanggewassen verbouwen. Dit zonder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken.

Braaklegging

In het bestaande Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) kunnen ondernemers het areaal braaklegging al verminderen. Er is een optie om 3% niet-productieve grond te hebben, als je daarnaast op minimaal 4% van je percelen stikstofbindende gewassen teelt of niet-productieve eco-activiteiten hebt. Dit ook zonder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Dit jaar is de invulling van die regeling wat opgerekt en mag je die 7% helemaal invullen met stikstofbindende gewassen en vanggewassen.

Vorig jaar werd de eis van 4% niet-productief bouwland volledig geschrapt vanwege de oorlog in Oekraïne.

Hoewel landbouwminister Piet Adema enthousiast is over de mogelijkheid voor vrijstelling voor de braakregeling, hield hij vorige week bij het Kamerdebat een slag om de arm wat betreft de uitvoering door RVO, vanwege het complexe systeem. Welke keuze nu wordt gemaakt, is aan de politiek. Van der Burg wijst erop dat zijn ervaring is dat er, mede vanuit Europa, heel veel controle is op de uitvoering van de regelingen.

“We zijn op dit moment nog aan het bekijken wat de impact is van de derogatie op de agrarische sector en ook op de uitvoering”, laat een woordvoerder weten. Het ministerie wijst erop dat er in de EU nog geen definitieve beslissing geweest op het huidige voorstel. Zodra die beslissing genomen is, moet Nederland nog aanvullend de beslissing nemen om deze derogatie ook te implementeren.

Reacties

  1. Von der Leyen wil de boerenstem houden en schort deze regel op. Direct inpassen is toch wel mogelijk. Denkt Europa meer vooruit dan Den Haag?

  2. Of het wel of niet kan deze braak eis, lijkt me minder interessant. Interessanter is wat de bedenkers hiermee voor ogen hebben, Het verbeteren van milieu, klimaat en biodiversiteit en liefst Grootschalige landbouw buiten ons land houden. Prachtige wensen, maar als we minder voedsel produceren in ons land, zal er meer import nodig zijn en laat die nu uit landen komen waar al deze eisen niet gelden en de transport niet bepaald de vervuiling van de aarde tegen gaat. Als later blijkt dat deze proef mislukt is, zal er geen weg terug zijn en zijn de laatst overgebleven boeren van een omvang die alle Groenen in hun graf doet omdraaien. Ondernemers die minder marge maken zullen moeten groeien om te overleven.

  3. Fantastisch land leven we in
    Is er in de rest van de Eu ook niets mogelijk om de 4% eis te laten vervallen?
    Ik ben benieuwd wat er in de overige landen mogelijk is
    Wanneer andere landen het wel voor elkaar krijgen zou ik het hoofd van rvo een functie elders aanbieden…..of als de sodemieter aan de slag om het te regelen voor de boeren die onder grote druk staan!!

  4. Eigenlijk nog liever terug naar de meitelling zoals vroeger, kan de subsidie ook omhoog nu blijft de helft aan de strijkstok hangen

  5. Hoog tijd voor terugkeer papieren opgave, kun je alles precies intekenen en de hectares opgeven zoals het werkelijk is,

  6. Als ieder voorstel bij voorbaat wordt afgeschoten. Een beetje creativiteit van enkele ambtenaren tegenover duizenden boeren…..

Beheer
WP Admin