Houtsnippers. - Foto: Ronald Hissink AlgemeenNieuws

Proef: Bioreactor haalt stikstof uit water drainagebuizen

Een bioreactor met houtsnippers lijkt de uitspoeling van nitraat via drainage te kunnen verminderen. De eerste resultaten van een proef in het Brabantse Westerbeek (gemeente Land van Cuijk) zijn bemoedigend, zo stelt het Waterschap Aa en Maas.

De onderzoeksinstituten Deltares, KWR Water Research Institute, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Wageningen University & Research zijn betrokken bij de proef. De financiering van de proef komt van de waterschappen Zuiderzeeland en Aa en Maas, Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA), ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de provincies Noord-Brabant en Flevoland.

Aansluiting op drainage

De bioreactor wordt aangesloten op de drainage van een landbouwperceel. Houtsnippers in de reactor zorgen voor bacteriegroei. De bacteriën zetten nitraten (NO3-) om in onschadelijk stikstofgas (N2). Door het omzettingsproces komen er minder meststoffen via de drainage in het oppervlaktewater.

Microbioloog Stefan Jansen van Deltares zegt dat de houtsnipperreactor simpel en relatief goedkoop is, en tegelijkertijd heel effectief. “Je kunt een groot effect bereiken op de waterkwaliteit en hoeft tegelijkertijd de landbouw niet enorm te beperken”, zegt Jansen.

De houtsnippers voor de bioreactor komen van bomen uit de omgeving. De reactor zou 10 jaar kunnen werken zonder vervanging. De bioreactor kan in de grond worden weggewerkt

Het onderzoek is niet uniek. Eerder zijn soortgelijke proeven gedaan met houtsnippers in Denemarken en de Verenigde Staten. Daar bevatte het uitspoelend drainagewater 20 tot 40 procent minder stikstof.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin