Foto: ANP AlgemeenNieuws

Remkes-debat over piekbelasters, 2030 en stikstofcijfers

De Tweede Kamer debatteert donderdag 3 november over het stikstofadvies van Johan Remkes, dat het kabinet heeft ‘omarmd’. Intussen zijn er nog meer stikstofontwikkelingen die ook onderwerp van het debat zullen zijn.

Een maand geleden kwam Johan Remkes met zijn langverwachte advies na een onrustige zomer met boerenprotesten vanwege het voorgenomen stikstofbeleid. Remkes wist de boeren weer aan tafel te krijgen met de overheid en leverde een advies van tientallen pagina’s af.

Genoeg politieke keuzes te maken

Het kabinet gaf ruim 2 weken geleden aan dat het de adviezen van de oud-VVD-minister overneemt. Maar daarmee is het stikstofbeleid niet in beton gegoten. Er zijn nog genoeg politieke keuzes te maken over de verdere uitwerking van de aanbevelingen van Remkes. Daarover debatteert de Tweede Kamer donderdagmiddag 3 november met ministers Christianne van der Wal (Stikstof en Natuur) en Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).

Piekbelasters

Remkes adviseert onder andere om een paar honderd bedrijven aan te pakken zodat de PAS-melders gelegaliseerd kunnen worden. Deze bedrijven, ‘piekbelasters’, met grote depositie op natuur, moeten hun stikstofuitstoot fors verminderen. Welke bedrijven dat precies zijn, is nog niet duidelijk. Het ministerie meldt daar woensdagmiddag niks nieuws over in een kabinetsreactie op een artikel waarin het door Remkes genoemde aantal in twijfel werd getrokken.

Vervallen van de bouwvrijstelling

Woensdagmiddag vraagt Jesse Klaver van GroenLinks of het kabinet nog voor het debat een reactie wilde geven op het vervallen van de bouwvrijstelling. Een groot deel van de Kamer wil dat ook wel. De Kamerleden noemen de impact van de uitspraak groot. dus er zullen zeker woorden aan gewijd worden.

Doeljaar 2030

Afgelopen zomer, toen Remkes druk was met de gesprekken over stikstof, was er veel aandacht voor het doeljaar 2030. In dat jaar moet de stikstofuitstoot met de helft minder, zoals opgeschreven in het coalitieakkoord. CDA-leider Wopke Hoekstra had dat jaartal in een interview ‘niet heilig’ verklaard en zo voor onrust in de coalitie gezorgd. Remkes haalde de angel uit die discussie door voor te stellen om in 2025 en 2028 de voortgang van de stikstofaanpak en het natuurherstel te monitoren. Als dan blijkt dat het herstel op de goede weg is, maar er ‘dwingende redenen’ zijn om wat uitstel te verlenen, moet dat mogelijk zijn, adviseerde Remkes. Het kabinet neemt deze suggestie met graagte over.

Dat vertelde ook minister Adema maandagavond aan een groep boeren, weliswaar in meer boervriendelijke bewoording, en dat belandde op de voorpagina van Trouw. De uitspraak zorgt woensdag voor gemorrel in de coalitie. Tjeerd de Groot (D66) twittert dat Adema zijn woorden moet terugnemen en noemt het ‘gratis praatjes’. VVD’er Thom van Campen is ook niet blij. Coalitiegenoten CDA en CU en ook oppositiepartij BBB steunden juist de opstelling van de minister op social media. Deze lichtte toe dat hij de opvatting van het kabinet ondersteunt, waar Thom van Campen nuancering van de uitspraken in ziet. Desalniettemin zal de minister er op terugkomen in het debat.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin