Foto: Cor Salverius Fotografie RundveeFoto

Potstal bouwen over het spoor: beton storten

Vof Sinneveld verplaatst de gelijknamige boerderij hemelsbreed 150 meter, over een gevaarlijke, onbewaakte particuliere spoorwegovergang. Boerderij volgt de stalbouw. Dit is deel 2: beton storten.

 • Wouter Hartendorf (39) heeft in vof met zijn vrouw Femke (34) en schoonouders Joop (70) en Femmie (61, niet op de foto) in Santpoort-Zuid (N-H) boerderij Sinneveld. Op de foto staan ook dochters Madelief (6), Jasmijn (8) en Fleurtje (10). De vof heeft circa 55 stuks vleesvee (Marchigiana), 20 schapen met bijhorende lammeren, 22 pensionpaarden, een paar fokpaarden, een zorgboerderij en beheert ongeveer 30 hectare grasland. Begin mei startte de bedrijfsverplaatsing. - Foto's: Cor Salverius Fotografie

  Wouter Hartendorf (39) heeft in vof met zijn vrouw Femke (34) en schoonouders Joop (70) en Femmie (61, niet op de foto) in Santpoort-Zuid (N-H) boerderij Sinneveld. Op de foto staan ook dochters Madelief (6), Jasmijn (8) en Fleurtje (10). De vof heeft circa 55 stuks vleesvee (Marchigiana), 20 schapen met bijhorende lammeren, 22 pensionpaarden, een paar fokpaarden, een zorgboerderij en beheert ongeveer 30 hectare grasland. Begin mei startte de bedrijfsverplaatsing. – Foto’s: Cor Salverius Fotografie

 • Op de nieuwe locatie – hemelsbreed op 150 meter afstand van de huidige boerderij - werd in mei het fundament gelegd: het grondwerk en daarna boorpalen met beton. Medio juni volgde het beton storten van de vloeren in de potstal. Die stal zou misschien wel 100 koeien en kalveren kunnen herbergen, maar er is een vergunning voor 70 dieren. Er is gemiddeld 9,5 m² ruimte per dier.

  Op de nieuwe locatie – hemelsbreed op 150 meter afstand van de huidige boerderij – werd in mei het fundament gelegd: het grondwerk en daarna boorpalen met beton. Medio juni volgde het beton storten van de vloeren in de potstal. Die stal zou misschien wel 100 koeien en kalveren kunnen herbergen, maar er is een vergunning voor 70 dieren. Er is gemiddeld 9,5 m² ruimte per dier.

 • Medio juni zijn in één dag de vloeren van de 21 bij 41 meter grote potstal gestort. De werkzaamheden begonnen om half acht ’s ochtends en waren om half drie al afgerond, inclusief het vlinderen. Door het gunstige weer verliep het storten zeer voorspoedig. Het beton droogde snel waardoor het vlinderen ook eerder kon beginnen.

  Medio juni zijn in één dag de vloeren van de 21 bij 41 meter grote potstal gestort. De werkzaamheden begonnen om half acht ’s ochtends en waren om half drie al afgerond, inclusief het vlinderen. Door het gunstige weer verliep het storten zeer voorspoedig. Het beton droogde snel waardoor het vlinderen ook eerder kon beginnen.

 • Het pas gestorte beton wordt glad gestreken. De medewerker staat nu ‘in de gierkelder’. Erboven komt straks het afkalfhok. Op deze foto is goed te zien dat ook de nieuwe locatie dichtbij het spoor en de lintbebouwing ligt. Ondanks dat deze plek aan alle wet- en regelgeving voldoet is de afstand evengoed maar 100 meter.

  Het pas gestorte beton wordt glad gestreken. De medewerker staat nu ‘in de gierkelder’. Erboven komt straks het afkalfhok. Op deze foto is goed te zien dat ook de nieuwe locatie dichtbij het spoor en de lintbebouwing ligt. Ondanks dat deze plek aan alle wet- en regelgeving voldoet is de afstand evengoed maar 100 meter.

 • Een overzicht van de potstal met links en rechts de pot en vooraan twee zuigputten die in de gierkelders zitten. De potstal is gespiegeld – alleen één pot is iets minder lang – met een smalle voergang in het midden. Een efficiënte oplossing omdat de totale bedrijfsruimte beperkt is; het bouwblok is 0,6 hectare groot.

  Een overzicht van de potstal met links en rechts de pot en vooraan twee zuigputten die in de gierkelders zitten. De potstal is gespiegeld – alleen één pot is iets minder lang – met een smalle voergang in het midden. Een efficiënte oplossing omdat de totale bedrijfsruimte beperkt is; het bouwblok is 0,6 hectare groot.

