Foto: Ronald Hissink RundveeNieuws

Rendementsverbetering biologisch rundvlees nodig

Net als andere biologische vleessoorten heeft rundvlees het moeilijk qua afzet en prijsvorming. De noodzaak voor rendementsverbetering wordt gevoeld.

De Nederlandse productie van biologisch rundvlees gebeurt op twee typen bedrijven. In 2022 zijn er 195 gecertificeerde biologische rundveebedrijven. Dat zijn met name vleesveebedrijven met afzet in hogere segmenten zoals horeca, slagerijen en eigen kanalen. In totaal gaat het om amper 8.000 dieren, dus het zijn vaak kleine of hobbymatige bedrijven. De productie is vorig jaar zelfs wat afgenomen. Voor dit segment is de binnenlandse productie te beperkt en wordt biologisch rundvlees ingevoerd.

Biologische melkveebedrijven

Het grootste deel van de biologische rundvleesproductie is afkomstig van de 530 biologische melkveebedrijven, die uitgestoten melkkoeien als biologisch rundvlees vermarkten. De afzet van dit vlees gaat vooral richting retail in de vorm van verwerkte producten zoals gehakt.

Een heel klein segment binnen het biologisch rundvlees is kalfsvlees. Verwaarding van kalveren van biologische melkveebedrijven komt nog niet hard van de grond. De belangrijkste speler is Farm Fields, naast enkele kleinschalige initiatieven. Probleem is dat Nederland geen kalfsvleesland is en de kalfsvleesproductie vooral voor export is bedoeld.

Afzet en prijzen onder druk

Het biologisch rundvlees heeft een moeilijke periode achter de rug. Door inflatie staat de afzet van het product onder druk en is het prijsverschil met gangbaar rundvlees afgenomen. Een prijsverschil van € 1,20 tot € 1,30 per kilo is normaal, maar recentelijk was het minder dan een euro per kilo.

In moeilijkere tijden wordt de noodzaak aan rendementsverbetering harder gevoeld. Volgens Rimmer Boersma, voorzitter van Eko Holland Vee en Vlees, probeert de coöperatie de kwaliteit van afgemolken koeien te stimuleren. “Als veehouders de koeien afmesten, kunnen ze meer kilo’s van een betere kwaliteit krijgen. Dat gaat alleen niet bij alle koeien.” Met het feit dat op biologische melkveebedrijven vaak kruislingen of dubbeldoelrassen zijn, is er al wel een basis voor betere kwaliteit.

Voor wat betreft kalfsvlees heeft Farm Fields ideeën om de kalveren ouder te maken. “In algemene zin zoekt de sector naar mogelijkheden om biologische runderen beter te verwaarden”, aldus Boersma.

Reacties

  1. Het probleem met biologisch is dat biologisch niks zegt over kwaliteit. De biologische sector wil meer geld vragen voor een product dat zich niet onderscheidt. In dit artikel wordt niet gepraat niet over jong vleesvee van hoge kwaliteit maar over de uitstoot koeien uit de melkveehouderij.

Beheer
WP Admin