Boeren moeten stoppen met beregenen tijdens droogte. Deze oproep doet veehouder H. v. Ditshuizen. - Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Oproep aan collega-boeren: stop met beregenen’

Lees de opinie van veehouder H. v. Ditshuizen waarin hij collega-boeren oproept om te stoppen met beregenen. Volgens hem is dit gunstig voor de landbouw, de natuur en het behoud van de grondwaterstand.

Stikstof is niet de boosdoener voor de natuur. Stikstof hebben we allemaal nodig: mens, plant en dier. Ga maar kijken onder gronden die al jaren lang door Het Geldersch Landschap worden beheerd. Daar gaan vele bomen dood. Niet door stikstof maar door lage grondwaterstanden. De lage grondwaterstanden worden veroorzaakt door het oppompen van grondwater voor het beregenen van gewassen, waarbij meer dan de helft van het water verdampt.

Boer die beregent benadeelt boer die niet beregent

Het is van de zotte. Dat boeren van Vitens een vergoeding krijgen voor grondwateronttrekking en dan met regeninstallaties nog meer gaan onttrekken. Tien regeninstallaties die een etmaal (24 uur) draaien, onttrekken net zoveel als 240 gezinnen in een jaar aan water. En daarmee benadelen zij de boeren (collega’s) die niet beregenen.

Nadelen van beregenen

Ik ben al meer dan 55 jaar boer met 45 hectare grond. Heb nog nooit beregend. Zorg in de goede jaren voor wat buffervoorraad en koop in de droge jaren wat voer bij. Dat is door de jaren heen goedkoper dan de kosten van beregenen. Beregenen heeft nadelen, zoals lagere grondwaterstanden, waardoor bomen en planten geen water meer kunnen krijgen en capillaire opstijging niet meer kan plaatsvinden.

Het is dus noodzakelijk zo snel mogelijk te stoppen met beregenen. Goed voor boeren die beregenen (geen kosten) en goed voor boeren die niet beregenen. Het is bovendien goed voor natuur, landbouw en het imago van de boeren.

Lees ook: Droogte bedreigt gewassen

Reacties

  1. Hallo allen, Wat ik mis in het artikel en de reacties erop is enige nuance
    Als je je aardappelen laat verdrogen kun je enige opbrengst vergeten dan krijg je doorwas als het weer gaat regenen, maar een perceel grasland herstelt zich meestal vanzelf al krijg je vaak wat meer (on)kruiden. Maar een ieder is tot op zekere hoogte vrij om zelf te beslissen en zal dus zelf een afweging moeten maken tussen de kosten en de opbrengst.
    En tegen wie het niet eens is met de inhoud van een geplaatst artikel zou ik willen zeggen ik ben het ook lang niet altijd met de inhoud eens, maar dat houdt de zaak levendig en nog enigsins spannend als we allemaal dezelfde mening hebben wordt het slaapverwekkend.

  2. Gemiddeld regent het per jaar 800 mm. Dat wordt als het ware als een spons door het boerenland opgevangen. Wat teveel is gaat met het oppervlaktewater weg naar lagere delen. Door stuwen te plaatsen kun je meer water bufferen en sparen. Water krijgt daardoor de tijd om in de diepere lagen weg te zakken. Ik vind dat je dan ook het recht hebt om te mogen beregenen als het nodig is. Je laat je oogst niet verpieteren als je goed voor je gewassen bent

  3. Waar is die verdamping op gebaseerd? Boer die niet beregend verwaarloosd zijn gewas. Zoals een natuurorganisatie haar vee niet wil bijvoeren. Verwaarlozing hoort niet bij goed ondernemerschap. Je teelt geen gewas om het te laten verdrogen. Je houd geen dieren om ze te verwaarlozen.

    Zeer trieste column. On-boerderij waardig.

  4. Wat moet het weer allemaal deugen. Watersproeien is fout en moet gestopt worden. Terwijl elke burger zijn plantjes nu aan het begieten is.

  5. ha ha onze eerste consument wordt al bang onze barcode mannetje
    maar ook voor 1liter bier wordt 5 liter water op gepompt
    mag bar codeman niet door tunnel en geen bier drinken dan ben je goed bezig maar dan nog blijven aardappels 1€

  6. Misschien moet die man eens naar Rijks waterstaat. Die haalt meer water uit de grond dan alle boeren die beregenen met elkaar. En dat alleen maar omdat we onder wegen, water en spoor door willen rijden i.p.v. er overheen.

  7. he tap 20 ton aard appels voor 1 € per kilo
    is beter dan 60ton voor 13 cent per kilo
    en minder werk minder kosten
    en consument wordt weer wakker

  8. Weer zo’n woke-bericht. Redactie, deze man is oververhit geraakt. Snappen jullie dat zelf niet ? Hebben jullie er schik in om deze onzin te plaatsen ?

    1. Een goede vraag
      Hopelijk geeft de redactie antwoord op je vraag
      Deze column is slecht, zeer slecht.
      Hoe krijgt de redactie van de boerderij het in de kop om dit zo te plaatsen???
      Dit soort columns ondermijnen het bestaansrecht van de boeren
      De oproep om niet te beregenen betekent op dit moment dat er misoogsten komen
      Is dit wat de redactie graag wil??

  9. Inderdaad. Stop met beregenen. Voedsel wordt dan eerder heel veel duurder tot schaars.
    Laat de bevolking eerst maar diep in de buidel, moeten laten tasten voor een overvolle winkelkar, dan komt de bevolking er zelf achter hoe afhankelijk iedereen is van de landbouw.

    Deze droogte is niet alleen in Nederland of de EU.

  10. Nogal makkelijk om zoiets te roepen, als je geen aardappelen, uien of wortelen hebt. En met oppervlaktewater mag het dus wel?

Beheer
WP Admin