Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en Christianne van der Wal-Zeggelink, minister voor Natuur en Stikstof, geven een toelichting op de stikstofplannen van het kabinet, na afloop van de wekelijkse ministerraad. -Foto: ANP / Bart Maat AlgemeenNieuws

Piekbelasters niet alleen agrarische bedrijven

Bij de aanpak van piekbelasters richt het kabinet zich niet alleen op agrarische bedrijven. Het kabinet erkent in haar reactie op Remkes dat ze weinig begrip hebben getoond voor boeren.

Het kabinet neemt, zoals Boerderij eerder berichtte, het advies van Johan Remkes over. De reductiedoelstelling voor 2030 zoals opgenomen in het regeerakkoord blijft staan en er worden twee ijkmomenten ingebouwd in 2025 en 2028. Als tijdens die ijkmomenten belangrijke redenen zijn waarom de doelstelling niet gehaald wordt kan worden, mag afgeweken worden van de doelstelling. Nadrukkelijke voorwaarde hierbij is dat het natuurherstel wel is ingezet en voldoende op koers ligt. Hoe dit moet worden aangetoond, staat niet in de brief.

Niet alleen boeren zijn piekbelasters

Het kabinet volgt het advies om de emissies weg te nemen bij 500 tot 600 piekbelasters in een gefaseerde aanpak van aanpassen, verplaatsen en daarna het gesprek aangaan over (vrijwillig) stoppen. Het gaat daarbij niet alleen om agrarische bedrijven. Welke bedrijven het precies zijn, wordt nog uitgewerkt. “Dat moet zorgvuldig gebeuren”.

Met een speciale taskforce, waar ook de sectorpartijen bij betrokken zijn, wil de overheid alle beschikbare kennis benutten om het proces zo zorgvuldig mogelijk uit te voeren. Daarnaast wil het kabinet met een ‘goed gevulde gereedschapskist’ van maatregelen komen om de aanpak zo kansrijk mogelijk te maken. Het gaat dan niet alleen om geld, maar ook om bijvoorbeeld regelingen op het gebied van fiscaliteit of ruimtelijke ordening. Dat Brussel nog niet akkoord is met de stoppersregelingen blijkt ook uit de brief. “Indien nodig voeren wij over de staatssteunaspecten op korte termijn, op het hoogste niveau, overleg met Brussel”, schrijft Van der Wal.

Provincies aan zet bij kaartjes

Zoals Van der Wal eerder aangaf, gaat de beruchte stikstofkaart van tafel. Er worden – in navolging van het advies van Remkes- wel regionale kaarten gemaakt die van ‘onderop’ moeten ontstaan. Provincies mogen hier voorstellen voor doen. Zonering mag daarbij, als dit het proces ondersteunt.

Boetekleed

Het Kabinet trekt in haar brief aan de Tweede Kamer het boetekleed aan. “We hebben als kabinet te weinig begrip getoond voor de boeren en onze waardering onvoldoende overgebracht. Die boodschap is luid en duidelijk en daar gaat het kabinet mee aan de slag”, schrijven stikstofminister Christianne van der Wal en landbouwminister Piet Adema in een brief aan de Tweede Kamer.

We zullen meer dan voorheen de samenwerking actief opzoeken om tegenstellingen te overbruggen en verenigen

De bewindslieden erkennen dat het anders moet en zien het rapport van Remkes als dé kans om een nieuwe start te maken en om het vertrouwen te herstellen. “We zullen meer dan voorheen de samenwerking actief opzoeken om tegenstellingen te overbruggen en verenigen. Want boeren en zeker jonge boeren hebben een toekomst in Nederland en zij moeten op de overheid kunnen vertrouwen”, schrijven Van der Wal en Adema. De ministers willen intensiever in gesprek gaan met de sector en meer samenwerken om tot oplossingen te komen.

FDF gaat weer gas geven, LTO en Agractie gematigd positief

Het kabinet neemt de regie om tot een landbouwakkoord te komen. Hierin moet een duidelijk en gedragen toekomstbeeld voor de landbouw en de agribusiness komen voor pakweg 20 jaar. Het rapport Remkes en het coalitieakkoord zijn hierbij leidend.

‘Kijken naar alternatief KDW, maar het is er nog niet’

Het kabinet is in navolging van het advies ook bereid te kijken hoe en zo ja, wanneer de wettelijke verankering van de kritische depositie waarde, KDW te vervangen is door een andere juridisch houdbare systematiek. “Daarbij is de staat van de natuur bepalend”, aldus de ministers. Hierbij wordt niet alleen naar stikstof, maar ook naar condities van bodem en water gekeken. Het kabinet wil naar een wetenschappelijk geaccepteerde methode.

Van der Wal benadrukt dat er op dit moment geen alternatief voor de KDW is. Wel wil het kabinet ook naar een systeem van emissiesturing op bedrijven, zoals de afrekenbare stoffenbalans. Er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van concrete instrumenten om emissie(reductie) op het boerenerf te meten.

De Tweede Kamer debatteert in de eerste week van november over het kabinetsbesluit.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. “Van der Wal benadrukt dat er op dit moment geen alternatief voor de KDW is.”

    Nou dat hoeft ook helemaal niet. Pas de Kritische Depositie Waarden gewoon aan oftewel verruim ze in lijn met andere Europese landen.

    Maar het echte probleem is niet de KDW die overschreden wordt maar hoe deze overschrijding BEREKEND wordt in plaats van GEMETEN!

    Aerius/OPS is niet geschikt voor deze depositie berekeningen.
    Dus je kunt in Nederland zoveel emissie reduceren als je wil of dit daadwerkelijk tot natuurverbetering leidt is niet te zeggen zonder te meten en daadwerkelijk de staat van de habitat te beoordelen.

  2. Desnoods voeren wij overleg in Brussel op hoog niveau over de staatsteun, aldus Wal op hoge toon. Hoe anders bij derogatie, blij met een afbouw derogatie.

Beheer
WP Admin