 • Een bouwmedewerker legt een strook rubber – kimband – aan die lekkage moet tegengaan. De man zit rechts in de gierkelder en het linkerdeel wordt de pot. Daar moet de gier straks niet heen kunnen stromen.

  Een bouwmedewerker legt een strook rubber – kimband – aan die lekkage moet tegengaan. De man zit rechts in de gierkelder en het linkerdeel wordt de pot. Daar moet de gier straks niet heen kunnen stromen.

 • Zijn collega verdicht het beton met een trilnaald.

  Zijn collega verdicht het beton met een trilnaald.

 • Dit is een van de 3 zuigputten in de gierkelder en het laagste punt van die kelder. Hier gaat de slang van de giertank in zodat de kelder goed leeg kan worden gezogen. Het zwarte rubber op de voorgrond is kimband. Ook hier om lekkage te voorkomen.

  Dit is een van de 3 zuigputten in de gierkelder en het laagste punt van die kelder. Hier gaat de slang van de giertank in zodat de kelder goed leeg kan worden gezogen. Het zwarte rubber op de voorgrond is kimband. Ook hier om lekkage te voorkomen.

 • Niet veel later is ook beton gestort in de gierkelder en rond de zuigput. In de potstal kan straks in totaal 290 kuub vaste mest en 220 kuub gier opgeslagen worden. Daarnaast is op de mestplaat ruimte voor circa 800 kuub vaste mest en 340 kuub gier.

  Niet veel later is ook beton gestort in de gierkelder en rond de zuigput. In de potstal kan straks in totaal 290 kuub vaste mest en 220 kuub gier opgeslagen worden. Daarnaast is op de mestplaat ruimte voor circa 800 kuub vaste mest en 340 kuub gier.

 • Ondertussen wordt nieuw beton aangevoerd uit de betonwagen.

  Ondertussen wordt nieuw beton aangevoerd uit de betonwagen.

 • Het beton storten van de vloeren vordert gestaag. Het bouwbedrijf zal de muren en wanden straks in etappes gaan doen, want ze kunnen maar een maximum aan meters storten. De bekisting wordt dan de dag erna weggehaald en weer opnieuw neergezet. Dat zal te zien zijn bij deel 3 van deze serie over de stalbouw bij vof Sinneveld.

  Het beton storten van de vloeren vordert gestaag. Het bouwbedrijf zal de muren en wanden straks in etappes gaan doen, want ze kunnen maar een maximum aan meters storten. De bekisting wordt dan de dag erna weggehaald en weer opnieuw neergezet. Dat zal te zien zijn bij deel 3 van deze serie over de stalbouw bij vof Sinneveld.

 • Iets verder op het bouwblok is dit deel van de werktuigenberging te zien. Op de palen komt een vloeistofdichte vloer te liggen.

  Iets verder op het bouwblok is dit deel van de werktuigenberging te zien. Op de palen komt een vloeistofdichte vloer te liggen.

 • Het is een complete bedrijfsverplaatsing. Het bouwblok telt straks naast een potstal en werktuigenberging ook een woonhuis, mestbak, paardenstal en rijbak. Dit is het woonhuis waar de vloerplaten al gelegd zijn. Inmiddels staan de eerste binnenmuren al opgemetseld tussen de raam- en deurkozijnen.

  Het is een complete bedrijfsverplaatsing. Het bouwblok telt straks naast een potstal en werktuigenberging ook een woonhuis, mestbak, paardenstal en rijbak. Dit is het woonhuis waar de vloerplaten al gelegd zijn. Inmiddels staan de eerste binnenmuren al opgemetseld tussen de raam- en deurkozijnen.

 • Hier komt de meterkast in de woning te staan. De mantelbuizen worden geplaatst.

  Hier komt de meterkast in de woning te staan. De mantelbuizen worden geplaatst.

 • De luchtkanalen in de woning zijn hol met stilstaande lucht en geven uiteindelijk isolatie. Hier dicht een medewerker de kanalen voor het luchtdicht bouwen.

  De luchtkanalen in de woning zijn hol met stilstaande lucht en geven uiteindelijk isolatie. Hier dicht een medewerker de kanalen voor het luchtdicht bouwen.

 • Een andere bouwmedewerker zaagt de bekisting op maat voor de begane grondvloer in de woning.

  Een andere bouwmedewerker zaagt de bekisting op maat voor de begane grondvloer in de woning.

Check ook het eerste deel van de fotoserie.

Beheer
WP Admin