Marc van den Oever (FDF). - Foto: Van Assendelft RundveeNieuws

FDF gaat weer gas geven, LTO en Agractie gematigd positief

FDF kondigt opnieuw acties aan na de kabinetsreactie op het rapport van Remkes. LTO en Agractie reageren voorzichtig positief, maar hebben ook hun aanmerkingen.

De reacties van het kabinet op het stikstofadvies van Remkes dreigen de boerengeledingen weer uit elkaar te drijven. Terwijl Agractie en LTO het gesprek aan willen gaan, kondigt FDF opnieuw acties aan. Wat Marc van den Oever betreft is er niks gebeurd met de inbreng van de boeren eerder deze week tijdens de bijeenkomst van boeren en het kabinet. “Het is helemaal mis”, zegt de FDF-voorman nadat hij las dat het kabinet de aanbevelingen van Remkes overneemt. “Het enige goede nieuws dat er in zit, is dat de PAS-melders het eerste vergund worden.” FDF gaat dus weer actievoeren, als het aan Van den Oever ligt. “De boeren van Nederland pikken dit niet,” zegt hij in een vlog.

Dialoog aangaan

LTO Nederland ziet de kabinetsreactie als een opening om de dialoog aan te gaan. ”De kritiek vanuit de sector lijkt serieus te worden genomen”, aldus LTO. De organisatie staat in principe welwillend tegenover een landbouwakkoord. “Vanzelfsprekend vergt dat wel dat er serieus over stikstof, water, klimaat en vooral verdienvermogen en toekomstperspectief gesproken kan worden en niet alles bij voorbaat al vast ligt”, aldus LTO. De organisatie is ook positief dat het kabinet meer tijd neemt voor de aanpak van piekbelasters.

Agractie reageert heel voorzichtig positief, maar met enige kanttekeningen op de kabinetsreactie. Terwijl LTO positief is dat de kritische depositiewaarde (KDW) van tafel gaat als er een juridisch houdbaar alternatief is, heeft Agractie geen vertrouwen in de kabinetsopstelling over de KDW. Hoewel het kabinet aangeeft open te staan voor een goed alternatief, schrijven Van der Wal en Adema dat die er op dit moment niet is. Agractie pleit voor de invoering van SVI, gericht op de werkelijke staat van de natuur.

Extern salderen

Daarnaast mist de organisatie het uitsluiten van de uitwisseling van ammoniak (NH3) en stikstofoxide (NOx) zoals Remkes adviseert. In de Kamerbrief schrijft het kabinet hier niet over. Desgevraagd zegt minister Van der Wal dat dit juridisch op dit moment niet kan, omdat extern salderen op dit moment mogelijk is. Agractie benadrukt in haar reactie opnieuw dat aanpak van piekbelasters uitsluitend vrijwillig mag en dat PAS-melders als eerste gelegaliseerd moeten worden als er stikstofruimte komt.

Agractie onderschrijft dat het vertrouwen hersteld moet worden. De organisatie noemt het ‘goede intenties’ van het kabinet dat de gesprekken met de sectoren moeten worden voortgezet en dat gewerkt moet worden aan gezamenlijke oplossingen. “We hopen dat deze intenties worden omgezet in daden. Want ‘vertrouwen komt te voet en gaat te paard’!”, aldus Agractie.

Mede-auteur: Lydia van Rooijen

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Reacties

  1. Denken jullie echt dat er iets is veranderd na het advies van Remkes? Politieke manoeuvres om de boertjes rustig te houden. Dit kabinet denkt nog steeds op dezelfde manier. D66 wil nog steeds de helft weg. Zolang de kdw s in de wet blijven en de datum gelijk is er niets verbeterd. Ook de pas melders krijgen een sigaar uit eigen doos. Er was immers al een wettelijk recht op legalisatie, de overheid heeft deze rotzooi veroorzaakt en heeft al de wettelijke plicht dit op te lossen hoe dan ook en de inmiddels opgelopen schade te vergoeden. Daar lees ik niets over en dat is ook weer zo’n truc. Ik wed dat het ministerie in zijn vuistje lacht. De pas melders worden ooit gelegaliseerd, althans, dat moet je nog maar afwachten en onderhand is de schade voor jou. Gefopt weer hè. Kijk, je wil onderhand goed nieuws krijgen maar ogen op de bal.

  2. om in deze tijd in dit land met al zijn problemen de boel op stelten te zetten, moet je los van een scale aan mentale tekortkomingen, in ieder geval sowieso een a-sociaal en een narcist zijn.
    Samenvattend, je moet aan de kenmerken van de voorman van FDF voldoen.
    Man, man….

  3. De toon is beter maar de plannen blijven hetzelfde. Klaver heeft het goed gezien: er verandert niks. Alleen fdf heeft dat gezien en gaat ertegen in. Fdf met acties en lto aan tafel. Precies zoals het moet. Lto haalt meer binnen met de druk van acties van fdf.

Beheer
WP Admin