AlgemeenNieuws

Problemen door traag internet bij boeren

Internet in het buitengebied is te traag voor een efficiënte bedrijfsvoering. Veel boeren kampen wekelijks met problemen maar snel internet is nog ver weg.

Doetinchem – Ruim twee derde van de boerenbedrijven ervaart wekelijks problemen als gevolg van traag internet. Dat blijkt uit een onderzoek van Boerderij.

Ruim 90 procent van de boerenbedrijven met internet hebben een ADSL-verbinding, zo blijkt. Met de snelste varianten hiervan moet per seconde 24 Mbps aan gegevens zijn binnen te halen. Dat is echter de theorie. De praktijk is anders. Hoe verder een aansluiting van de zogenaamde wijkcentrale zit, hoe meer de downloadsnelheid afneemt. Na vier kilometer houdt de ondersteuning van de meeste providers op terwijl van de beoogde 24 Mbps nog maar krap twee Mbps over is.

Slechts vier procent van de internettende boeren heeft internet via de kabel, één procent beschikt over snel glasvezel. Een enkeling gebruikt een dongel om mobiel het net op te kunnen en twee procent probeert het via de satelliet. Gebruikers ervaren zowel mobiel als via de satelliet echter als onwerkbaar. De stabiliteit zou te wensen over laten.

Intussen vraagt de overheid om steeds meer digitaal aanleveren van gegevens, managementprogramma’s worden ge-update via internet en afnemers willen via internet in verbinding staan met boeren. Stabiel en snel internet op het platteland is dus hard nodig maar boeren kunnen er niet over beschikken. Met alle gevolgen van dien.

Lees het volledige artikel dinsdag in Boerderij.

Discussieer nu alvast mee op Boerderij Connect.

Beheer
WP Admin